Powered by RND
Lyssna på Fråga forskaren i appen
Lyssna på Fråga forskaren i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Fråga forskaren

Podcast Fråga forskaren
Sveriges HR Förening
Vi lever och navigerar oss fram i en värld där människor, organisationer och samhälle behöver ställa om och utvecklas i en allt snabbare takt. Som HR och ledar...

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 89
  • 89. Etik i förändringens tid – hur navigerar vi?
    Världen förändras i snabb takt. På senare tid har vi sett hur grundläggande demokratiska värden utmanas, hur demokratiska processer monteras ner och hur självklara principer som inkludering, jämställdhet och hållbarhet ifrågasätts. Samtidigt driver den tekniska utvecklingen fram nya möjligheter – men också svåra etiska dilemman, både i samhället och på våra arbetsplatser. I detta avsnitt möter vi Erica Falkenström, forskare i organisationsetik, för att utforska vad etik egentligen innebär och varför den inte ska förväxlas med sunt förnuft. Vi diskuterar etikens historiska rötter och dess roll i dagens arbetsliv. Vilka verktyg finns för att systematiskt arbeta med etik i organisationer? Vad innebär det att vara en etiskt kompetent ledare? Och hur kan vi identifiera och förebygga riskfyllda etiska situationer innan de blir problem? Erica delar också sina tankar om begreppet ”rationella emotioner” och hur de kan hjälpa ledare att fatta bättre beslut i moraliskt laddade situationer. Dessutom lyfter vi de vanligaste etiska dilemman som organisationer står inför idag – och varför HR:s roll i dessa frågor kommer att bli allt viktigare i framtidens arbetsliv.
    --------  
    51:19
  • 88. Dags för åldersmedvetet ledarskap
    I det här avsnittet pratar vi om steget från ett traditionellt arbetsliv till ett "jobbonärsliv" – där fler fortsätter jobba längre, men på nya och mer flexibla sätt. Samtidigt som pensionsåldern höjs behöver arbetsgivare och organisationer fundera på hur de kan skapa förutsättningar för att både behålla och ta tillvara äldre medarbetares kompetens. Vår gäst Robin Jonsson, universitetslektor vid Karlstads universitet och involverad i forskning om faktorer som påverkar arbetslivsdeltagande före och efter pension, delar med sig av aktuella insikter och forskning. Vi pratar bland annat om vad åldersmedvetet ledarskap är och varför det behövs, samt vilka organisatoriska åtgärder som är viktiga för att möjliggöra ett längre arbetsliv. Robin berättar också om forskningsprojektet "Arbete och Pensionering" som genomförts i Göteborgs stad. Vi diskuterar resultat kring pensionspreferenser – vilka vill och kan jobba vidare efter 65 år och vad betyder det för arbetsgivare? Dessutom fördjupar vi oss i begreppet kapabilitet och varför individuell och organisatorisk kapabilitet är centralt för att lyckas med åldersmedvetet ledarskap. Ett samtal för alla som jobbar med ledarskap, HR och organisationsutveckling och som vill förstå hur vi skapar ett hållbart arbetsliv när fler förväntas jobba längre.
    --------  
    47:36
  • 87. Människor, teknik och HR:s roll i digitaliseringen
    I det här avsnittet tar vi avstamp i hur HR-funktioner fortsatt behöver utvecklas i en alltmer digital värld och vilken roll HR behöver spela. Per Thilander beskriver HR som en libero som behöver röra sig över hela organisationen för att verkligen förstå verksamhetens kärna men också driva på förändring och utveckling. Per beskriver också hur HR behöver sätta sig i chefers cockpit för att verkligen förstå vilka utmaningar chefer har och hur HR kan bidra till att skapa rätt organisatoriska förutsättningar. En stor utmaning för HR är att fortsatt vara relevanta i en föränderlig tid och det humana perspektivet kommer vara än viktigare i en teknologisk framtid, där behovet av ständig kompetensutveckling är stor. Nyfikenheten behöver därför vara den största drivkraften och den egna transformationen för HR in i framtiden kräver en annan syn på sig själv. En spännande resa som aldrig tar slut.
    --------  
    56:25
  • 86. Engagerade och motståndskraftiga organisationer
    I detta avsnitt tar vi ett djupdyk i den senaste forskningen med Thomas Andersson, professor vid Högskolan i Skövde, som leder forskningsgruppen Medarbetarskap och organisatorisk resiliens. Vi utforskar tre avgörande teman för framtidens arbetsplatser: 🔹 Medarbetarskap och resiliens – Vad krävs för att bygga motståndskraftiga organisationer, och varför är det viktigare än någonsin? 🔹 Utvecklat medarbetarskap – Hur kan vi minska hierarkisk kontroll och istället främja engagemang och innovation genom ökad autonomi och ansvar? 🔹 Relationer på jobbet – En banbrytande studie visar att relationen med chefen är avgörande för medarbetarnas arbetstillfredsställelse och engagemang. Vad innebär det för ledarskapet och arbetsplatskulturen? Resultaten ger tydliga insikter och strategier för att stärka både ledarskap och samarbete. Hur kan din organisation ta nästa steg? Lyssna in!
    --------  
    1:01:50
  • 85. Vilka är nycklarna till en framgångsrik pensionering?
    I detta avsnitt möter vi Isabelle Hansson, fil.dr. i psykologi vid Göteborgs universitet, som forskar om åldrande, hälsa och pensionering. Utifrån bland annat forskningsstudien HEARTS delar hon insikter om hur faktorer som hälsa, ekonomi, sociala relationer och personlighet påverkar övergången till pension. Vi diskuterar vad som skapar välmående efter pensioneringen, hur personlighetsdrag kan spela in och vilka skillnader som finns beroende på utbildning, yrkesbakgrund och arbetsmiljö. Vi får också veta varför vissa väljer att fortsätta arbeta och hur gradvisa pensionsövergångar kan underlätta steget från yrkesliv till pension. Ett avsnitt fyllt av konkreta råd och nya perspektiv som kan inspirera både individer och arbetsgivare att tänka till och planera transitionen från arbete till pension.
    --------  
    44:53

Fler podcasts i Näringsliv

Om Fråga forskaren

Vi lever och navigerar oss fram i en värld där människor, organisationer och samhälle behöver ställa om och utvecklas i en allt snabbare takt. Som HR och ledare ska vi agera fort, men inte huvudlöst. Vi tror på att koppla ihop forskning och praktik för att skapa evidensbaserad utveckling. Därför har Sveriges HR förenings skapat podden ’Fråga forskaren – en podd om ledarskap och organisationsutveckling med forskning i fokus.
Podcast-webbplats

Lyssna på Fråga forskaren, Framgångspodden och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.13.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 3/30/2025 - 9:19:43 AM