Powered by RND

Småspararpodden

Småspararguiden
Småspararpodden
Senaste avsnittet

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 21
  • #21 Räcker pensionen?
    Småspararpodden finns för dig som tycker att fonder, pensioner och räntor är svårt, tråkigt och jobbigt. Här hittar du konkreta råd, tips och inspiration på ett enkelt och humoristiskt sätt. Så att det blir mer pengar för pengarna över till dig och mindre till banken! Läs gärna våra artiklar på småspararguiden.se. Stötta via www.smaspararguiden.se/stotta-oss/. Hosted on Acast.SammanfattningI detta avsnitt av Småspararpodden diskuterar vi hur man kan avgöra om man kommer få tillräckligt med pension innan det är för sent. Vi går igenom personliga erfarenheter av pensionssparande, hur man använder minpension.se för att få en prognos, och vikten av tjänstepension. Vi pratar också om hur yngre personer kan tänka kring pensionssparande och hur egenföretagande påverkar pensionssituationen. Vi går igenom hur man kan ta hjälp av experter för att navigera pensionssystemet och ger konkreta råd om hur man kan spara till sin pension. Vi berör även specifika strategier för företagare, och även löneväxling och privat pensionsförsäkring. Avsnittet avslutas med en uppmaning att följa med i framtida avsnitt där vi kommer att dyka djupare i dessa ämnen.Att ta med sigDet är viktigt att ha koll på sin pension tidigt.Prognoser kan vara missvisande om man inte har rätt information.Egenföretagare måste vara extra noga med pensionssparande.Det är bra att spara privat för pensionen.Man bör inte bränna hela sin lön utan spara en del.Pensionssparande är en långsiktig investering.Det är viktigt att förstå hur prognoserna fungerar.Att ha en plan för pensionen är avgörande.Det är aldrig för sent att börja spara till pensionen.Att ha sparpengar ger flexibilitet i livet.Man kan ta hjälp av experter för pensionsplanering.Det finns olika sätt att spara till pensionen.Löneväxling kan vara fördelaktigt för vissa.Privat pensionsförsäkring är ett alternativ för dem utan tjänstepension.Företagare har specifika pensionsutmaningar.InnehållIntroduktion till pensionsfrågorPersonliga erfarenheter av pensionssparandeHur vet man om man har tillräckligt med pension?Prognoser och deras tillförlitlighetVad gör man när man är yngre?Kollektivavtal och dess betydelseEgenföretagande och pensionssparandePensionsplanering och sparandeAtt ta hjälp av experterSpara till pensionen: Råd och tipsPension för företagareAvslutande tankar och framtida avsnitt Stötta oss på Patreon så slipper du reklamen i Småspararpodden! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    29:09
  • #20 Namnbytta skitfonder och buffertbrist
    Småspararpodden finns för dig som tycker att fonder, pensioner och räntor är svårt, tråkigt och jobbigt. Här hittar du konkreta råd, tips och inspiration på ett enkelt och humoristiskt sätt. Så att det blir mer pengar för pengarna över till dig och mindre till banken! Läs gärna våra artiklar på småspararguiden.se. Stötta via www.smaspararguiden.se/stotta-oss/. Hosted on Acast.SammanfattningI detta avsnitt av Småsparapodden diskuterar Daniel, Andreas och Patrick skitfonder, svenskarnas brist på buffertar och en ny beräkningsmodell för transaktionsavgifter. De granskar Proaktiv-fonderna från Söderberg & Partners och problematiken kring att kundernas pengar nu flyttats in i en ny fond. Avsnittet innehåller även råd för att hantera ekonomiska utmaningar och vikten av att ha en buffert. I detta avsnitt diskuteras hur AI påverkar investeringsrådgivning och sparande. Det framhävs att många unga är villiga att lita på AI för långsiktiga investeringsbeslut, men det finns en risk att de gör det blint. Diskussionen rör sig också mot traditionella investeringsrådgivare och hur konsumentskydd kan förbättras genom nya regler kring ränterabatter och