Husdjurspodden – din djurkompis i poddvärlden är en podcast för dig som älskar djur och som inspireras av kunskap och engagemang. Tillsammans med utvalda gästex...
2.6 Anya Thörnqvist: Nyår, stressade djur och antidepp
De senaste åren har vi kunnat läsa att allt fler husdjur äter antidepressiva läkemedel. Tillsammans med veterinär Anya Thörnqvist fördjupar sig Emma i vad det beror på, samt vilken nytta psykofarmaka kan ha för katter som kissar inne och för djur som är rädda för nyårsraketer. I slutet får vi deras bästa råd inför den stundande nyårsafton.
Anya Thörnqvist fördjupade sig inom etologi, djurens beteende, redan under sin studietid. Sedan dess har hon fördjupat sig i beteendeproblem och beteendemedicin. Hon driver företaget Beteendeveterinären, där hon hjälper djurägare och tar emot remisser från veterinärer och etologer i de fall patienter eventuellt behöver stöd av psykofarmaka. Utöver arbetet som veterinär är hon gymnasielärare inom djurämnen. Avsnittsförteckning:2.16 Gästen presenterar sig9.15 Vad är "antidepp"?11.00 Är det sant att fler djur får psykofarmaka – och i så fall varför?14.30 Vanliga missuppfattningar om psykofarmaka18.29 Receptfria preparat mot stress22.34 Psykofarmaka för vanliga kattproblem- Nyår -28.58 När ska man överväga medicinering? Är det för sent nu?41.35 Råd inför nyår 202350.01 De fem sista frågorna
Tyckte du om avsnittet? Har du frågor eller åsikter? Ta kontakt med oss i någon av våra kanaler. Du hittar oss på Instagram och Facebook. Posta gärna en screenshot eller ta en bild när du lyssnar och tagga oss så vi kan tacka dig för att du lyssnar.
@svelanddjurforsakringar
@djurvetologen Vill du veta mer? Gästens mailadress: [email protected] Beteendeveterinärens hemsida: https://www.beteendeveterinaren.se/ Facebook “Beteendeveterinären” https://www.facebook.com/profile.php?id=100054503828884
--------
54:59
2.5 Emelie Johnson Vegh: De gyllene åren med den vuxna hunden
I det här avsnittet välkomnar vi Emelie tillbaka till podden! I det inledande avsnittet av Husdjurspoddens första säsong pratade vi om hunddrömmar och den lite äldre hunden. Den här gången fokuserar vi på vad det innebär att leva med och vara en vuxen hund, "golden years" som Emelie kallar den här tiden. Vi rör oss över hundens olika åldersstadier och diskuterar hur vuxentiden skiljer sig från andra åldrar. Dessutom får du våra bästa råd för den här perioden, så du kan njuta maximalt av era golden years!Emelie Johnson Vegh är bland annat utbildad gymnasielärare, certifierad inom TAG-teach, samt författare och föreläsare hos internationella djurtränarorganisationer med hög standard. Hon började träna hund när hon i slutet av 80-talet fick låna grannens labrador. Genom agilityn träffade hon sin kollega Eva Bertilsson och tillsammans driver de idag Carpe Momentum. Tillsammans är de internationellt kända som pionjärer inom frivillig hantering och föreläser tillsammans på stora djurtränarkonferenser. Avsnittsförteckning:02.10 Gästen presenterar sig03.46 Vad är "Golden Years"?13.00 Även vuxna förändras15.20 När ska man sluta träna och acceptera läget?19.15 När hunden blir vuxen och sedan gammal25.02 Emelies tips för era bästa Golden Years27.22 Krossade drömmar och förväntningar36.15 Vad är fel med att säga "Hunden kan det egentligen"?Tyckte du om avsnittet? Har du frågor eller åsikter? Ta kontakt med oss i någon av våra kanaler. Du hittar oss på Instagram och Facebook. Posta gärna en screenshot eller ta en bild när du lyssnar och tagga oss så vi kan tacka dig för att du lyssnar.
@svelanddjurforsakringar
@djurvetologenVill du veta mer?
