Under havsytan är en podd om havet och kusten, med fokus på västkusten. I podden hör du marinbiologerna Marcus Stenegren, som jobbar på Länsstyrelsens Informati...
Vad gör en blå bonde? Jo det är något som Marcus och Lina får full insikt i när havsbrukaren Fredrik Norén går igenom odling av undervattensgrödor från både växt- och djurriket. Vilka lagar, förordningar och framtidsutsikter som finns för havsbruket får vi höra om genom Mats Ivarsson, chef för Fiskeenheten på Länsstyrelsen Västra Götaland. Det för svenskarna klassiska fredagsmyset får kanske en ny huvudingrediens i och med inmutningen av "fredagsmusslan" och frågan är om sjöpungen kan vara den framtida råvaran på var mans bord. Häng med och spana ut över horisonten mot det marina odlingslandskapet!
--------
1:12:38
29. Backspegel 2024 – och hur gick det sedan?
Dags att knyta ihop sjösäcken med årets höjdpunkter och bottennapp. Trist med döda humrar – på grund av syrefattiga bottnar – och med Hvaldimirs hädangång, men kul med lysmanet och andra gästande arter, ovanligt sprakande mareld och fortsatt gott om tonfisk. Vi har också fina julhälsningar från årets gäster: politiker Emma Nohrén som varit på internationella miljömötet COP16, från Maria Granberg på IVL om framgång i arbetet mot giftiga fartygsutsläpp och från våra vänner från tonfiskforskarna på SLU som nu även studerar hajar. God jul och vått nytt år, önskar poddarna!
--------
1:04:04
28. Kiselalger – havets juveler
I havet finns ett mikroskopiskt liv som vi inte kan se med blotta ögat, nämligen kiselalger. De bidrar till syret vi andas (visste du att syret i vart tredje andetag vi tar är producerat av kiselalger?!!) och utgör en viktig del av födobasen i det marina ekosystemet. Men kan vi människor använda dem till något mer? Gäst för avsnittet är Angela Wulff, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet. Med hjälp av Angelas expertkunskap gör vi en djupdykning i vad en kiselalg egentligen är och vilken nytta de fyller, både i havet och för oss människor. Finns kiselalger verkligen överallt omkring oss och varför kallas de egentligen havets juveler? Och vilken är kopplingen till ett mordfall i Arboga...?
--------
1:00:45
27. Naturhistoriens vingslag på Göteborgs naturhistoriska museum
Inifrån blåvalen på Göteborgs naturhistoriska museum börjar en spännande resa genom historien på museet. Som guide på färden har Marcus och Lina museets vetenskapliga intendent Kennet Lundin. Resan tar oss genom tid och rum bland museets marina samlingar och det naturhistoriska arv som bokstavligen sitter i både väggar och tak. Kennet har ett särskilt intresse för nakensnäckor och vad som egentligen går att äta i havet. Men vilken doldis är det som kallas ”havets mygg” och varför är det en naken man målad i taket inne på museet? Häng med på resan så får ni svaren!
--------
1:15:31
26. Miljögifter i havet
I det här svarta avsnittet har Lina och Marcus med sig ekotoxikologen Maria Granberg från IVL, Svenska miljöinstitutet. Hon berättar otäcka historier om oljekatastrofer och andra giftiga mardrömmar: gamla synder som lurar i bottnar och sjöskum med PFAS, som osynligt kan ta sig in i djurs och sedan människors kroppar. Men allt är inte totalt mörker! Vi får även höra om förbättringar som gjorts, kunskap som tas fram och ny teknik som kan hjälpa.
Under havsytan är en podd om havet och kusten, med fokus på västkusten. I podden hör du marinbiologerna Marcus Stenegren, som jobbar på Länsstyrelsens Informationscentral för Västerhavet, och Lina Rasmusson, forskare på Göteborgs universitet. Du hittar den på Länsstyrelsens webb och på poddplattformar som till exempel Soundcloud och Spotify. Podden görs av Länsstyrelsen Västra Götaland.