Vi lever och navigerar oss fram i en värld där människor, organisationer och samhälle behöver ställa om och utvecklas i en allt snabbare takt.
Som HR och ledar...
82. Åsa Cajander - Engagera dig och se vikten av din egen kompetens
I detta avsnitt av Fråga forskaren fördjupar vi oss i hur AI, robotik och digitalisering påverkar engagemang och arbetsmiljö på arbetsplatserna. Vår gäst är Åsa Cajander, professor i människa-datorinteraktion vid Uppsala universitet, som forskar om dessa viktiga frågor. Vi diskuterar hur teknologiska och mänskliga faktorer måste balanseras för att lyckas med digitala transformationer, vilka är de viktiga faktorerna som behöver adresseras för en lyckad integration, och hur man organiserar AI-implementering för att öka engagemanget och frigöra människor från rutinuppgifter. Dessutom berör vi AI som ett verktyg för kompetensutveckling och lärande med dess fördelar och utmaningar. Avslutningsvis reflekterar vi över hur utformar man en hälsosam digital arbetsmiljö på övergripande nivå utifrån att allt fler digitala system är en del av allas vår vardag och hur utvecklingen ser ut gällande praxis för integrering och reglering av nya AI verktyg.
--------
52:36
81. Frida Pemer - Ledarskap och expertis i en digital värld
I dagens avsnitt pratar Zorica och Johan med Frida Pemer, docent vid Handelshögskolan i Stockholm, om hennes forskning kring digital transformation i professionella tjänsteföretag. Samtalet kretsar kring frågor som hur digitala verktyg och AI påverkar företagens arbetssätt, leveransmodeller och affärsstrategier, samt hur digitaliseringen omformar synen på mänsklig expertis. De diskuterar också hur lärande kan organiseras i kunskapsintensiva organisationer och vilka ledarskapsförmågor som behövs för att hantera digital transformation och främja kontinuerligt lärande och kompetensutveckling.
--------
47:38
80. Anna Jonsson - Kunskap, lärande och kommunikation
I dagens poddavsnitt för Johan och Zorica ett insiktsfullt samtal om lärande och kunskap med Anna Jonsson, docent och lektor vid företagsekonomiska institutionen på Stockholms universitet.
Utgångspunkten för samtalet är frågor som: Hur lär vi oss egentligen? Vad säger forskningen om individuellt och organisatoriskt lärande? Hur lär vi om lärande? Hur kan vi säkerställa att en organisation blir en lärande organisation, och varför är det så svårt att skapa en sådan kultur, trots att det kan verka självklart? Vi kommer även in på skillnaden mellan att "veta" och att "kunna" och varför det är viktigt att förstå skillnaden. Hur organiserar vi ”ekosystem för lärande” i dagens arbetsliv för både individers och organisationers utveckling? Och sist men inte minst diskuterar vi Annas engagemang i forskningskommunikation, vetenskapens roll i dagens samhälle och hur kampen om uppmärksamhet och den snabba teknikutvecklingen påverkar kunskapsspridningen.
Missa inte detta inspirerande samtal!
--------
56:56
79. Anna-Carin Alderin - 4 Days Week – med forskningen i fokus
Dagens poddgäst är Anna-Carin Alderin, initiativtagare till 4 Day Week i Sverige och nationell partner till 4 Day Week Global. Samtalet fokuserar på den forskning som finns och ligger till grund för införandet av fyra dagars arbetsvecka, med särskild betoning på evidensbaserade resultat från länder som redan genomfört projektet. Vi diskuterar även bakgrunden till 4 Day Week-konceptet och vilka framgångsfaktorerna är för att kunna frigöra tid och arbeta smartare. Och självklart pratar vi om den kommande svenska studien som kommer att genomföras i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm och Karlstads universitet.
--------
47:02
78. David Larsson Heidenblad - Gör mindre men bättre
Idag lever vi i ett unikt historiskt skede där synen på arbete och tid är under omvandling. Diskussioner om till exempel fyra-dagars arbetsveckor visar på en växande medvetenhet om behovet av att effektivisera och balansera arbetslivet. Och dagen avsnitt med David Larsson Heidenblad tar avstamp i Davids bok ”Ta din tid – gör mindre men bättre”. David delar med sig några av de mest centrala metoderna och principerna som vi behöver överväga i dagens arbets- och privatliv, bland annat vikten av fokus, hantering av tillgänglighetskulturen, samt att särskilja planering från genomförande.
Vi lever och navigerar oss fram i en värld där människor, organisationer och samhälle behöver ställa om och utvecklas i en allt snabbare takt.
Som HR och ledare ska vi agera fort, men inte huvudlöst.
Vi tror på att koppla ihop forskning och praktik för att skapa evidensbaserad utveckling.
Därför har Sveriges HR förenings skapat podden ’Fråga forskaren – en podd om ledarskap och organisationsutveckling med forskning i fokus.