Det är återigen dags för teologisk verkstad och idag samtalar Tomas, Stefan och Magnus om begreppsparet lag och evangelium. Martin Luther behandlade frågan ingående och det är ett av hans viktiga bidrag. Luther menade: »Skillnaden mellan lag och evangelium är den kristna trons främsta kännetecken. Alla som räknar sig som kristna bör känna till och kunna redogöra för denna skillnad. Annars kommer man blanda ihop dem och inte att känna till och bevara någondera, varken det ena eller det andra.« Hur kan vi förstå och kommunicera lag och evangelium i vår tid och vilken tröst kan det skänka eller vilka potentiella problem kan det skapa?
--------
59:50
Avsnitt 236 - Kyrkan i Babylon
Pastor Simon Holst från Bet:L i Skövde gästar dagens avsnitt och med utgångspunkt i hans senaste text i Tidningen Dagen samtalar han med Magnus om missiologi för vår tid. En negativ värld behöver inte vara något negativt för kyrkan, utan kan bli tvärtom bli till en guldålder för de kyrkor som vågar stå för och predika ett frimodigt evangelium, lyder Simons spaning. Utifrån tre tids epoker som i texten kallas för positiv värld, neutral värld och negativ värld diskuterar Magnus och Simon hur kyrkan kan finna ett lämpligt och gångbart föredöme i profeten Daniel som verkade i Babylon.
--------
48:46
Avsnitt 235 - Ärligt och härligt om skam, beroende och frihet
Magnus gör ett kärt återseende med Aminah Fallgren och lyssnar till hennes fantastiska berättelse! För drygt 20 år sedan dök Aminah upp i kyrkan där Magnus var pastor. Då som en drogmissbrukare sedan 12-års ålder som hade alla sina ägodelar i en väska. Idag har hon varit drogfri i 20 år, blivit beroendeterapeut, är VD och driver egen framgångsrik behandlingsverksamhet som hjälpt åtskilliga. Förutom Aminahs egen inspirerande berättelse om befrielse, tillfrisknande och nya möjligheter, så samtalar Magnus och Aminah om den kamp som alla människor utkämpar med skam, sökande efter bekräftelse, kärlek och frihet. Missa inte ett ärligt och härligt samtal som berör!
--------
45:10
Avsnitt 234 - Du blir vad du äter - om nattvarden
Det är åter dags för ett teologiskt forum med Johannelunds teologerna Tomas Nygren och Stefan Lindholm. I dagens avsnitt samtalas det om nattvarden. Det något högst påtagligt och verkligt som sker i nattvarden och inte bara symboliskt. Därför kallas sakramenten nådemedel – kanaler genom vilka Gud sänker sin nåd och åstadkommer vad han lovar. Kan man därför säga att nattvarden skapar den verklighet den gestaltar? Häng med i dagens samtal!
--------
58:24
Avsnitt 233 - G som i gudsbilder och gemenskaper
EFS kommunikationschef och Budbärarens chefredaktör, Helena Cashin, är tillbaka i podden för en ny runda spaningar tillsammans med Magnus. Dagens avsnitt är fullspäckat och matnyttigt, det spänner över frågorna om kyrkan och gemenskapen såväl som kyrkan och gudsbilder. Har vi skapat en gudsbild som är en projektion av oss själva och våra egna trauman eller önskningar? Vi är hyfsat bra på gudstjänst men vad händer med gemenskapen? Vad innebär det att forma kristna gemenskaper?
I Re:formera Podden tar prästen och inspiratören Magnus Persson med dig i spännande möten och samtal med olika gäster från hela kyrkans värld. Här blandas erfarenheter av och nyfikenheten på alla de rikedomar som finns inom kyrkans olika traditioner i ett engagerat samtal om ”helkyrklighet”. Tillsammmans med sina gäster tänker Magnus högt och gör olika spaningar när de tar sig an aktuella ämnen som berör kyrka, tro och teologi. Infallsvinkeln är att försöka fördjupa och förvalta, förnya och förena skatterna från kyrkans olika traditioner. Frikyrklighet eller folkkyrklighet, högkyrklighet eller lågkyrklighet? Risken med olika etiketter och allt för tydliga avgränsningar är att det till slut enbart leder till halvkyrklighet. Kan man tänka både och istället för antingen eller?
Podden produceras av Re:formera i samarbete med EFS Sverigeavdelning.
För mer information och kontakt: https://reformera.net/om-oss/