Powered by RND
Lyssna på Njurpodden i appen
Lyssna på Njurpodden i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Njurpodden

Podcast Njurpodden
CSL Vifor
Njurpodden är en podd om njurhälsa och njursjukdom där vi får höra både patientberättelser och expertintervjuer. Lär dig mer om förebyggande åtgärder, livstilsf...

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 8
  • Karin Windahl – Kost vid njursjukdom - en begränsning eller möjlighet? – Avsnitt 8
    I detta avsnitt av Njurpodden gästas vi av Karin Windahl, dietist och medicine doktor vid Njurmedicinska kliniken på Danderyds sjukhus, med över 30 års erfarenhet inom området. Karin förklarar hur rätt kost kan hjälpa personer med njursjukdom att må bättre, varför individuella kostråd är avgörande och hur vi kan äta för att förebygga njursjukdom. Hon berättar också om sitt forskningsarbete kring äldre patienter med kronisk njursjukdom och hur kostbehandling innan dialys kan påverka tidpunkten för dialysstart. Ett avsnitt som visar på den stora betydelsen av kost för både de som lever med njursjukdom och för alla som vill ha tips och lära sig mer om hur kosten kan påverka hälsan.
    --------  
    44:37
  • Björn Johansson – En patientberättelse om ANCA-vaskulit – Avsnitt 7
    Året var 2002 och Björn Johansson kände en trötthet han aldrig känt förut. Han drabbades av domningar i armen, bröstsmärtor och fick problem med öronen. Ögonen blev inflammerade och röda som tomater och till sist fick han dubbelsidig lunginflammation. När konventionell behandling för de enskilda symptomen inte fungerade började läkarna misstänka att det låg något större bakom hans problem.Björn diagnostiserades med den sällsynta sjukdomen Granulomatös polyangit (GPA), en av de tre tillstånden som ingår i ANCA-vaskulit. De kommande 10 åren blev reumatologen i Lund hans andra hem.Men Björns historia är en inspirerande sådan, där han med stort engagemang i föreningslivet, en omfattande kunskapstörst och en inspirerande framtidstro aldrig låtit sjukdomen överskugga det viktigaste av allt: att leva livet.
    --------  
    47:59
  • Magnhild Sandberg-Wollheim – Att donera en njure – Avsnitt 6
    Neurologen Magnhild Sandberg-Wollheim var 1 vecka från sin 70-årsdag när hon donerade en njure till sin njursjuka son. En vecka senare satt de på en restaurang i Stockholm tillsammans med familjen och firade jubilarens födelsedag.I detta avsnitt berättar Magnhild om sonens långa sjukdomsresa, men delar också sin syn på donatorsskap och att ta beslutet att bli donator. Vilka frågor behöver man ställa sig? Vad finns det för risker? Och påverkar donationen livet efteråt? Magnhild lämnar tydliga besked: har du chansen att ge livet tillbaka till någon, så ta den.Vi pratar också om vikten av omgivningen, hur små ord och handlingar från kollegor, klasskamrater och vänner kan vara en avgörande faktor för att som njursjuk orka kämpa vidare. God lyssning!
    --------  
    32:48
  • Henrik Eriksson – Sätt inga begränsningar för dig själv – Avsnitt 5
    Hur förbereder man sig mentalt för att leva med en kronisk sjukdom och dialysbehandling i väntan på en transplantation? Och hur blir livet om transplantationen man väntat på trots allt inte fungerar? I detta avsnitt får du möta Henrik som insjuknade som 16-åring, har genomgått 4 transplantationsförsök och varit beroende av dialys under större delen av sitt vuxna liv.Hör Henrik berätta om hur han trots regelbunden dialysbehandling lyckats bibehålla ett aktivt liv med idrott. Istället för att få dialys på sjukhus tre gånger i veckan blev Henriks lösning bloddialys i hemmet via en nattkopplad maskin.Det går att göra fler saker än man tror, trots att man går i dialys är Henriks budskap.Tyvärr slutar många med aktiviteter de tycker är roliga för att de tror det inte går att förena. Men genom att våga utmana sig själv och inte sätta några begränsningar kan livet faktiskt fungera rätt bra trots behovet av dialys berättar Henrik.Hur går dialys till? Och hur kan man skapa en vardag där man mår bra och kan leva aktivt trots en kronisk sjukdom? Detta och mycket mer hör du i detta avsnitt om  dialys ur ett patientperspektiv med Henrik Eriksson.
    --------  
    1:14:24
  • Torbjörn Lundgren – Att transplantera en njure – Avsnitt 4
    Den första njurtransplantationen i Sverige skedde i april 1964. Då fanns inte dagens dialys och patienten överlevde i tre år. Sedan dess har mycket hänt och förra året gjordes för första gången över 500 transplantationer i Sverige.Torbjörn Lundgren är expert på njurtransplantationer vid Karolinska Universitetssjukhuset och har utfört ungefär 300 transplantationer. I Njurpoddens fjärde avsnitt berättar han om hur dagens transplantationer går till och om sina förhoppningar inför framtidens njurmedicin.Vilka är kriterierna för att få genomgå en njurtransplantation? Hur ser tillgången på organ ut? Hur går det till att hitta rätt njure till donationen? Och hur ser livet ut efteråt? Kan man vinna basketserien i USA med en transplanterad njure?
    --------  
    40:56

Fler podcasts i Vetenskap

Om Njurpodden

Njurpodden är en podd om njurhälsa och njursjukdom där vi får höra både patientberättelser och expertintervjuer. Lär dig mer om förebyggande åtgärder, livstilsförändringar, forskning och framsteg – kort sagt allt om njurarna.
Podcast-webbplats

Lyssna på Njurpodden, Experimentet: Det sista pillret och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.0.1 | © 2007-2024 radio.de GmbH
Generated: 12/16/2024 - 10:34:22 AM