Emelie Johnson Vegh, Carpe Momentum
Gästens mailadress: [email protected]
Gästens Instagram @emeliecarpe https://www.instagram.com/emeliecarpe/
Gästens Facebooksida “Carpe Momentum” https://www.facebook.com/CarpeMomentum.nu
Emelie har skrivit skönlitteratur för barn och ungdomar (9–12 år) som handlar om djur. Del 1 heter "Ellinors sommar", del 2 heter "Ellinor på klubben".
--------
46:33
2.4 Therese Rehn: Det unika forskningsprojektet "Mitt liv med hund"
"Jag ser ju verkligen det här som ett spännande och viktigt projekt som vi bara måste hålla i rullning! För det kan ge oss så mycket."
I det unika forskningsprojektet "Mitt liv med hund" följer en grupp forskare hund och ägare under hela hundens liv. Dagens gäst är en av forskarna som studerar hur olika händelser i livet påverkar hundens välfärd och beteende, men också vad som påverkar hundägarens mående. De första valparna i studien har precis fyllt ett år och vi får en unik inblick i de första resultaten! Therese Rehn är forskare vid institutionen för husdjurens miljö och hälsa vid Sveriges Lantbruksuniversitet. I sin forskning studerar hon interaktioner mellan djur och människa, ett ämne som kallas antrozoologi. Hittills har Therese bland annat publicerat studier om återförening mellan djur och ägare och metoder för att mäta kvaliteten på relationen mellan ett sällskapsdjur och dess ägare. Avsnittsförteckning:01.44 Gästen presenterar sig06.33 Thereses doktorandprojekt09.33 Studiens bakgrund och förhoppningar21.27 Studiens första resultat27.45 Så påverkar hunden våra liv34.40 Mår vi bättre av att ha hund?36.33 Så kan du bidra till Mitt Liv med Hund39.30 De fem sista frågornaTyckte du om avsnittet? Har du frågor eller åsikter? Ta kontakt med oss i någon av våra kanaler. Du hittar oss på Instagram och Facebook. Posta gärna en screenshot eller ta en bild när du lyssnar och tagga oss så vi kan tacka dig för att du lyssnar.
@svelanddjurforsakringar
@djurvetologen
Vill du veta mer? Gästens mail: [email protected] Projekthemsida för “Mitt liv med hund” www.slu.se/mittlivmedhund Facebooksida för “Mitt liv med hund” https://www.facebook.com/mittlivmedhund Instagram @slumittlivmedhund https://www.instagram.com/slumittlivmedhund/
--------
43:32
2.3 Ida Kornevi: Veterinärmedicin och djurens beteende
“Vi kan inte bara bota sjukdomar, ge piller och sy ihop sår. Vi måste se till att djuret mår bra rent mentalt också”
Ibland pratar vi människor om “kropp och själ”, som att det fysiska och psykiska inte skulle hänga ihop. Sanningen är att det ena inte kan fungera väl utan att det andra gör det. Det menar veckans gäst, och säger att det i veterinärmedicinen nu börjar tas på större allvar. Visst kan vi hjälpa våra djur till både bättre mental och fysisk hälsa genom att förstå dess samband. Tillsammans med Ida Kornevi djupdyker Emma i vilka fördelar djur och djurägare skulle få om veterinärmedicin och beteendevetenskap flätades samman mer. Dessutom blir det snack om Idas hund Clyde som hon adopterade som senior, om att läsa veterinärutbildningen utomlands och om när Emma ställdes inför ett stort dilemma gällande hennes möss mentala hälsa.
Ida Kornevi är legitimerad veterinär från The Royal (Dick) School of Veterinary Studies i Edinburgh, och har dessutom en master i klinisk djurbeteendevetenskap från Lincon University. Just nu arbetar hon på ett stort djursjukhus i Kanada.
