Det har varit en intensiv debatt i kommentarsfälten på sociala medier sedan pedagogikforskaren Ingrid Pramling Samuelsson gick ut och sa att långa dagar i förskolan är bra för små barn. Men stressforskningen visar att hon har fel. Långa dagar stressar barnen, men det är fakta som undanhålls föräldrar. I det här avsnittet lyfter vi fakta kring stressens påverkan på små barn och gör upp med skammen och skulden som föräldrar känner.
--------
20:46
Nej det finns inte någon forskning som säger att förskola är bra för ettåringar
Vi har inte forskat i Sverige på 40 år vilken effekt förskola har på barn, så att hävda att förskola från ett års ålder är bra för barn blir helt fel. Sanningen är att vi inte vet hur barnen påverkas.
--------
21:22
Vi vuxna pratar ofta OM barn - i det här avsnittet pratar vi med barn
I det här avsnittet testar vi ett lite nytt format där vi vänder oss direkt till barnen och pratar lite kring livet och vad de själva har för tankar om den tid vi lever i nu, vilka drömmar de har och vad de vill bli när de blir stora.
--------
1:05:38
Forskning föräldrar bör känna till för att fatta rätt beslut kring sina barns första år
I det här poddavsnittet pratar vi om det känsligaste av det känsliga - vad små barn behöver och vad som händer när de inte får det. Här lyfter vi allt det som andra helst undviker, men som föräldrar behöver känna till för att kunna fatta rätt beslut kring hur de låter barnen växa upp.
--------
1:05:40
Nej till obligatorisk förskola - varken barn eller föräldrar mår bra av tvång
Med anledning av den debatt som varit kring förslaget om obligatorisk förskola, kommer här ett specialavsnitt där vi lyfter vilka problem skolplikt från två eller tre års ålder leder till. Kvaliteten är pga tidsbrist lite sämre, men jag hoppas att ni ska ha mycket nöje ändå av det här extra långa avsnittet som visar hur makten vill snäva in föräldrar valmöjligheter ännu mer.
Hemmaföräldrarpodden – Vad små barn behöver. Föräldrar har aldrig varit så ensamma som idag, men vi behöver varandra och vi behöver stötta varandra i föräldraskapet. Här avhandlar vi många olika viktiga ämnen som rör våra allra minsta och ser till att sprida fakta kring anknytning, neurobiologi och utvecklingspsykologi.