Powered by RND
Lyssna på Fredspodden i appen
Lyssna på Fredspodden i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Fredspodden

Podcast Fredspodden
Svenska Freds och Skiljedomsföreningen
Fredspodden är en podd som avhandlar frågor om fred, nedrustning och vapenexport. Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är en förening för människor som är ...

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 48
  • #47 - RYMDEN - Vad innebär militariseringen av rymden?
    Under 2024 har världens, och inte minst Sveriges, militära fokus riktats allt mer till den yttre rymden. Sveriges försvarsminister Pål Jonson benämner rymden som “dagens och framtidens slagfält” och USA varnar för ryska ambitioner att placera kärnvapen i rymden. Samtidigt som makthavare vänder sina blickar mot ett nytt “slagfält” bevittnar vi pågående humanitära katastrofer på jorden såsom krig, klimatförändringar och svält.  Hur används egentligen rymden idag och hur regleras staters närvaro i rymden av internationella lagar? Vad innebär beväpning av rymden och vilka risker kan vi se med detta? Det är frågor vi söker svar på när Fredspodden spelas in den 16 januari.   Avsnittet gästas av Nivedita Raju, senior forskare på fredsforskningsinstitutet SIPRI, med expertkunskap om rymden, som berättar om hur rymden används idag, vilka hot som finns och hur vi kan tänkas påverkas av dessa. Även den internationella rätten och varför vi bör prata om dessa frågor diskuteras. Fredspodden programleds av Rebecka Lindholm Schulz, sakkunnig på Svenska Freds.   
    --------  
    41:35
  • #46 - INTERNATIONELLA DOMSTOLAR - Hur ställs krigsförbrytare inför rätta?
    Den internationella domstolen i Haag (ICJ) och Internationella Brottmålsdomstolen (ICC) har diskuterats flitigt under det senaste året, inte minst på grund av att ICJ utreder Israel för folkmord och då ICC uträttat arresteringsorder för bland annat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Att ställa ansvariga inför rätta för brott mot internationell rätt är en central del för rättvisa och hållbar fred, och där spelar de internationella domstolarna en avgörande roll.  Men, vad är egentligen skillnaden mellan ICJ och ICC? Vilka möjligheter och utmaningar finns i att ställa ansvariga inför rätta? Och vad krävs egentligen för att dömas för medskyldighet till folkmord? Det är frågor vi söker svar på när Fredspodden spelas in den 12 december 2024. Gästar avsnittet gör Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet och Kerstin Bergeå, ordförande på Svenska freds.  Fredspodden programleds av Rebecka Lindholm Schulz, sakkunnig på Svenska Freds.   
    --------  
    56:18
  • #45 - KÄRNVAPENTABUT - Har världen glömt bort varför kärnvapen aldrig får användas igen?
    I augusti 1945 släppte USA atombomber över Hiroshima och Nagasaki. Runt 200 000 mäniskor dödades. I efterdyningarna av bomberna och kalla krigets spänningar blev kärnvapen närmare ett globalt tabu. Människor världen över tog ställning för nedrustning, mot kärnvapen. I Sverige såväl som globalt ser vi hur normaliseringen av dessa massförstörelsevapen urholkar tabut och leder oss närmare en värld av upprustning och hot om användandet av kärnvapen. Att Nobels fredspris tilldelas Nihon Hidankyo är ett viktigt ställningstagande, i en värld där organisationens arbete kanske är viktigare än någonsin. När Fredspodden spelas in den 29 oktober, riktar vi därför blicken till de verkliga humanitära effekterna av kärnvapen och organisationen Nihon Hidankyo.  Avsnittet gästas av Gabriella Irsten, sakkunnig om kärnvapen på Svenska Freds, som berättar om kärnvapens faktiska konsekvenser och den skiftande retoriken och normaliserandet av dessa. Fredspodden programleds av Rebecka Lindholm Schulz, sakkunnig på Svenska Freds.  
    --------  
    42:16
  • #44 - TÄLTPROTESTERNA - Kan studentaktionerna få stopp på kriget mot Gaza?
    Studenters organisering mot förtryck och våld har varit ett kraftfullt sätt att sätta press och driva igenom förändring; från 40-talets tyska motståndsgrupp, vita rosen, till studentprotester mot kriget i Vietnam har ungas engagemang haft ett viktig avtryck. För att protestera mot Israels krig mot Gaza har studenter världen över genomfört tältprotester utanför sina universitet, och så även i Sverige. Vad är anledningen till att studenter protesterar vid svenska universitet nu? Hur ser deras krav ut? Och varför är det viktigt att skapa ytor för ungas engagemang och delaktighet? Det är frågor som vi söker svar på i Fredspodden som spelades in den 14 juni 2024. Avsnittet gästas av Ayla Ndounou, som är del av protesterna i Lund, och Max Popovski, som är del av protesterna i Göteborg. De båda befinner sig på plats utanför Sveriges riksdag där de nyligen inlett nya tältprotester. I avsnittet berättar de om läget på plats, hur protesterna sett ut i Lund respektive Göteborg, och varför de nu valt att inleda protester utanför riksdagen.  Fredspodden programleds av Rebecka Lindholm Schulz, projektledare för Fredsakademin, tillsammans med Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå. Vad tänker de om studentprotesterna? Hur kan protesterna bidra till att sätta press på Israel att stoppa sin krigföring? Och på vilka sätt har Svenska Freds genom Fredsakademin arbetat med att öka ungas delaktighet?  Det, och mycket mer, får du svar på i detta avsnitt av Fredspodden.  
    --------  
    46:11
  • FREDSPODDEN EXTRA: ALMEDALEN
    I det här specialavsnittet av Fredspodden är Svenska Freds på Östersjöns mingligaste “hangarfartyg” Gotland och på plats på den årliga politikerveckan i Visby, Almedalsveckan. När avsnittet spelas in den 26 juni 2024 befinner vi oss i vimlet där vi har sett diverse politiker, nyfikna medborgare och otaliga utställare. Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå och vikarierande programledare tillika Svenska Freds kommunikatör Linnéa Petersson berättar om stämningen på Almedalen och varför det är viktigt att vara med och delta i samtal och nätverka.  Gästar avsnittet gör Mariancila Kim, som varit med och startat Svenska Freds Gotland under våren. Varför startades fredsgruppen på Gotland och vad gör de på Almedalsveckan? Hur påverkar militära aktiviteter på Gotland vardagen för gotlänningar och hur går egentligen snacket om Nato och DCA där?  
    --------  
    34:26

Fler podcasts i Utbildning

Om Fredspodden

Fredspodden är en podd som avhandlar frågor om fred, nedrustning och vapenexport. Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är en förening för människor som är övertygade om att konflikter kan lösas utan våld och att krig kan förebyggas. Vi arbetar sedan 1883 för hållbar fred genom att sprida kunskap, bilda opinion och påverka politiker. Vi verkar outtröttligt för freden genom ickevåld och fredlig konflikthantering.
Podcast-webbplats

Lyssna på Fredspodden, Livet på lätt svenska och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.6.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 2/8/2025 - 3:26:26 PM