EU:s ledare pressas av USA och Europa rustar upp militärt. Mötena med Donald Trump i Vita huset har avlöst varandra och frågan är vem som är bäst lämpad att föra européernas talan inför den amerikanska presidenten. Kan Kier Starmer, en jurist och oerfaren världspolitiker, vars land står utanför EU, ta på sig ledartröjan och bli Europas brygga till Trump i USA?Medverkande:Nicholas Aylott, programchef på UI:s Europaprogram. Anna-Maja Persson, utrikesreporter på SVT och tidigare korrespondent i Storbritannien.Redaktör och programledare: Annica Ögren. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
36:11
Nya förutsättningar för kurderna i Mellanöstern
Efter över 40 år av konflikt med Turkiet har den kurdiska ledaren för PKK, Abdullah Öcalan, plötsligt uppmanat PKK att lägga ner sina vapen. I Turkiet verkar president Recep Tayyip Erdoğan öppna för att ändra konstitutionen, vilket skulle kunna ge den kurdiska minoriteten rättigheter. Samtidigt pratar den nya ledningen i grannlandet Syrien om att kurderna där ska inkluderas i det nya styret av landet. Kan det här vara början på en ny tid med större inflytande för kurderna i regionen?Medverkande:Aras Lindh, forskare och analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.Revend Shexo, journalist på Ekot, Sveriges radio.Redaktör och programledare: Annica Ögren. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
42:12
Så ser Kreml på nya relationen till USA
Nu talar alla om vapenvila eller till och med fred i Ukraina. Allra mest pratar Donald Trump om det, men både europeiska ledare och Zelenskyj själv har försökt gå den amerikanska presidenten till mötes. Zelenskyj erbjuder nu USA rättigheter till naturtillgångar och europeiska ledare har rest i omgångar till Washington med olika förslag. Men är Ryssland redo för fred? Är det rent av möjligt att Ryssland och USA skulle kunna lägga decenniers fiendeskap åt sidan? Medverkande:Fredrik Wesslau, forskare vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet.Bert Sundström, utrikesreporter på SVT och tidigare korrespondent i Moskva.Redaktör och programledare: Annica Ögren. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
45:23
USA:s nya linje – en säkerhetspolitisk mardröm för Europa
De senaste dagarna har varit en mardröm för Europa. Europeiska ledare har läxats av USA om demokrati, Donald Trump har påstått att Ukraina startade kriget och han har kallat Volodymyr Zelenskyj för diktator. USA och Ryssland har dessutom redan hunnit träffas för samtal om Ukrainas framtid, men Ukraina och Europa fick inte vara med. Det här är den allvarligaste säkerhetspolitiska krisen sedan andra världskrigets slut. Vad ska Europa göra nu?Medverkande:Jakob Hallgren, direktör för Utrikespolitiska institutet.Roger Djupsjö, militärlärare på Försvarshögskolan och expert på Ukraina.Redaktör och programledare: Annica Ögren. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
43:22
Kraven för ett fritt Syrien
Det var en blixtsnabb offensiv när rebellerna tog stad efter stad. Det blev slutet på över 50 år av auktoritärt styre i Syrien. Assadregimens fall är en politisk jordbävning som nu formar om hela Mellanöstern. Men det finns ett stort problem – befriaren är en terrorstämplad islamistisk grupp med rötter i IS och Al-Qaida.Medverkande:Bitte Hammargren, frilansjournalist och associerad senior medarbetare vid UI:s Mellanöstern- och Nordafrikaprogram.Firas Haki, svensk-syrier och musikjournalist på P2, Sveriges radio.Redaktör och programledare: Annica Ögren.Läs analysen Dags för Syriens ledare att agera här. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet. UI är ett oberoende institut och en plattform för forskning och information om utrikespolitiska frågor. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.