Fredspodden är en podd som avhandlar frågor om fred, nedrustning och vapenexport.
Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är en förening för människor som är ...
#45 - KÄRNVAPENTABUT - Har världen glömt bort varför kärnvapen aldrig får användas igen?
I augusti 1945 släppte USA atombomber över Hiroshima och Nagasaki. Runt 200 000 mäniskor dödades. I efterdyningarna av bomberna och kalla krigets spänningar blev kärnvapen närmare ett globalt tabu. Människor världen över tog ställning för nedrustning, mot kärnvapen. I Sverige såväl som globalt ser vi hur normaliseringen av dessa massförstörelsevapen urholkar tabut och leder oss närmare en värld av upprustning och hot om användandet av kärnvapen. Att Nobels fredspris tilldelas Nihon Hidankyo är ett viktigt ställningstagande, i en värld där organisationens arbete kanske är viktigare än någonsin. När Fredspodden spelas in den 29 oktober, riktar vi därför blicken till de verkliga humanitära effekterna av kärnvapen och organisationen Nihon Hidankyo. Avsnittet gästas av Gabriella Irsten, sakkunnig om kärnvapen på Svenska Freds, som berättar om kärnvapens faktiska konsekvenser och den skiftande retoriken och normaliserandet av dessa. Fredspodden programleds av Rebecka Lindholm Schulz, sakkunnig på Svenska Freds.
--------
42:16
#44 - TÄLTPROTESTERNA - Kan studentaktionerna få stopp på kriget mot Gaza?
Studenters organisering mot förtryck och våld har varit ett kraftfullt sätt att sätta press och driva igenom förändring; från 40-talets tyska motståndsgrupp, vita rosen, till studentprotester mot kriget i Vietnam har ungas engagemang haft ett viktig avtryck. För att protestera mot Israels krig mot Gaza har studenter världen över genomfört tältprotester utanför sina universitet, och så även i Sverige. Vad är anledningen till att studenter protesterar vid svenska universitet nu? Hur ser deras krav ut? Och varför är det viktigt att skapa ytor för ungas engagemang och delaktighet? Det är frågor som vi söker svar på i Fredspodden som spelades in den 14 juni 2024. Avsnittet gästas av Ayla Ndounou, som är del av protesterna i Lund, och Max Popovski, som är del av protesterna i Göteborg. De båda befinner sig på plats utanför Sveriges riksdag där de nyligen inlett nya tältprotester. I avsnittet berättar de om läget på plats, hur protesterna sett ut i Lund respektive Göteborg, och varför de nu valt att inleda protester utanför riksdagen. Fredspodden programleds av Rebecka Lindholm Schulz, projektledare för Fredsakademin, tillsammans med Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå. Vad tänker de om studentprotesterna? Hur kan protesterna bidra till att sätta press på Israel att stoppa sin krigföring? Och på vilka sätt har Svenska Freds genom Fredsakademin arbetat med att öka ungas delaktighet? Det, och mycket mer, får du svar på i detta avsnitt av Fredspodden.
--------
46:11
FREDSPODDEN EXTRA: ALMEDALEN
I det här specialavsnittet av Fredspodden är Svenska Freds på Östersjöns mingligaste “hangarfartyg” Gotland och på plats på den årliga politikerveckan i Visby, Almedalsveckan. När avsnittet spelas in den 26 juni 2024 befinner vi oss i vimlet där vi har sett diverse politiker, nyfikna medborgare och otaliga utställare. Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå och vikarierande programledare tillika Svenska Freds kommunikatör Linnéa Petersson berättar om stämningen på Almedalen och varför det är viktigt att vara med och delta i samtal och nätverka. Gästar avsnittet gör Mariancila Kim, som varit med och startat Svenska Freds Gotland under våren. Varför startades fredsgruppen på Gotland och vad gör de på Almedalsveckan? Hur påverkar militära aktiviteter på Gotland vardagen för gotlänningar och hur går egentligen snacket om Nato och DCA där?
--------
34:26
#43 - SUDAN - Hur används svält som vapen i krig?
