Följ med på en magisk tidsresa! Varför klär barn ut sig till påskkärringar? Hur spreds rykten innan internet fanns och vad var det för rysligheter som ägde rum på 1600-talet? Gör det bekvämt för dig, nu kör vi!
Ett podcastavsnitt producerat av Historiska museet. Manus och research: Elisabet Ryd. Inspelning: Joakim Nilsson. Redigering: Ninna Bengtsson. Musik och ljud är hämtade från Zapsplat.com
--------
20:56
Del 1: Häxor, barnamord, sedlighet och revolution!
Genom århundraden har samhället kontrollerat och påverkat kvinnors sexualitet. Skillnaderna mellan århundradena är i vissa fall tydliga så som att sexualiteten på 1600-talet sågs som jordnära och fylld av lust medan kvinnorna på 1800-talet snarare sågs som asexuella. I detta spår får ni följa hur synen på kvinnors sexualitet har förändrats och även möta individer som får representera och lära oss mer om de olika tiderna. Med hjälp av fakta vill vi visa hur kvinnohistorien har sett ut. De individer som lyfts fram har levat eller lever och historierna om dem är sanna. Det är däremot bara några få av alla de historier som finns att berätta.
--------
0:54
Del 2: Kvinnan och djävulen
I Sverige avrättades 300 personer, de flesta kvinnor, dömda för häxeri mellan åren 1668 och 1676. För att kvinnorna skulle erkänna torterades de ofta. Genom plågorna skulle de befrias från djävulens grepp och renas från synd. Efter att de halshuggits brändes deras kroppar på bål. Elden skulle rädda deras själar.
--------
2:45
Del 3: Malin Matsdotter
Under häxprocesserna avrättades de dömda genom halshuggning för att sedan brännas på bål. Endast en person i Sverige brändes levande på bål. Hennes namn var Malin Matsdotter och i rättegångsprotokollet kan vi följa vad som hände henne.
--------
1:23
Del 4: Kvinnan och skammen
Sägner om mylingar, mördade spädbarn, fanns det gott om. Antagligen hade sagorna kommit till för att skrämma kvinnor från att ha sex utanför äktenskapet och från att ta livet av sina utomäktenskapliga barn.