Vi dyker djupare i ämnet protein ur trädgården, och riktar strålkastarljuset mot supergrödan svamp. Emil Sandin från Svamphuset delar med sig av både iver och diger kunskap, och det är svårt att hitta skäl till varför man INTE skulle släppa in mycel i sin trädgård. Detta matiga och umamikryddade avsnitt bjuder på allt du behöver veta för att börja odla egen svamp. Enkelt, klimatsmart, bra för jordhälsan och rikligt belönande - älsk på det!
--------
1:28:03
Protein ur egen trädgård
Sugen på att minska på det animaliska proteinet, men svårt att anlägga egen sojaodling? Här kommer lite blandade godsaker att odla i egen trädgård som också bjuder på välkommet proteintillskott. Det blir ärter och bönor förstås - men också svamp, nötter, linser, quinoa och amarant.
--------
1:00:10
Klätterväxter
Mer högt än lågt i veckans avsnitt då vi slingrar oss in i klätterväxternas värld. Hur tar de sig upp här i världen och hur påverkar det odlarens liv och husfasad? Vilka trivs var? Och vilka ska man välja om man gärna vill odla något ätbart på höjden?Och så blir det lite Jesus på slutet dessutom. Allt kan hända när klätterväxter är på tapeten.
--------
1:08:07
Så bär du dig åt med bär
Vi har världens bästa bärodlingsklimat i Norden, men inte är det hundra att en lyckas med sina blåbärs-, vinbärs- eller saskatoonbuskar ändå …I detta avsnitt vilar Sara rösten och Anna tar bärhjälp från den bä(r)sta – Leif Blomqvist från Blomqvist Plantskola i Lepplax i Österbotten (ungefär granngårds med schlagerfenomenet KAJ, om det är svårt att komma på var just Lepplax är).Vilka bär passar var? Hur vet man när det är dags att plocka? Vad odlar man för bär på begränsad yta? Vilka bär är snyggast, godast, sötast, enklast, tidigast, trendigast och mest generösa?Jag vet - vi frågar LEIF!
--------
52:24
Ull & alger i trädgården
ROTAD rotar igen i material med odlingspotential. I dagens avsnitt går vi loss på fårull och alger - lokal, billig och näringsrik jordförbättring. Anna är glad och pepp efter att ha fått utforska sin nya gård. En alltjämt lite hes Sara har klippt får och krukat hasselört. Det bjuds också på finbesök: Katarina Kaveryd sammanfattar allt vi behöver veta om den mjuka superfibern som hellre ska ligga i landen än i brasan.