Hilmer sjöng förstås in en del julmusik. Men vad är egentligen julmusik? Är det psalmer om Jesu födelse eller sånger om att det är jul, eller att det var jul även förr?. Räcker det med bjällror i kompet eller snö i texten? Vi jämför Hilmer och Peter Jöback - men blir vi klokare av det? Följ med i en halsbrytande hermeneutisk spiral runt granen: Dagens gäst: Anders Eriksson, historiker och cigarrmånglare.
--------
45:37
007 - En sångare söker sin ton (1920-25)
Att bringa klarhet i Hilmers tidiga karriär är som att jaga skuggor i en tid som flytt. De få fakta som finns om vad han gjorde blir man tvungen att illustrera med historier om dem han mötte och samarbetade med. Kanske kan det ändå ge en känsla av hur det var att vara en yngling med underhållningsambitioner på 1920-talet. Möt Axel Hanssons opera- och operettsällskap, musikprofessor Oulianskij, en ung Gideon Wahlberg, elaka recensenter, rolighetsministern Kalle Nämndeman och - till sist- Hilmer själv!
--------
37:51
006 - Om svensken och sjömansvisorna med Henrik Arnstad
Bland Hilmer Borgelings mer än 700 inspelningar är det minst 70 som antingen beskrivs som en sjömansvisa, som heter något med sjöman i titeln eller som har ett tydligt havs- eller sjöfarts-tema. Hur kommer det sig att schlagermakarna förr var så oerhört förtjusta i de här motiven – och hur kommer det sig att svenskarna föll så hårt för sjömansvisorna, njöt av dem – och än idag håller dem vid liv? Henrik Arnstad har studerat ämnet närmre.
--------
44:47
005 - Om (de olika) bröderna Borgeling
Följ med till 1910-talets Stockholm och de högst olika bröderna Borgelings göranden och låtanden. Lär dig mer om promoveringar, landstormsnummer, kristidspolitik, konstlotterier, potatisnöd, folkskolebetyg och raka hopp.
--------
27:52
004 - Om att minnas sånt man inte upplevt själv med Mattias Enn
I jakten på Hilmer och hans samtid har jag fått bekanta mig med forskare, författare och fans i förklädnader. Vad är det som lockar med det förgångna?