S3:A8 Dekonstruktion - när relationen till gud är viktigare än kyrkan, ett samtal med Sofia Singemo
Sofia Singemo växte upp i Svenska kyrkan, hittade en egen tro och även en livsuppgift, ett kall som hon beskriver det som. Att betjäna genom diakoni. Hon har också gjort en ganska så dramatisk resa där hon rent konkret och fysiskt gått från att vara dödssjuk till att få livet tillbaka. När hon utifrån den erfarenheten ville markera en ny början på hennes liv ledde det till dramatiska konsekvenser.Här kan du komma i kontakt med Sofia för att fortsätta ta del av henne och det arbete hon gör.Instagram: https://www.instagram.com/sofiasingemo?igsh=MWs3ZGhrczVyNzhzcQ==Facebook: https://www.facebook.com/share/1FMbq2NYqu/Eller maila!En produktion av Josefin Lennartsson genom Kontemplativ praktik.Följ gärna på SoMe: @kontemplativ_praktikÄr du nyfiken på att gå med i min kontemplativa bokklubb klickar du här.Vill du lära dig mer om existentiell hälsa och hur du stärker den klickar du här.https://www.kontemplativpraktik.se
--------
1:12:52
S3:A7 Dekonstruktion - Existentiell livssyn - kristen tro? Ett samtal med Carl Gustaf Olofsson
Det här avsnittet innehåller ett samtal med Carl Gustaf Olofsson, han lämnade kyrkan och den tro han växte upp med för över 50 år sedan. Han lämnade för att han insåg att han inte trodde på det som han blivit lärd att tro på. Det skavde för honom tidigt. Han gick ur kyrkan och skapade ett annat liv. Och samtidigt vad var det han lämnade egentligen?Utöver att Carl Gustaf Olofsson har skrivit boken “Existentiell livssyn - kristen tro?” driver han en webbplats och en blogg. Webbplatsen heter ”Språk, tro och religion”. Den har rullat på sedan våren 1998. Hans blogg - “Gustafs videoblogg” - kom på plats hösten 2010. Webbplatsen har underrubriken “Om religiositet, tro och livsåskådning från ett existentiellt perspektiv.”Carl Gustaf Olofsson gjorde sin debut som frilansteolog 1996 med artikeln “Har kristen tro en frantid?” i den kristna klturtidskriften “Vår Lösen” (kan googlas). Han har också publicerat artiklar i Svensk Kyrkotidning, Kyrkans Tidning och Humanisten.Apropå berättelsen om hans fars minipredikan om Yttersta domen så vidarutvecklar han temat i blogg “Nr 113. Om Gud finns. Ateistiska funderingar om Yttersta domen!”.Dikten “Gudabenådat skratt” som läses i podden, finns på inteernet och kan googlas. En produktion av Josefin Lennartsson genom Kontemplativ praktik.Följ gärna på SoMe: @kontemplativ_praktikÄr du nyfiken på att gå med i min kontemplativa bokklubb klickar du här.Vill du lära dig mer om existentiell hälsa och hur du stärker den klickar du här.https://www.kontemplativpraktik.se
--------
1:07:07
S3:A6 Dekonstruktion - Att bli sin egen. Ett samtal med Jennie Taube.
Det här avsnittet är ett samtal med Jennie Taube som lämnade kyrkan redan som tolvåring. Vi pratar om vad det var som gjorde att hon lämnade, hur hennes liv blev och hur hon känner när någon säger att hon behöver hitta hem till Gud igen.
Ett samtal som handlar om att lära sig förstå vad man varit med om, sina behov och de känslor som hör till och hur vi tar hand om dem för att skapa det liv vi vill leva.
En produktion av Josefin Lennartsson genom Kontemplativ praktik.
Följ gärna på SoMe: @kontemplativ_praktik
Vill du lära dig mer om existentiell hälsa och hur du stärker den klickar du här.
https://www.kontemplativpraktik.se
--------
56:21
S3:A5 Dekonstruktion - Även den minsta fanatiker behöver sova. Ett samtal med Sofie Twal Hedman och Mia Fernando.
Den här säsongen behandlar ämnet dekonstruktion. En ganska vanlig anledning till att någon börjar dekonstruera sin tro är att man varit med om en smärtsam erfarenhet kopplat till sin tro eller religiösa gemenskap.
I det här avsnittet har jag ett samtal med två gäster som under hösten kom ut med en bok som heter ”Även den minsta fanatiker behöver sova ibland”. Sofie Twal Hedman och Mia Fernando växte upp inom pingströrelsen och var under sin uppväxt med om något av det mest hisnande inom svensk frikyrkohistoria. De berättar om sin uppväxt där Stockholm Karisma Center var en stor del av deras liv och tillvaro.
I det här avsnittet samtalar vi dels om boken och de erfarenheter de gjort. Vi pratar också om grogrunden som gjorde det möjligt för en församling att spåra ur på det sätt som församlingen gjorde. Det här är ett avsnitt som med utgångspunkt i de personliga erfarenheterna skissar på den större bilden. Vi talar om maktstrukturer, om tystnadskulturer och mekanismer som kan bli till nya destruktiva gemenskaper.
Om du vill lyssnatill Sofie och Mia så har de ett par boksamtal inbokade. Tisdagen den 28/1 kl.13.00-17.00 ett Symposium som EHS arrangerar.
Onsdag 12/2 kl.19.00 Immanuelkyrkan
En produktion av Josefin Lennartsson genom Kontemplativ praktik.
Följ gärna på SoMe: @kontemplativ_praktik
Vill du boka ett kostnadsfritt provsamtal med mig? Klicka här.
Nyfiken på min verksamhet du hittar mer info här:
https://www.kontemplativpraktik.se
--------
1:03:21
S3:A4 Dekonstruktion: Varför är de så arga?
Dekonstruktion har blivit något av en rörelse inom västvärldens kristenhet. Tack vare sociala medier finns idag forum och konton som bearbetar ämnet. Du behöver inte längre gå igenom det i ensamhet. Tystnad bryts kring ämnen och företeelser som tidigare kunnat pågå oemotsagda. Man talar om drev och attacker mot tron och religiösa institutioner. Inte sällan beskrivs de som dekonstruerar som bittra och arga. Som personer som fokuserar på det negativa.
Under lång tid kunde man tala om dem som ”enskilda fall” eller ”exotiska exempel” men ju fler berättelser som kommer fram desto tydligare blir mönstren. Insikten att det är något som drabbat fler och att man bara är en av många kan väcka både ilska och sorg. Ur den insikten kan ett engagemang vakna. Det här avsnittet är ett försök till att dela hur det kan se ut när du öppnar locket till dekonstruktionen av tro och världsbild. Ett avsnitt som handlar om förlust, sorg och helig vrede.
En produktion av Josefin Lennartsson genom Kontemplativ praktik.
Följ gärna på SoMe: @kontemplativ_praktik
Är du nyfiken på att gå med i min kontemplativa bokklubb klickar du här.
Vill du lära dig mer om existentiell hälsa och hur du stärker den klickar du här.
https://www.kontemplativpraktik.se
Det här är en podd för dig som vill omfamna livet och ställa de större frågorna. Det är en helanderesa, den vi alla behöver göra för att kunna leva det liv vi fått fullt ut.
Det existentiella perspektivet är inte bundet till en särskild religion eller mall för hur livet ska se ut. I den här podden kommer olika synsätt och perspektiv lyftas och bearbetas i samtal.
Josefin Lennartsson, kontemplativ coach och teolog specialiserad på existentiell hälsa, bjuder in till samtal om det som får hjärtat att sjunga och livet att växa.