Global Podd – fler röster från hela världen!
Vi lyfter fram röster och perspektiv som normalt inte hörs, vi pratar Afrika, Asien och Latinamerika. Vi ger dig b...
Tillit är nyckeln när länder ska bygga upp sina institutioner. Men hur ska det gå till i praktiken – och går det att skapa ”öar av integritet” i ett hav av korruption och misstro? Detta avsnitt av Global Podd är är en inspelning från ett Global Bar Samtal som ordnades den 3/12 2024 i samarbete med Institutet för Framtidsstudier. Medverkande: Bo Rothstein, forskare på Institutet för framtidsstudier. Henrik Lund, chef på Skatteverkets internationella avdelning. Janet Vähämäki, senior forskare på Stockholm Environment Institute med fokus på biståndseffektivitet Samtalsledare: David Isaksson, chefredaktör Global Bar Magazine.
--------
1:26:33
Trump och aborträtten
Med Trump kommer USA återigen att förbjuda bistånd till organisationer som arbetar med abortfrågan runt om i världen. Men vad kommer att hända i övrigt när det gäller kvinnors rätt till sina egna kroppar – och vad är egentligen Project 2025? Just nu spekuleras det mycket om vad som kommer ske efter att Donald Trump tillträtt som president. Men ett område där vi redan nu vet att mycket kommer att hända är det som kallas sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Frågan är vilka konsekvenser detta kommer att få för fattiga kvinnor runt om i världen, liksom för de som kämpar för HBTQI-rättigheter. RFSU har gjort en analys av vad Trumps presidentskap kan komma att innebära för SRHR. Rapporten innefattar även en analys av manifestet Project 2025, ett ultrakonservativt dokument på över 4 000 sidor som Donald Trump officiellt tagit avstånd från, men som sannolikt ändå kommer att ha stor inverkan på den kommande amerikanska administrationen. Medverkande: Sara Österlund, policyrådgivare RFSU. Josefine Norin, praktikant och reporter, Global Bar Magazine. Lyssna också på den första delen i vår Trump-special som handlar om Ukraina och Gaza.
--------
32:33
Trump och biståndet. Vad händer med Ukraina och Gaza?
Vad händer med stödet till Ukraina under Trump? Om det upphör – kommer Ukraina då att klara sig? När det gäller Gaza har Biden-administrationen varit som en lealös docka i Netanyahus händer. Blir det trots allt bättre för människorna i Palestina under Trump? Det här är den första av två specialpoddar om världen och biståndet under Trump. Medverkande: Alex Voronov, journalist och författare, driver bland annat podden Godmorgon Ukraina. Johan Schaar, tidigare chef för det svenska biståndet till Palestina. Programledare: Josefine Norin och David Isaksson.
--------
39:49
Det händer på COP29
Den 11 november startar FN:s stora klimatkonferens, COP29, i Baku, Azerbajdzjan. Men vad gör man egentligen på konferensen – och är den verkligen så viktig? Det är precis vad avsnitt 142 av Global podd handlar om. Tillsammans med två gäster som själva ska delta i COP reder Global Bar Magazine ut just detta. Från de 28 tidigare sammanträdena har två stora dokument; Kyotoprotokollet och Parisavtalet formats. Men även om länderna har lovat anta och ratificera avtalet finns inga juridiska efterföljder, så vilken betydelse har egentligen dessa avtal? Och än idag, nio år efter Parisavtalets uppkomst är länderna inte helt överens, akter ur avtalet förhandlas fortfarande på klimatkonferenserna och i år är inget undantag. Vem som står värd för mötet varierar mellan och inom de fem olika FN-regionerna. Och i år är det Östeuropas tur. Mitt under brinnande krig behövde Ukraina och Ryssland enas om ett land i deras egen region att infinna sig i. Resultatet blev Azerbajdzjan. Allt detta för att under konsensus kunna besluta om en bättre framtid för vår planet. Det är en till synes krånglig del av den internationella politiken som Global Podd nu ska tackla. I avsnittet ryms stora som små frågor; vilka har egentligen makten, hur tas besluten på plats och hur tar man sig egentligen igenom de långa dagarna av förhandlingar? Medverkande: Siri Ankarfors, Sveriges ungdomsdelegat, LSU Karin Lexén, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen Programledare: Josefine Norin, Global Bar Magazine.
--------
40:30
Besatt av att mäta
Vad innebär det att ta ansvar som byråkrat? Är det att lyda alla regler blint, eller tvärtom att våga improvisera för att hantera en förändrad verklighet? Hör forskarna Susanna Alexius och Janet Vähämäki om vad besattheten av mätning (Obsessive Measurement Disorder) leder till – och om biståndet har utrymme för pragmatiska byråkrater. Få verksamheter mäts och kontrolleras så mycket som biståndet. Ändå verkar det inte räcka. Hur är det att jobba under sådana förutsättningar? Vilken kultur skapar det och finns det något utrymme för den som vågar fatta egna beslut? Samtidigt skapar kontroll och regler också trygghet i osäkra tider. I boken (går att ladda ner gratis) Obsessive Measurement Disorder or Pragmatic Bureaucracy? Coping With Uncertainty in Development Aid Relations diskuterar Susanna Alexius och Janet Vähämäki styrning, ledarskap och organisering inom biståndet. Är det bra med pragmatiska byråkrater när mätandet riskerar att bli viktigare än målen? Och inte minst – vågar du bryta mot reglerna? Medverkande: Susanna Alexius, docent i företagsekonomi och forskningsledare vid Score (Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor Janet Vähämäki, disputerad företagsekonom från Stockholm Business School, kopplad till SCORE och verksam vid Stockholm Environment Institute (SEI). Programledare: David Isaksson, chefredaktör för Global Bar Magazine.
Global Podd – fler röster från hela världen!
Vi lyfter fram röster och perspektiv som normalt inte hörs, vi pratar Afrika, Asien och Latinamerika. Vi ger dig bakgrund och analys – allt från ett globalt perspektiv.
Programledare:
David Isaksson och Ylva Bergman.