Historisk truecrime om brott som inte längre är brott. Författaren Karin Alfredsson berättar om kvinnor och män som drabbades av lagar och förbud som inte längr...
Hedvig Lovisa Johansson i värmländska Ölme skulle få sänkt tilldelning på sin motbok. Kontrollstyrelsen var säkra på att hennes manlige bekant tog hennes ranson. Hon är bara ett exempel på kvinnor där det misstänktes att ransonen lämnades över till en man. Från 1917 till 1955 tillämpades motboken i Sverige med väldigt olika förutsättningar för män och kvinnor. Med författaren Karin Alfredsson och kulturjournalisten Agneta Stefansson.Intervju med forskaren Inger Ehn Knobblock Bild: Stämpelns sista dag 1955 Foto: Per-Olle Stackman/Wikimedia CommonsLjud och musik: Aron Stefansson Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
37:17
Teckningslärarinna mot alla odds
Maja Beskow var en av de kvinnor som gick mot strömmen. Efter sin utbildning vid dåtidens Konsthögskola fick hon 1900 ett vikariat som lärarinna i teckning och välskrivning vid Umeå högre allmänna läroverk. På den tiden fick kvinnor inte inneha högre statliga tjänster, men när tjänsten blev ledig fick Maja, trots att rektorn avrådde, tjänsten med dispens från kungen Oscar II. Bland hennes elever märks bland andra formgivaren Stig Lindberg.Med författaren Karin Alfredsson och kulturjournalisten Agneta Stefansson.Intervju med Johanna Overud, docent i historia.Foto: Maja Beskow/Västerbottens MuseumLjud och musik: Aron Stefansson Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
34:09
“Av starka drycker överlastad”
Kopparslageri arbetaren Anders Patrik Andersson var full och hade först bråkat högljutt Skeppsbron i Göteborg. Polis tillkallades och Andersson hade inte bara gjort sig skyldig till att bråka och vara högljudd. Han var också full och 1888 när detta skedde var fylleri ett brott och en av polisens allra främsta uppgifter var att fånga in fyllerister. I avsnittet möter vi flera av dem som polisen anhöll i Göteborg 1988: bankbokhållaren, färgeriarbetaren och fiskmånglerskan.Med författaren Karin Alfredsson och kulturjournalisten Agneta Stefansson.Intervju med Roddy Nilsson, professor i historia.Bild: SO-rummetLjud och musik: Aron Stefansson Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
23:18
Med en gummisond under kudden
I filmen "Gula kliniken" är abortören en obehaglig man som gör en abort på en kvinna som blir svårt sjuk och så ser ofta medie- och filmbilden av abortören ut . Men det är inte riktigt sant säger idéhistorikern Lena Lennerhed. I det här avsnittet möter vi entreprenören Helga Månsson som under slutet av 30- och 40 talet genomförde ett antal aborter. "Du kan fråga hos damfrisörskan" tipsade kvinnor varandra. Samtal med Lennerhed om abort genom historien och om kampen för fri abort. Dessutom en avslöjande historia om en byteshistoria med psykiatern Skå-Gustavs sperma. Med författaren Karin Alfredsson och kulturjournalisten Agneta StefanssonIntervju med Lena Lennerhed, professor emerita i idéhistoria.Bild: Svensk FilmdatabasLjud och musik: Aron Stefansson Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
35:21
Hedra din fader och moder, annars...!
Ett lamm och ett får var det som bonden Rickus Anders Nilsson, år 1751 i Venjans by i Dalarna, hade rätt till som arv efter sin mor. Han ville inte ha pengar, kanske eftersom det på den tiden kunde visa på att det var ett oäkta barn. Rickus Anders och hans far hamnar i bråk, men det är endast Rickus Anders som hamnar inför rätta och riskerar dödsstraff. Enligt lag ska han nämligen hedra sin fader och sin moder, trots att han är 28 år, är gift och har en egen gård. Med författaren Karin Alfredsson och kulturjournalisten Agneta StefanssonIntervju med Jonas Liljequist, professor emeritus i historia.Bild: Wikimedia Commons.Ljud och musik: Aron Stefansson Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Historisk truecrime om brott som inte längre är brott. Författaren Karin Alfredsson berättar om kvinnor och män som drabbades av lagar och förbud som inte längre finns i Sverige. I samtal med kulturjournalisten Agneta Stefansson ger hon en mängd exempel på sånt som var olagligt förr: att göra reklam för preventivmedel, att klä sig för fint, att öppna café eller att göra abort.I varje avsnitt finns även en intervju som hjälper till att fördjupa ämnet.Musik och ljud: Aron Stefansson Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.