En podd producerad på Stadsbiblioteket i Halmstad som rör och berör barn och ungas språkutveckling och estetiska lärprocesser. Vi vänder oss särskilt till dig s...
Avsnitt 79 - "Zlatas värld" berör, berättar och bjuder in oss till att förstå.
Författaren Josefin Michanek arbetar som psykolog på Rädda Barnen. Hennes erfarenhet av barn på flykt skapar just den träffsäkra värld som vi möter i boken "Zlatas värld". Rädda Barnen släpper denna tvåspråkiga barnbok, på ukrainska och svenska, med temat barn på flykt. Det är en kapitelbok för lågstadiet som målar upp och skapar förståelse hur det kan kännas att komma till helt nytt land, på flykt från sitt egna hem.
Boken är känsligt illustrerad av den erfarna ukrainska illustratören Tania Goryushina. I podden samtalar vi med Josefin Michanek som författat boken och Fabiola Kindblad, som är ordförande i Halmstads lokalförening för Rädda Barnen. Viktigt, berörande och klokt.
--------
41:59
Avsnitt 78 -kunskap i många olika former med Lars Strannegård
Du kanske minns Lars med blommor i håret som sommarpratare 2024. Det kändes nästan lite somrigt att träffa honom en torsdag i mars och prata om kunskap som känns. Som rektor för Handelshögskolan i Stockholm har han modigt anammat lovsången till estetiken. Lyssna till klokskap, visioner och skönlitterära tankar.
--------
22:16
Avsnitt 77- Ulla-Maija är en klar röst för minoriteter
Vår språksuperhjälte Ulla-Maija är tydlig och ödmjuk samtidigt i sin framtoning. Hon har en finsk bakgrund och kom själv till Sverige med få svenska ord i bagaget. Det är så fantastiskt när människor som hon tar med sig sina erfarenheter och gör det till en superkraft och röst för minoriteter. Ulla-Maija är idag informationssamordnare i Skellefteå kommun där hon bland annat har som uppdrag att bygga upp förskoleverksamhet på minoritetsspråk. Hennes bok "Nationella minoriteter: språk och kultur i förskolan" är en populär och flitigt använd bok som hon är författare till tillsammans med Åsa Lundman. De nationella minoriteterna är en del av Sveriges gemensamma kulturarv och förskolan har enligt läroplanen ett särskilt viktigt uppdrag i att skydda och främja de nationella minoriteternas språk och kulturer. Önskar att så många som möjligt lyssnar det här avsnittet och får insikter och förståelse.
--------
48:26
Avsnitt 76- ärade texter och illustrationer med Rundberg och Geffenblad
"Tant Sol" och "Dödsängeln" blev båda utvalda av IBBY (i Sverige) till utmärkelsen "Honour List". IBBY är en ideell organisation som främjar arbetet för hög kvalitativ barn- och ungdomslitteratur, världen över. De gör så mycket värdefullt så sätt deras namn i minnet. Att bli utvald till "Honour list" är en ärofylld utmärkelse där ditt konstnärskap får vingar världen över. Lotta Geffenblad lyfts fram för sina illustrationer i "Tant Sol" och Johan Rundberg för sitt författarskap i "Dödsängeln". Fredrik och jag fick äran att live-podda med dessa sköna två framför en mysig publik på Hallands konstmuseum, en onsdag i december, arrangerat av Region Halland. Det kommer så mycket klokskap ur våra prisade språksuperhjältar, den ene ser berättandet främst i bilder och den andre i text. Lyssna till deras rika erfarenheter och varma humor. Har du vägarna förbi Hallands konstmuseum får du inte missa IBBY- utställningen av alla 2024 utvalda böcker!
--------
57:26
Avsnitt 75 -Gustaf läser för att läka och lindra.
Ni som har lyssnat till vår podd har förstått att det finns så otroligt många språksuperhjältar på vårt klot. Den här gången åkte vi till Göteborg för att träffa en språksuperhjälte som jobbar på Drottning Silvias Barnsjukhus, Gustaf Källvik. Han är bibliotekarie, jobbar på ett patientbibliotek som vänder sig till barn och unga. Det ligger under samma tak som lekterapin på sjukhuset. Det är bibliotekarierna Gustaf Källvik och Karin Graube som tillsammans håller i läsklubben, högläsning för barnen som besöker sjukhuset, ibland under längre perioder. De poppar popcorn inför fredagens filmvisning och bistår med tavlor från Artoteket, illustrationer ur böcker som de unga kan ha på sitt rums väggar och givetvis kan de låna med sig spännande böcker. Tänk dig att läsandet, bilderna och berättandet kan lindra smärta för en stund eller att få dig som patient att tillfälligt glömma bort sjukdomen- när du far iväg på fantasins vingar.
En podd producerad på Stadsbiblioteket i Halmstad som rör och berör barn och ungas språkutveckling och estetiska lärprocesser. Vi vänder oss särskilt till dig som jobbar med unga och språk eller helt enkelt har barn i din närhet. Fredrik Holm, bibliotekarie och Karolina Duraffourd, litteraturpedagog bjuder in inspirerande språksuperhjältar till programmen och tipsar och berättar om erfarenheter och aktualiteter i språkvärlden.
Ansvarig utgivare: Finn Axelsson.
A podcast produced at the City Library in Halmstad that concerns and touches on children and young people's language development and aesthetic learning processes. We are especially aimed at those who work with young people and languages or simply have children in your vicinity. Fredrik Holm, librarian and Karolina Duraffourd, literature educator invite inspiring language superheroes to the programs and give tips and talk about experiences and current events in the language world.
Responsible publisher: Finn Axelsson.