Avsnitt 69: Så många medlemmar har Svenska kyrkan år 2051
Om 26 år har Svenska kyrkan fortfarande kvar 70 procent av sitt medlemsantal. Det visar en prognos som tagits fram av Jonas Bromander, utredare vid Svenska kyrkans enhet för forskning och analys. Här i ett samtal med Dag Tuvelius.
--------
14:41
Avsnitt 68: Gudsbilder i förändring
Hur hänger gudsbilder ihop med politik och hur vi agerar i världen? Och finns det gränser för hur vi kan föreställa oss Gud? Michael Nausner berättar om den nya antologin ”Gudsbilder i förändring” (Verbum förlag). I ett samtal med Kristina Helgesson Kjellin.
--------
19:53
Avsnitt 67: Försoning, förlåtelse och ansvar
Ulrica Fritzson samtalar med Karin Sarja om försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och det samiska folket. I rapporten Försoning, förlåtelse och ansvar - följeforskningsrapport från försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och samerna gör Ulrica inledande reflektioner. Som stiftsteolog har Ulrica haft uppdraget följeforska processen, vilket hon nu avslutat då hon tillträtt som biskop i Skara stift.
--------
20:58
Avsnitt 66: Medlemsutveckling och icke-territoriella församlingar
Vad är en icke-territoriell församling och hur skiljer de sig från övriga församlingar inom Svenska kyrkan? Och innebär en höjning av kyrkoavgiften att fler lämnar Svenska kyrkan? Andreas Sandberg samtalar med Filippa Åhman och Gustav Svärdhagen om två artiklar i årets utgåva av Nyckeln till Svenska kyrkan.
--------
21:37
Avsnitt 65: Mellankrigstiden, nationalsocialism och kristen tro
I mellankrigstidens politiska landskap fanns partier som ville förena nationalsocialism med kristen tro. Hur tänkte de och vad ville de åstadkomma? Och hur förhåller man sig som forskare till ett djupt antisemitiskt tankegods? Kyrkohistorikern Gustaf Forsell berättar om sin avhandling Blodet och korset. Tankefigurer i kristen nationalsocialism i Sverige 1924–1945. I ett samtal med Maria Södling.