Powered by RND
PoddsändningarVetenskapNaturvetarpodden - gör dig lite klokare

Naturvetarpodden - gör dig lite klokare

naturvetarna
Naturvetarpodden - gör dig lite klokare
Senaste avsnittet

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 100
  • #112 Ellen Schagerström – Kissa på land och inte i havet
    Med hjälp av humor når marinbiologen ut med vetenskap till en ny publik. Att inte kissa i havet har blivit en metafor för att stoppa övergödningen av våra hav och vattendrag. För mycket näring på fel plats skapar syrebrist och döda bottnar. Ingen vill heller simma i blågröna alger heta sommardagar.  Ellen Schagerström ömmar särskilt för sjögurkan som har den viktiga rollen att dammsuga haven på näring. Visste du att den rätt anonyma sjögurkan är en delikatess på matbordet i Kina och skulle vara möjlig att odla? 
    --------  
    23:08
  • #111 Hjalmar Laudon – Tillväxten i skogen tappar fart
    Ända sedan 2013 har tillväxten i skogen bromsat in. Det får effekter för både råvaruförsörjning och Sveriges åtagande i EU, där vi har lovat att binda mer kol i skogen när biltrafiken ökar och släpper ut mer växthusgaser.  Torrsommaren 2018 spökar fortfarande, men förklarar inte hela nedgången, enligt Hjalmar Laudon, skogsforskare vid SLU. En hypotes är att grundvattnet inte räcker till när träden är som törstigast på sommaren. Ett försvagat träd faller också lättare offer för granbarkborren i spåren av klimatförändringarna. 
    --------  
    18:31
  • #110 Cecilia Tullberg – Har vi mat på bordet i ett krisläge?
    Det mesta talar för att vi kommer att kunna äta oss mätta vid en kris. Däremot kommer kosten att se annorlunda ut än i dag. Mer spannmål och baljväxter på tallriken, men mindre ost, frukt, yoghurt och kött, enligt forskaren Cecilia Tullberg.  Vi kan inte vänta med att höja beredskapen, utan omställningen måste starta nu. Det behövs bland annat nya växtsorter som flyttar odlingsgränsen norrut och mer växtbaserade mejerivaror. I grunden handlar det om att bygga jordbruket starkt och ha en fungerande livsmedelsindustri, med samverkan i fokus.
    --------  
    20:38
  • #109 Frida Rångtell – Stress och oro är sömnens värsta fiende
    Visste du att det går att sova i kapp missad sömn och att en tupplur mitt dagen kan öka din prestation? Andra tips är att ta vara på morgonljuset och njuta av skymningen och kvällsmörkret innan läggdags.  Lika viktigt är att ha balans i vardagen och undvika oro, som är sömnens värsta fiende. Sömnforskaren Frida Rångtell menar att vi borde prata mer om hur vi sover, även på jobbet. Att samtala om sömn är en del av den psykologiska tryggheten. 
    --------  
    25:51
  • #108 Martin Bergö – Miljarder slösas bort på kosttillskott
    De flesta behöver inte äta kosttillskott för att må bra. I alla fall om man äter en allsidig kost med grönsaker, frukt, fet fisk och baljväxter. Kosttillskott kan till och med vara skadligt vid överdosering, och det finns en risk att man får i sig för mycket av exempelvis D-vitamin.  Att kosttillskott skulle bromsa åldrandet och minska inflammationer saknar övertygande kliniska studier, även om reklamen ofta påstår motsatsen, enligt professorn i molekylär medicin på KI.
    --------  
    28:33

Fler podcasts i Vetenskap

Om Naturvetarpodden - gör dig lite klokare

Vi bjuder in aktuella gäster som delar med sig av sin spetskompetens inom det naturvetenskapliga området. Nikita Zeiloth, Sarah Folcker och Palle Liljebäck håller i trådarna, inspirerar och bjuder på sig själva. På 20 minuter blir du lite klokare och lär dig något du inte visste innan. Önskar du att komma i kontakt med Naturvetarpodden? mejla [email protected]
Podcast-webbplats

Lyssna på Naturvetarpodden - gör dig lite klokare, Barnpsykologerna och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.15.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 4/14/2025 - 9:10:08 PM