Avsnittsförteckning: 1.40 Gästen presenterar sig 5.17 Idas väg till att bli veterinär 7.54 Att plugga veterinär utomlands 13.25 Kombinerade veterinär- och beteendestudier 15.00 Hur beteende och medicin hör ihop 29.00 Förebygg fysisk sjukdom med beteendekunskap 30.50 Att underlätta djurets första veterinärbesök 39.16 De 5 sista frågorna Tyckte du om avsnittet? Har du frågor eller åsikter? Ta kontakt med oss i någon av våra kanaler. Du hittar oss på Instagram och Facebook. Posta gärna en screenshot eller ta en bild när du lyssnar och tagga oss så vi kan tacka dig för att du lyssnar.
@svelanddjurforsakringar
@djurvetologen
Vill du veta mer? Läs mer om Fear Free Pets utbildning och tänk på deras hemsida: https://fearfreepets.com/ Bra sökord för att hitta mer kunskap är "Frivillig hantering" och "Beteendemedicin"
--------
45:25
2.2 Therese Bergman och Therese Lindgren: Så ger man kaninen ett bättre liv
"En del kaniner fattar inte, de sitter kvar i buren fast man kanske tagit bort hela gallret. De förstår inte att det finns en värld utöver deras lilla låda.”I det här avsnittet berättar Therese Bergman, en av grundarna till föreningen Smådjurschansen, om deras arbete med att ta hand om vanvårdade och hemlösa smådjur, vilket inte lämnar någon djurvän oberörd. Dessutom gästas vi av influencern Therese Lindgren, som ideellt engagerar sig i föreningen, bland annat genom att agera jourhem för olika behövande djur. Vi får höra henne berätta varför hon valt att erbjuda jourhem, arbetets utmaningar och belöningar, samt vad som är bra att tänka på om man vill engagera sig.
Therese Bergman och Johanna Rosenhed startade Smådjurschansen 2018. Sedan dess har deras ideella förening hjälpt mer än 1700 smådjur till ett bättre liv med hjälp av engagerade jourhem. Utöver det ideella arbetet med Smådjurschansen jobbar Therese på djurklinik och driver rådgivningstjänsten Kaninkonsulten, där hon hjälper människor att tryggt och säkert göra kaniner till bästa vänner. Avsnittsförteckning:1.50 Gästen presenterar sig3.35 Hur startade Smådjurschansen?5.30 Varför behöver djur komma till Smådjurschansen?6.29 Vad hade behövts för att färre djur skulle behöva hjälp?9.20 Therese berättar om några kaniner hon minns lite extra14.52 Hur påverkas kaniner av att få större yta?25.39 Hur påverkas kaniner av att få en kompis?30.50 Finns det många kaniner som inte vill ha en kompis?32.20 Hur hjälper man kaniner att bli kompisar?42.32 Hur kan man hjälpa smådjurschansen?43.08 Vad gör man om man vill bli jourhem?44.25 Therese Lindgren berättar hur det är att vara jourhem47.08 De 5 sista frågornaTyckte du om avsnittet? Har du frågor eller åsikter? Ta kontakt med oss i någon av våra kanaler. Du hittar oss på Instagram och Facebook. Posta gärna en screenshot eller ta en bild när du lyssnar och tagga oss så vi kan tacka dig för att du lyssnar.@svelanddjurforsakringar@djurvetologenVill du veta mer? Gästens mailadress: [email protected] Smådjurschansens hemsida: https://www.smadjurschansen.se/ Smådjurschansens facebooksida “Smådjurschansen”: https://www.facebook.com/smadjurschansen Smådjurschansens instagram @smadjurschansen: https://www.instagram.com/smadjurschansen/ Kaninkonsultens hemsida: https://kaninkonsulten.se/
Husdjurspodden – din djurkompis i poddvärlden är en podcast för dig som älskar djur och som inspireras av kunskap och engagemang. Tillsammans med utvalda gästexperter kombinerar etologen Emma Almquist vetenskap och expertis med personliga berättelser och inspirerande samtal. Det utlovas kunskap och underhållning – oavsett vilket djurslag som är din favorit.
Emma och Sveland Djurförsäkringar vill hjälpa alla djurvänner att tillsammans med sina husdjur få ut det bästa av varandra och må så bra som möjligt – för ett hållbart djurägande. Vill du skratta, lära dig något nytt och bli inspirerad? Då ska du lyssna på Husdjurspodden – din djurkompis i poddvärlden!