Våld i nära relationer - det börjar med kärlek.
En utbildningspodd för dig som arbetar med personer som lever eller har levt med våld i nära relationer.
Podd...
#78 Att bli felaktigt anklagad för föräldraralienation
I detta avsnitt pratar vi med Ann som berättar om hennes upplevelser av att lämna en våldsam relation och sedan bli utsatt för olika anklagelser av våldsutövaren och av samhället såsom anklagelser om Föräldraralienation och Münchhausen by proxy. Ann berättar om rädslan för att förlora vårdnaden om sina barn till våldsutövaren och de besult hon kände sig tvungen att fatta för att undvika detta, beslut som även drabbade barnen.
--------
45:20
#77 Sexuellt våld
I detta avsnitt pratar vi om sexuellt våld, hur kan det yttra sig och vilka konsekvenser det kan orsaka. Hur påverkar normer om relationer och samliv synen på sexuellt våld? Vilken hjälp finns att få och går det att läka? Gäst är Karin Larsson som är socionom, legitimerad psykoterapeut och utbildad handledare och lärare i psykoterapi. Karin har flerårig erfarenhet av att arbeta med våld, bl.a på Akutmottagningen för våldtagna, Södersjukhuset. Karin är i dag verksam på egen mottagning. Karin är aktuell med boken "Sexuellt våld; bemötande, stöd och behandling".
--------
47:54
#76 Andligt våld
Vår gäst i det här avsnittet är Fredrik Gregorius, religionsforskare och universitetslektor vid Linköpings Universitet. I det här avsnittet pratar vi om så kallat andligt våld. Vad är andligt våld och i vilka sammanhang förekommer det? Vad finns det för kopplingar och likheter mellan andligt våld och hedersrelaterat våld och förtryck? Hur påverkar det den utsatta att kunskapen om andligt våld är låg och hur ska yrkesverksamma upptäcka våld som är religiöst motiverat?
--------
46:15
#75 Hedersrelaterat våld, del 2
Gäst i det här avsnittet är Susanna Udvardi, verksamhetschef för Freezonen Kvinno-, tjej och brottsofferjour i Skåne och författare till boken ”Alla barn har samma rättigheter”. I avsnittet pratar vi om hedersrelaterat våld och förtryck med fokus på hur skolan ska agera och upptäcka barns utsatthet. Hur ser skolans medvetenhet ut kring hedersutsatthet och vilka frågor kan skolpersonal ställa? Vilka föreställningar finns om barn som lever i en hederskontext? Hur kan utsatthet yttra sig genom fysiska symptom hos utsatta ungdomar och hur får man ungdomar att våga berätta?
--------
32:50
#74 Hedersrelaterat våld, del 1
I det här avsnittet pratar vi om hedersrelaterat våld och förtryck. Vår gäst är Devin Rexvid, universitetslektor vid Stockholms universitet och forskar i frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck och socialarbetares professionsutövning. Devin berättar bland annat om vad den största skillnaden mellan hedersrelaterat våld och förtryck och våld i nära relation är och hur hedersnormer kan yttra sig i vardagen för flickor respektive pojkar. Vilka kunskaper behöver skola, rättsväsende och socialtjänst för att kunna upptäcka hedersrelaterat våld och förtryck och vad finns det för risker att yrkesverksamma missar signalerna?
Våld i nära relationer - det börjar med kärlek.
En utbildningspodd för dig som arbetar med personer som lever eller har levt med våld i nära relationer.
Podden görs av Linn M Hällen och Rebecca Lagh.
linnmhallen.se
advokatlagh.se
arvinutbildning.se