transaktionsavgifter. Avsnittet avslutas med en betoning på vikten av oberoende rådgivning.Att ta med sigHälften av svenskarna saknar buffert.Det är viktigt att ha en buffert.AI kan ge bra råd men saknar djup.Konsumentskydd är viktigt för att skydda småsparare.Ränterabatter hos banker kan vara svåra att förstå.Transaktionsavgifter påverkar fonders kostnader.Det är viktigt att välja billiga fonder.Oberoende rådgivning kan vara avgörande för sparande.AI och traditionella rådgivare har sina fördelar och nackdelar.InnehållIntroduktion till Småsparapodden och dagens ämnenGranskning av skitfonder och nya fonder från Söderberg & PartnersProblematik kring fondnamn och historikRegler och tillsyn av fonder i LuxemburgDiskussion om svenskarnas buffertar och ekonomiska dataRåd för att hantera ekonomiska utmaningarAI och investeringsrådgivningLångsiktigt sparande och investeringsstrategierAI vs. traditionella investeringsrådgivareKonsumentskydd och ränterabatterTransaktionsavgifter och fondavgifterOberoende rådgivning och stöd till podden Stötta oss på Patreon så slipper du reklamen i Småspararpodden! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    32:54
  • #19 Fair Banking - Bankernas nya tjänst (aprilskämt)
    Småspararpodden finns för dig som tycker att fonder, pensioner och räntor är svårt, tråkigt och jobbigt. Här hittar du konkreta råd, tips och inspiration på ett enkelt och humoristiskt sätt. Så att det blir mer pengar för pengarna över till dig och mindre till banken! Läs gärna våra artiklar på småspararguiden.se. Stötta via www.smaspararguiden.se/stotta-oss/. Hosted on Acast.SammanfattningI detta specialavsnitt av Småsparapodden diskuteras storbankernas nya tjänst Fair Banking, som syftar till att erbjuda mer rättvisa och anpassade finansiella tjänster. Programledarna går igenom de olika paketerbjudandena och diskuterar huruvida det är värt att betala för dessa tjänster. Avsnittet avslutas med en överraskning. Stötta oss på Patreon så slipper du reklamen i Småspararpodden! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    6:34
  • # 18 Amorteringar
    Småspararpodden finns för dig som tycker att fonder, pensioner och räntor är svårt, tråkigt och jobbigt. Här hittar du konkreta råd, tips och inspiration på ett enkelt och humoristiskt sätt. Så att det blir mer pengar för pengarna över till dig och mindre till banken! Läs gärna våra artiklar på småspararguiden.se. Stötta via www.smaspararguiden.se/stotta-oss/. Hosted on Acast.SammanfattningI detta avsnitt av Småspararpodden diskuterar värdarna Daniel, Andreas och Patrick hur mycket bolån som är lämpligt att ha, vikten av amortering och hur man kan hantera sina lån och sparande. De delar med sig av sina personliga erfarenheter och ger råd om belåningsgrad, kontantinsats och risker kopplade till lån. Diskussionen berör även hur äldre personer kan påverkas av lånemöjligheter och hur man kan planera för framtiden. I denna konversation diskuteras olika ekonomiska strategier för att hantera lån och investeringar, med fokus på hur man kan maximera avkastningen genom att välja rätt alternativ mellan amortering och investering. Riskhantering och hur börsens fluktuationer påverkar ekonomiska beslut är centrala teman, liksom vikten av att förstå belåningsgrad och amorteringskrav vid bostadsköp. Avslutningsvis ges råd om hur man kan navigera i den komplexa bostadsmarknaden.Att ta med sigDet är viktigt att amortera ner bolån för att minska riskerna.En lagom belåningsgrad ligger mellan 50 och 75 procent.Att ha för lite lån kan låsa in pengar som annars kan användas.Amortering kan ge en känsla av trygghet, men det är viktigt att också spara.Bolån är generellt sett billigare än andra typer av lån.Att ha lån och spara samtidigt kan ge mer frihet.Lånemöjligheter kan förändras med åldern.Det är viktigt att ha en marginal i sin ekonomi.Att amortera hela lånet kan leda till att man blir 'rik på papperet' men utan tillgång till pengar. InnehållIntroduktion till bolån och amorteringPersonliga erfarenheter av bolånOlika typer av lån och deras påverkanLagom belåningsgrad och riskerAmorteringens betydelse och strategierAtt ha lån och spara samtidigtLånemöjligheter för äldre och pensionärerAlternativa ekonomiska strategierRiskhantering och börsens påverkanKöpa bostad och belåningsgradSammanfattning och avslutande råd Stötta oss på Patreon så slipper du reklamen i Småspararpodden! