Jane Austen – författaren bakom Stolthet och fördom
Jane Austen är en av världens mest älskade författare. Med humor och träffsäker blick skildrade Jane Austen sin samtid på ett sätt som fortfarande engagerar läsare världen över. Hennes berättelser utspelar sig i 1800-talets England och de handlar om kvinnans ställning, pengar och relationer – ämnen som är lika aktuella idag.
--------
28:30
Folke Bernadotte – vita bussarna och diplomati
Folke Bernadotte var greven, diplomaten och fredsmäklaren som ville göra gott. Som ledare för Röda Korset ledde han de vita bussarna som räddade tusentals liv under andra världskriget. Expeditionen hyllades inte av alla och vilket var egentligen priset för att rädda liv? Som FN:s förste medlare i Mellanöstern försökte han skapa fred, men hans insatser ansågs vara kontroversiella och kostade honom livet.
--------
28:36
Bhimrao Ramji Ambedkar – Indiens grundlagsfader
Bhimrao Ramji Ambedkar blev de oberörbaras ledare och lade grunden för Indiens konstitution. Han föds 1891 som oberörbar och diskrimineras och förnedras genom hela sin uppväxt i Indien. Många ansåg till och med att hans skugga var oren. Vem skulle ha kunnat ana att han en dag skulle skriva Indiens konstitution efter självständigheten? Ambedkar tilldelades postumt Indiens högsta hedersutmärkelse Bharat Ratna och i flera av Indiens delstater är hans dödsdag en allmän helgdag.
--------
28:25
Marcus Aurelius – filosofikejsaren
Marcus Aurelius (121-180) var romersk kejsare, men har framförallt blivit ihågkommen för den filosofiska reflektionsdagboken Självbetraktelser, där han försöker applicera den stoiska filosofin på sina egna livsproblem. Grunden i hans terapeutiska filosofi är att inte kämpa emot ödet och leva ett dygdigt liv – för det är filosofin som är själens räddning.
--------
28:23
Etty Hillesum - lägrets tänkande hjärta
Etty Hillesum har kallats en vuxen Anne Frank, men i Sverige är hennes dagböcker inte lika kända. De två sista åren i sitt liv skrev hon om såväl sitt andliga uppvaknande och erotiska liv som insikter om hur världen krympte kring Amsterdams judiska befolkning. Etty Hillesum var 29 år när hon mördades i Auschwitz 1943. Dagböckerna gavs ut i början av 1980-talet.