Homestyling i skogen – nytt knep för höjda fastighetspriser
Priset på skogsfastigheter har legat i princip stilla de senaste åren, medan virkespriserna stigit med 100 %. Vad ligger bakom det? Roger Akelius massköp av skog under flera år tros vara en anledning.Samtidigt försöker en del säljare pimpa sin skog genom att bygga trevliga grillplatser och fina vägar i syfte att trissa upp priset. I studion Ulf Aronsson, reporter på ATL, Cecilia Adolfsson, reporter på EFN och Ola Josefsson, länsansvarig för skogsfrågor på Handelsbanken.
--------
29:11
Biokredit bakom minskad avverkning
Tjäna mer pengar på att göra ingenting med sin skog – än att slita med virke och sätta nya plantor i skogen? Är det skälen till att skogsägare plötsligt väntar med att avverka sin skog i Sverige? Avverkningen har avtagit trots att virkespriserna är historiskt höga. Detta sker samtidigt som möjligheten uppstått att få intäkter genom kol- och biodiversitetskrediter och låta skogen stå. Är det är skälen bakom den vikande avverkningen? Eller är virkesmarknaden mättad?Hör reportrarna Ulf Aronsson och David Larsson från ATL diskutera frågan med programledare Cecilia Adolfsson från EFN. Lyssna på podden Skogen och kapitalet, del 2.
--------
36:14
Skogen och kapitalet – gran och fur aldrig så omstridda som nu
Vilka är likheterna mellan Karl Hedin och Donald Trump? Och vad innebär USAs virkestullar mot Kanada? Påverkas svensk virkesexport av detta? Vilka likheter har vi sett tidigare? Det avhandlas bland annat när ATL-reportrarna och experterna David Larsson och Ulf Aronsson möter EFNs programledare och skogsreporter Cecilia Adolfsson i Skogen och kapitalet. Där konstateras också att Cecilias korta hundpromenader i skogen ger större utslag på stegräknaren än vad Ulf och David får ihop tillsammans, trots guldklocka som lantbruksreportrar.
Med den nya poddsatsningen "Skogen och kapitalet” inleder EFN Ekonomikanalen och ATL ett samarbete. Med Sveriges 310 000 privata skogsägare och stora akuta ekonomiska framtidsfrågor för skogsbruket vill redaktionerna nu tillsammans fokusera på såväl förhoppningarna som farhågorna från skogsägare, miljörörelsen, Riksdagen och EU.