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    53:49
  • #17 Deklaration
    Småspararpodden finns för dig som tycker att fonder, pensioner och räntor är svårt, tråkigt och jobbigt. Här hittar du konkreta råd, tips och inspiration på ett enkelt och humoristiskt sätt. Så att det blir mer pengar för pengarna över till dig och mindre till banken! Läs gärna våra artiklar på småspararguiden.se. Stötta via www.smaspararguiden.se/stotta-oss/. Hosted on Acast.SammanfattningI detta avsnitt av Småspararpodden diskuterar Daniel, Patrick och Andreas aktuella ekonomiska frågor, med fokus på deklarationer och skatter. De går igenom betydelsen av deklarationen, personliga erfarenheter, viktiga datum, verktyg för att räkna ut skatt, samt skillnader mellan ISK och kapitalförsäkring. Avsnittet avslutas med en diskussion om försäljning av bostad och relaterade skatter. I denna konversation diskuteras hur man hanterar pengar och investeringar, uthyrning av bostäder och relaterade skatter, samt deklarationer för företagare. Deltagarna ger praktiska tips om avdrag och skatteplanering för både privatpersoner och företagare, och betonar vikten av att i vissa fall söka hjälp för att navigera i skattesystemet.Att ta med sigSparar man långsiktigt ser vi ingen anledning att göra något drastiskt.Det blir lättare och lättare att deklarera.ISK beskattas i deklarationenAtt göra uppskovDet är viktigt att hålla koll på datum.Man kan testa sig fram med deklarationsimulator.Att hyra ut bostad kräver att man själv deklarerar intäkterna.Det finns olika regler för uthyrning av bostäder.Att ta hjälp av mäklare eller skatteverket kan vara fördelaktigt vid försäljning ab bostadAvdrag för räntor kan vara komplicerade och beror på ens situation.För företagare är det ofta bäst att ta hjälp med deklarationen.Avdrag för kontorsutrustning när man arbetar hemifrån.Det finns avdrag för gåvor till godkända mottagare.Att föra över rot- och rutavdrag mellan hushållsmedlemmar är möjligt.InnehållIntroduktion och aktuella ekonomiska frågorDeklarationens betydelse och processPersonliga erfarenheter av deklarationSkatteåterbäring och jämkningViktiga datum för deklarationenVerktyg för att räkna ut skattISK och kapitalförsäkringFörsäljning av bostad och skattAtt hantera pengar och investeringarUthyrning av bostad och skatterDeklaration för företagareAvdrag och skatteplaneringPraktiska tips och avdrag för privatpersoner Stötta oss på Patreon så slipper du reklamen i Småspararpodden! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    39:36

Fler podcasts i Näringsliv

Om Småspararpodden

Småspararpodden finns för dig som tycker att fonder, pensioner och räntor är svårt, tråkigtoch jobbigt men som ändå vill ta hand om din privatekonomi så att det bli mer pengar till digoch mindre till banken. Du får konkreta råd, tips och inspiration på ett enkelt och humoristisktsätt. Läs gärna våra artiklar på smaspararguiden.se. Stötta viawww.smaspararguiden.se/stotta-oss/. Stötta oss på Patreon så slipper du reklamen i Småspararpodden! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Podcast-webbplats

Lyssna på Småspararpodden, The Diary Of A CEO with Steven Bartlett och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.15.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 4/15/2025 - 9:05:39 AM