Idag använder barn internet redan i tidig ålder. För dem är det inte längre relevant att dela upp livet i digitalt och analogt. För föräldrar eller vårdnadshava...
I detta avsnitt av podden Våra barn och nätet utforskar vi varför man följer influencers på nätet och hur de påverkar våra barn. Tillsammans med David Cardell från Mediemyndigheten diskuterar vi vad som lockar unga till influencers, samt hur vi som föräldrar kan förstå och förhålla oss till detta fenomen. Vi tar upp både positiva och negativa aspekter, från inspiration och gemenskap till konsumtionshets och kroppsideal. Dessutom får du tips på hur du kan prata med ditt barn om influencers och deras digitala liv.
--------
37:01
AI och chattbottar – barnens nya kompis på sociala medier
I detta spännande avsnitt av podden “Våra barn och nätet” från Internetstiftelsen utforskar vi hur My AI – en AI-driven chattrobot i Snapchat – påverkar våra barns digitala liv. Med hjälp av socionomen Henrik Palin diskuterar vi hur barn använder My AI, vilka möjligheter som finns och vilka risker. Vi pratar också om hur föräldrar kan få bättre insikt i sina barns AI-användning. Hur gör man för att ha en öppen dialog om digitala vanor med sina barn? Vi diskuterar också de etiska aspekterna av att barn utsätts för AI-teknologi på sociala medier och hur deras data används. Avsnittet ger praktiska råd till föräldrar om hur de kan lära sig mer om sociala medier som Snapchat för att kunna stötta sina barn på bästa sätt. Missa inte detta viktiga samtal om AI, barnens digitala liv och hur vi kan hjälpa dem navigera säkert i den digitala världen.
--------
21:44
AI och ChatGPT som läxhjälp
Välkommen till podden “Våra barn och nätet” från Internetstiftelsen. I det här avsnittet diskuterar vi hur AI, särskilt ChatGPT, kan användas som ett verktyg för läxhjälp. Vi får träffa eleven Wilda Donatello som använder AI för att förbättra sina studier. Hon beskriver hur hon först började använde verktyget för att förbättra sina betyg. Med tiden har hennes användning blivit mer specifik och hon använder AI främst för att organisera sina tankar och reflektera över sitt arbete. Vi får också träffa föräldern och teknikexperten Amer Mohamed som skapade en AI-lärare åt sin son. En AI kan erbjuda individuell läxhjälp och kan vara en ovärderlig hjälp till många elever som riskerar att halka efter i skolan. Amer Mohamed har också gjort en instruktionsvideo för hur man som förälder hjälper sina barn att utforska AI. I avsnittet diskuterar vi också vikten av att vara källkritisk när man använder AI. En AI är inte en ersättning för mänskliga lärare, men kan komplettera deras arbete. Hur ska vi som föräldrar kunna uppmuntra barnen att vara positiva och nyfikna på den nya tekniken och använda AI som ett hjälpmedel i barnens utbildning.
--------
26:34
Bedrägerier i barnens digitala spelvärld
Det här avsnittet handlar om bedrägerier i barnens digitala spelvärldar. Hur kan vi som föräldrar hjälpa våra barn att inte bli lurade? Gäster är Lotta Mauritzson, samordnare på polisens nationella bedrägericentrum och Mikael Jägare, digital kommunikatör i Marks kommun och spelexpert.
--------
32:03
Koll eller överkontroll
Var gränsen går mellan att vara beskyddande och överkontrollerande vårdnadshavare? Är det rimligt att ha inlogg till barnens sociala medier-konton? Och är det verkligen okej att använda GPS-appar för att kolla var barnen håller hus? I det här avsnittet pratar vi om möjligheterna tekniken ger oss att hålla koll på våra barn, om det verkligen är något vi föräldrar ska göra och hur vi bygger långsiktiga relationer med våra barn utan att behöva bevaka varje digitalt steg de tar. Gäst är Henrik Pallin, kurator och socionom som bland annat föreläser om ungas nätvanor.
Idag använder barn internet redan i tidig ålder. För dem är det inte längre relevant att dela upp livet i digitalt och analogt. För föräldrar eller vårdnadshavare kan användandet kännas ovant och ibland oroande. I podden Våra barn och nätet samtalar Björn Appelgren och Jannike Tillå från Internetstiftelsen med experter inom en rad olika områden som rör våra barns digitala närvaro. Podden hjälper dig att förstå och intressera dig för barnens liv på internet – och belyser både möjligheter och risker. Tillsammans gör vi barnens uppväxt tryggare och bättre.