Samhällsvetarpodden är för dig som är intresserad av aktuella samhällspolitiska frågor med en facklig twist. I podden diskuterar vi alltifrån svensk politik, pr...
Arbetsförmedlingen måste hitta sin nisch och målbild
”Privata leverantörer är dyrare, men inte bättre än Arbetsförmedlingens egna insatser” sammanfattar Arbetsförmedlingens GD Maria Hemström Hemmingsson utvärderingen av den privatiserade tjänsten Rusta och Matcha. Det och mycket om Arbetsförmedlingens roll och uppdrag samt vad det egentligen betyder att stå till arbetsmarknadens förfogande pratar hon om i veckans Samhällsvetarpodden.
--------
44:36
Man ska ha ögonen på ideologiseringen av myndigheter
”Är ideologiseringen av myndigheter stort? Nej, men man ska ha ögonen på det. Vi forskare har tydliga belägg för att meritokratisk rekryterad och opartisk förvaltning är en väldigt viktig tillgång för ett samhälle” Samhällsvetarpodden bjöd in Bo Rothstein, professor emeritus i vid Göteborgs universitet för att prata om hur han tycker att demokratin mår.
--------
44:40
"Med små steg, som är svåra att se, hotas demokratin”, Ulrica Schenström, VD för tankesmedjan Fores
”Den liberala demokratin som vi känner den är hotad och hoten finns, inte minst i Tidöavtalet, som styr en regering som inte är liberal!” Samhällsvetarpodden bjöd in Ulrica Schenström för att prata om hoten mot demokratin som hon ser både i Sverige och i Tidöavtalet, men också runt om i världen. Hon leder den liberala och gröna tankesmedjan Fores.
--------
43:24
Vi vill ha en ny arbetslinje för 2030-talet
I somras lyste rubrikerna tydliga ”Lägg ner Arbetsförmedlingen”. Det var med anledning av att en av socialdemokraternas framtidsarbetsgrupper la förslag om hur arbetsmarknadspolitiken och Arbetsförmedlingen borde göras om. Samhällsvetarpodden ber Björn Wiechel som är riksdagsledamot och leder den arbetsgruppen att förklara hur den tänker. Ursula Berge ställer frågorna för Akademikerförbundet SSR
--------
41:07
Regeringen försöker skapa en ny agenda
”För mig blir det väldigt svårt att förstå hur man kan vara liberal och samtidigt förespråka en centralstyrning”. Samhällsvetarpodden pratar med Jacob Färnert, ordförande för SFS – Sveriges Förenade Studentkårer, om den högskolepolitiska debatten. Hur ska vi förstå den här politiska styrningen utifrån värdet av akademisk frihet?
Samhällsvetarpodden är för dig som är intresserad av aktuella samhällspolitiska frågor med en facklig twist. I podden diskuterar vi alltifrån svensk politik, profession och arbetsmarknad till akademisk utbildning, forskning och mycket annat.
Programledare: Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.
Podden produceras av: Akademikerförbundet SSR, Sveriges ledande samhällsvetarförbund med över 73 000 medlemmar.