Vi lever och navigerar oss fram i en värld där människor, organisationer och samhälle behöver ställa om och utvecklas i en allt snabbare takt.
Som HR och ledar...
85. Vilka är nycklarna till en framgångsrik pensionering?
I detta avsnitt möter vi Isabelle Hansson, fil.dr. i psykologi vid Göteborgs universitet, som forskar om åldrande, hälsa och pensionering. Utifrån bland annat forskningsstudien HEARTS delar hon insikter om hur faktorer som hälsa, ekonomi, sociala relationer och personlighet påverkar övergången till pension. Vi diskuterar vad som skapar välmående efter pensioneringen, hur personlighetsdrag kan spela in och vilka skillnader som finns beroende på utbildning, yrkesbakgrund och arbetsmiljö. Vi får också veta varför vissa väljer att fortsätta arbeta och hur gradvisa pensionsövergångar kan underlätta steget från yrkesliv till pension. Ett avsnitt fyllt av konkreta råd och nya perspektiv som kan inspirera både individer och arbetsgivare att tänka till och planera transitionen från arbete till pension.
--------
44:53
84. AI på jobbet – möjligheter, utmaningar och ansvar
I det här avsnittet utforskar vi Maria Åkessons och Michel Thomsens forskning och rapport ”AI i byråkratins tjänst – förändrad digital arbetsmiljö när robotkollegor blir en del av vardagen”. Vi dyker ner i hur AI och automatisering omformar arbetslivet och vilka möjligheter, utmaningar och ansvar som följer med utvecklingen.
Vi diskuterar vikten av att designa AI-lösningar som främjar kontroll, feedback och flow, samtidigt som rättssäkerhet, likabehandling och transparens behöver finnas med från början. En annan central aspekt är att tidigt klargöra vad som ska effektiviseras och varför, för att säkerställa att insatserna verkligen är ändamålsenliga.
Avsnittet erbjuder många praktiska insikter och reflektioner för organisationer som vill införa AI på ett hållbart och genomtänkt sätt.
--------
1:00:20
83. Liveinspelning från HR-dagarna 2024
Fråga Forskaren var på plats live och sände direkt från HR-föreningens stora event HR-dagarna 2024. På scen tillsammans med Johan och Zorica var vinnaren av HR-forskningspriset, Andreas Wallo, och vinnaren av Årets HR-bok, Emma Stenström. I surret på scenen får vi höra närmare om Andreas forskning kring personalvetarens yrkesroll, arbetsuppgifter och framtida möjligheter och utmaningar både ur ett nationellt och internationellt perspektiv. Och i samtalet med Emma får vi höra mer om hennes bok ”Bubbelhoppa” och metoden "bubbelhoppning," som handlar om att aktivt kliva ut ur sin egen sociala eller kulturella bubbla för att möta och förstå människor med andra perspektiv.
--------
40:30
82. Åsa Cajander - Engagera dig och se vikten av din egen kompetens
I detta avsnitt av Fråga forskaren fördjupar vi oss i hur AI, robotik och digitalisering påverkar engagemang och arbetsmiljö på arbetsplatserna. Vår gäst är Åsa Cajander, professor i människa-datorinteraktion vid Uppsala universitet, som forskar om dessa viktiga frågor. Vi diskuterar hur teknologiska och mänskliga faktorer måste balanseras för att lyckas med digitala transformationer, vilka är de viktiga faktorerna som behöver adresseras för en lyckad integration, och hur man organiserar AI-implementering för att öka engagemanget och frigöra människor från rutinuppgifter. Dessutom berör vi AI som ett verktyg för kompetensutveckling och lärande med dess fördelar och utmaningar. Avslutningsvis reflekterar vi över hur utformar man en hälsosam digital arbetsmiljö på övergripande nivå utifrån att allt fler digitala system är en del av allas vår vardag och hur utvecklingen ser ut gällande praxis för integrering och reglering av nya AI verktyg.
--------
52:36
81. Frida Pemer - Ledarskap och expertis i en digital värld
I dagens avsnitt pratar Zorica och Johan med Frida Pemer, docent vid Handelshögskolan i Stockholm, om hennes forskning kring digital transformation i professionella tjänsteföretag. Samtalet kretsar kring frågor som hur digitala verktyg och AI påverkar företagens arbetssätt, leveransmodeller och affärsstrategier, samt hur digitaliseringen omformar synen på mänsklig expertis. De diskuterar också hur lärande kan organiseras i kunskapsintensiva organisationer och vilka ledarskapsförmågor som behövs för att hantera digital transformation och främja kontinuerligt lärande och kompetensutveckling.
Vi lever och navigerar oss fram i en värld där människor, organisationer och samhälle behöver ställa om och utvecklas i en allt snabbare takt.
Som HR och ledare ska vi agera fort, men inte huvudlöst.
Vi tror på att koppla ihop forskning och praktik för att skapa evidensbaserad utveckling.
Därför har Sveriges HR förenings skapat podden ’Fråga forskaren – en podd om ledarskap och organisationsutveckling med forskning i fokus.