Vad tror du att du tror på? Varför tycker människor som de gör? Den ideologiska kompassen snurrar snabbt i dagens polariserade värld, men ideologierna själva än...
Frihandelns förtjänster, osynliga händer med whiskyglas, kiltklädda nålproducenter och säckpipespelande skeptiker. Hur kommer det sig att just Skottland blev ett centrum för upplysningen? Vilken roll spelade universiteten, och hur såg den intellektuella miljön i Edinburgh ut? Och hur hänger empirismen och liberalismen egentligen ihop?
Timbros Catarina Starfelt välkomnar lyssnare och samtalsdeltagare till Edinburgh. Med sig har hon Björn Hasselgren, teknologie doktor och gästforskare vid ekonomisk-historiska institutionen vid Uppsala universitet, Patrik Strömer, näringspolitisk expert vid Livsmedelsföretagen, och Daniel Åkerman, ordförande för Fria Moderata Studentförbundet. Samtalet är en inspelning av Ideologiafton 30 oktober.
--------
56:13
Rimligt eller förkastligt? Sverige under andra världskriget
Synen på Sveriges agerande under andra världskriget har skiftat rejält: från de första efterkrigsgenerationernas tacksamhet till de senaste decenniernas moraliska avståndstagande.
I Dåligt samvete - Sverige och andra världskriget - utmanar Mauricio Rojas den dominerande berättelsen. Rojas går igenom de viktigaste besluten som Per Albins samlingsregering fattade och argumenterar för en mer empatisk syn på regeringens agerande.Välkommen till boklansering! Mauricio Rojas diskuterar sin bok tillsammans med historikern Henrik Berggren, författare till trilogin Landet utanför.
Samtalet, som är en liveinspelning av bokens lansering, leds av Johanna Grönbäck.
--------
1:01:54
SPECIAL: Staden i romanen - utbildning och smuts. (2/2)
Hur gick det till när staden blev modern? Eric Luth pratar med Eva Ström, Elin Hjelmestam och Klas AM Eriksson om meritokrati, utbildning och urbanisering, men också smutsen, prostitutionen och fattigdomen på stadens baksidor.
Avsnittet är den andra delen i en poddserie som utgår från antologin Staden i den svenska romanen, och fokuserar på Hjalmar Söderbergs Stockholm och Gustaf Hellströms Kristianstad.
Läs mer om boken här: https://timbro.se/forlag/staden-i-den-svenska-romanen/
--------
48:08
SPECIAL: Staden i romanen - varför? (1/2)
Staden och romanen dansar genom tidens strömmar. Från det tidiga 1800-talets borgerliga offentlighet till vår tids nordic noir med mord, mörker och melankoli. Oavsett tid har den svenska romanens lins varit unik. Men vad har romanen skildrat? Staden i den svenska romanen är den första svenska antologin som utforskar stadens puls genom romanerna — från dunkla gränder till glittrande gator.
I en specialserie av Ideologipodden utforskar antologins redaktörer Henrik Dalgard och Eric Luth stadens som kontext och idémässigt sammanhang genom svenska romaner. Det här avsnittet är den första delen i poddserien, och fokuserar på staden och den svenska romanens långa historia. Framförallt på varför staden utgjort ett självklart sammanhang för just författare och intellektuella.
Läs mer om boken här: https://timbro.se/forlag/staden-i-den-svenska-romanen/
--------
50:17
Civilsamhället
Andreas Johansson Heinö pratar med Jesper Bengtsson och Tuva Söderberg som är aktuella med boken “Det krympande rummet - civilsamhället under press” (Atlas förlag). Vilken roll spelar civilsamhället för demokratin och vilka ideologiska konflikter kan skönjas bakom de senaste årens debatt om studieförbunden?
Vad tror du att du tror på? Varför tycker människor som de gör? Den ideologiska kompassen snurrar snabbt i dagens polariserade värld, men ideologierna själva ändrar sig långsamt. Följ med Andreas Johansson Heinö och hans kollegor på en svindlande samtalsresa bland liberaler, radikaler och många andra.