Tone Schunnesson hatar att ringas och Karin Pettersson vill inte skicka tusen sms. Så från och med nu ses dom en gång i veckan för att reda ut ett ämne, en gång...
Simpa för män, ta dyra lån, hantera rasistiska kollegor
Frågelådan är öppen kära bambinos, eller snarare: Den VAR öppen och här kommer resultatet. Tack för alla superbra frågor och vi önskar vi kunnat svara på alla! Här blir det en blandat kompott av hur man dealar med hemska kollegor, vad man ska lägga sina pengar på, kan Tone tänka sig att simpa för en man och blir Karin och Tone ovänner?? Är det bra att identifiera sig med sin neuropsykiatriska diagnos? Vad gör Karin ängslig? Och har hon ens en tv hemma????
--------
45:20
Amer Sarsour om prosans magi, flyktens odyssé och att bli någon att räkna med
I veckans avsnitt gästas vi av den hyllade författaren Amer Sarsour och har ett riktig kanonbra författarsamtal. Amer är en etablerad poet och musiker som i våras romandebuterade med magiska ”Medan vi brinner”! Berättelsen har han burit med sig i tio år.
Romanen är en gripande och spännande historia om tjugotreåriga Omar som har tagit på sig ett viktigt uppdrag för att hjälpa sin pappa. Han ska åka ner till södra Italien och hämta sina kusiner. Året är 2013, de har flytt det brinnande Syrien, korsat havet och tagit sig till Europa. Nu ska Omar hjälpa dem den sista biten på vägen, hem till tryggheten i Sverige. Men resan visar sig vara svårare än han trott.
Det blir ett samtal om hur man blir en pålitlig person och sökandet efter en berättelses form. Amer berättar om att hitta sin romanfigurs unika röst, med hjälp av landmärken i Uppsala. Vad är skillnaden mellan självförverkligande och meningsskapande? Går det att prata politik med känslor, varför skulle förväntningar vara dåligt och hur kan man förstå Sverige på ett mänskligt plan? Kan kampen som gör så ont skrivas vackert? Och hur jävla stort är egentligen Europa?
--------
1:03:04
Sadistiska bögar, feministiska incels och tjejer som inte kan ta ett nej
Glad Halloween kära Bambinos! I veckans avsnitt blir det bokklubb och skön skönlitteratur när Tone och Karin pratar om en mycket läsvärd ny novellsamling av amerikanska författaren Tony Tulathimutte.
Tulathimuttes megahyllade bok ”Rejection” har kallats för den första riktigt bra incelromanen och handlar framförallt om att bli sexuellt och romantiskt avvisad men också om internetkultur, identitet och ensamhet.
I bokens sammanlänkade noveller får vi möta karaktärer som alla kämpar med att hitta en identitet och som på olika sätt blir avvisade. Vi följer bland annat en manlig feminist, en techbro som letar efter en high value kvinna, en kille som är besatt av pornografisk bdsm och en tjej som blir ovän med tjejerna i sin gruppchatt. Det är mörkt, roligt och EXTREMT samtida om livet som loser.
Men finns sådana här människorna på riktigt? Hur skadade i huvudet blir vi av Reddit? Karin undrar varför folk inte går ut och träffas på en fest istället? Var det ett bra karriärval att klä ut sig? Och Tone känner igen sig i mindre smickrande saker.
--------
54:24
Trauma som kulturellt kapital för kändisar
Den här veckan har vi fått ett läsarbrev som lyfter en fråga Tone funderat på under den senaste tiden. Går vi i för mycket terapi?! Hur kommer det sig att prata trauma har blivit så stort på sociala medier och kan vi verkligen relatera till prins Harrys ångest? Förstör terapispråk våra känsloliv? Vilka privata saker ångrar Tone att hon skrivit om och läker vi verkligen av att berätta om våra trauman i offentligheten? Minns ni Jonah Hill-gate? Och vad är en vänsterkritik av Oprah Winfreys arbete för att förbättra psykisk hälsa?
--------
55:45
Teknologisk feodalism, TikTokträlar och kapitalismens slut
Lystrin lystring, you guys! Kapitalismens tid är slut! Men tyvärr har Karins socialistiska vision inte slagit in (Ursula K. Le Guin) och inte heller Tones (Mad Max Fury). Istället är det ett ny-gammalt ekonomiskt system som suger ut oss, med hjälp av oss själva. DEN TEKNOLOGISKA FEODALISMEN!
I alla fall enligt Yanis Varoufakis, kändisekonom, politiker, författare och marxist, som i sin bok "Technofeudalism: What killed Capitalism?" (2024) lägger fram ett argument för att vi lever i ett nytt ekonomiskt och politiskt system, som påminner mer om feodalism än kapitalism. Varoufakis, som också varit finansminster i Grekland, menar att kapitalismen nu utvecklat tekniken till att döda systemet den kom ur, genom att införliva ett nytt ekonomiskt system där värde och produktion (kapitalismens två stöttepelare) står tillbaka för feodalherrar som Jeff Bezos. De gör sig numera förmögna på molnbaserada hyresavgifter och immateriell data, som vi andra stackars livegna ger bort utan att tänka på det två gånger.
Men kan Varoufakis övertyga Tone och Karin om att detta verkligen är ett nytt ekonomiskt system, och inte bara ännu en mutation av kapitalismen? Hur organiserar man sig i prekariatet? Vad är data värd? Vad är Don Drapers nostalgivärld värd? Är "molnist" verkligen en bra ersättning för det mer klassiska ordet "kapitalist"? Och är Varoufakis Karins typ? Eller projicerar bara Tone?
Tone Schunnesson hatar att ringas och Karin Pettersson vill inte skicka tusen sms. Så från och med nu ses dom en gång i veckan för att reda ut ett ämne, en gång för alla. Tillsammans med en inbjuden gäst undersöker dom stora saker som ilska, fiktion, skönhet och pengar. Och de går till botten med små, men viktiga frågor, som hur blir man arg utan att gråta? Dödade internet autofiktionen? Och varför är Karin fortfarande sosse? Två kompisar om internet, kultur, nöje, frihet och sanning. Två kompisar där den ena kompisen råkar vara den andra kompisens chef.