Det brutala inbördeskriget i Sudan har pågått i över ett år och tusentals människor har skadats och dödats. Landet står inför en omfattande svältkatastrof då tillgången till livsavgörande resurser, såsom mat, vatten och medicin, är nära obefintlig. Den interna flyktingkatastrofen i Sudan beräknas nu vara den största i världen. FN varnar för att flera av de våldsamma attackerna som genomförts kan utgöra folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Trots det pratar vi lite om vad som händer i Sudan. När Fredspodden spelas in den 14 juni 2024 riktar vi därför blicken mot Sudan och vad vi kan göra för att få stopp på våldet. Avsnittet gästas av Johan Brosché, forskare i fred och konflikt på Uppsala universitet, som berättar om bakgrunden till konflikten och den svältkatastrof som Sudan står inför. Han förklarar också hur det som sker i Sudan just nu relaterar till det 50 år långa inbördeskrig som präglade Sudan i många decennier. Gästar avsnittet gör också den sudanesiska aktivisten Imad Adam som berättar om hur ickevåldsrörelsen, som han är del av, lyckades störta den sittande diktatorn Omar al Bashir 2019 efter långvariga folkliga protester. Fredspodden programleds av Rebecka Lindholm Schulz, projektledare för Fredsakademin, tillsammans med Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå. Vad tänker de om att vi inte pratar mer om Sudan? Hur kan vi förstå svält som vapen i krig? Och vilken betydelse spelar ickevåld i kampen för hållbar fred? Det, och mycket mer, får du svar på i detta avsnitt av Fredspodden.
--------
52:31
#42 - ATT SKAPA EN SOLDAT - Kan alla lära sig att använda dödligt våld?
I urminnes tider har människan funderat på den moraliska och etiska aspekten av att döda. När och om det någonsin är rättfärdigat att döda har återkommande behandlats i litteratur, film, religiösa samfund och rättssystem. Men hur ses frågan egentligen inom militären? Under värnpliktens militära grundutbildning tränas unga, både psykiskt och fysiskt, i att använda dödligt våld som ses som juridiskt och moraliskt rättfärdigat. Samtidigt är det inte ovanligt att soldater missbrukar sin makt och använder grymma metoder mot såväl stridande som civila i krig. Vart går egentligen gränsen mellan det legala och illegala våldet? Hur förbereds soldater för strid? Och hur påverkar det samhället i stort? Det är frågor vi söker svar på när Fredspodden spelas in den 29 maj 2024. Avsnittet gästas av Håkan Silverup, doktorand i sociologi och officer i svenska Försvarsmakten, som forskar om socialisering av militärt dödligt våld. Han berättar om hur våldet struktureras som en del av samhället, vilka processer som används för att träna soldater i att använda dödligt våld och hur detta tar sig i uttryck i nutida och historiska krig, bland annat Rysslands krig mot Ukraina. Avsnittet gästas också av Karin Hansson, fredscoach, som skrivit uppsats om plikten att eventuellt behöva dö eller döda för sin nation som dagens unga ställs inför. I avsnittet berättar hon om vad krigsplacerade värnpliktiga tänker kring plikten, och hur de påverkats av både Rysslands invasion av Ukraina och Sveriges anslutning till Nato. Fredspodden programleds av Rebecka Lindholm Schulz, projektledare för Fredsakademin, tillsammans med Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå. Vad tänker de om att träna människor i att bruka dödligt våld? Vilka risker finns med att tränas i att använda dödligt våld? Och kan alla verkligen lära sig att döda? Det, och mycket mer, får du svar på i detta avsnitt av Fredspodden.
Fredspodden är en podd som avhandlar frågor om fred, nedrustning och vapenexport.
Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är en förening för människor som är övertygade om att konflikter kan lösas utan våld och att krig kan förebyggas.
Vi arbetar sedan 1883 för hållbar fred genom att sprida kunskap, bilda opinion och påverka politiker. Vi verkar outtröttligt för freden genom ickevåld och fredlig konflikthantering.