Har vi åkt till Mars än? följer utvecklingen mot att sätta en människa på Mars. Med utgångspunkt i hur forskning om rymden berikar livet på jorden tar vi dig me...
I detta spännande avsnitt av Har vi åkt till Mars än? tar vi er med på en fascinerande tillbakablick på det svenska rymdåret 2024. Ett år som började med att vi vinkade av Sveriges senaste astronaut Marcus Wandt, som i januari åkte med Axiom Mission 3 till ISS (internationella rymdstationen).Tillsammans med några av årets gäster i serien, från forskare, tänkare, ingenjörer och politiker ser vi seni tillbaka på massa spännande som hänt under året. Med diskussioner om rymdstrategi, rymdresor och rymdforskning, ger vi en inblick i vad som väntar i rymden under kommande år. Med ett fokus på rymden och Mars, pratar vi om betydelsen av internationellt samarbete och samarbetemellan myndigheter, regering forskning och industri.Om du är nyfiken på rymdteknologi, astronomi och de senaste rymdnyheterna eller helt enkelt vill veta mer om hur lång tid det tar att åka till Mars, missa inte Har vi åkt till Mars än? Låt oss tillsammans utforska rymden och drömma om framtida äventyr!Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
--------
34:11
62. Till Mars åkt än, har vi? - Sven Grahn special!
I detta avsnitt dyker vi ner i den fascinerande svenska rymdhistorien tillsammans med rymdlegendaren Sven Grahn. Vi brukar gilla att spana framåt i den här serien, och hålla koll på vad som händer just nu inom rymdområdet. Men då och då behöver vi också blicka bakåt, och se tillbaka på vad det är som gjort att vi står där vi står. Hur ser Sveriges rymdhistoria ut egentligen? I det här avsnittet pratar vi med en person som varit med på resan, i princip ända sedan starten. Den svenske rymdlegendaren Sven Grahn tog examen som civilingenjör inom teknisk fysik vid KTH 1969, har ägnat ett decennium åt atmosfärisk fysik vid Stockholms universitet, jobbat i 31 år på Rymdbolaget, och är nu tillbaka på KTH där han leder studentsatellitprojektet MIST. Han ger oss inblick i ett helt arbetsliv i rymdens tjänst, och bjuder på både egna citat och sådana hämtade från andra rymdhjältar. Han ger oss en unik inblick i de första rymdprojekten och skapandet av Esrange, och vi får också höra om hur den svenska rymdsektorn har blivit allt mer kommersiell och hur det militära intresset för rymdteknologi har ökat.Vill du veta mer om rymdprogram och rymdstrategi? Hur påverkar rymdengagemanget vår förståelse för universum? I Har vi åkt till Mars än? får du svaren på dessa frågor och mycket mer. Låt dig inspireras av berättelser om marsrovrar, rymdstationer och den mänskliga kolonisering av Mars som kan bli verklighet i framtiden.Så luta dig tillbaka och följ med Susanna och Marcus på en resa genom rymden, där vi tillsammans utforskar de oändliga möjligheterna och utmaningarna som väntar i rymden. Missa inte detta avsnitt av Har vi åkt till Mars än? – en rymdpodd som lovar att väcka din nyfikenhet och ge dig en djupare förståelse för vår plats i solsystemet!Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
--------
26:56
61. Har vi byggt en rymdhiss än?
Tänk om vi kunde ta hissen upp till rymden! I detta spännande avsnitt av Har vi åkt till Mars än? dyker vi ner i det fascinerande konceptet med rymdhissar, hållfasthet och material. Tillsammans med Gunnar Tibert, universitetslektor i rymdteknik på KTH, utforskar vi hur dessa futuristiska strukturer skulle kunna revolutionera våra rymdupplevelser och göra resor till Mars mer tillgängliga än någonsin. Och när man bygger för rymden är hållfasthet viktigt. Vi träffar Sindra Petersson Årsköld, fysiker, kemist, biofysiker och sedan 13 år senior forskningsrådgivare på ESS, European Spallation Source, utanför Lund, där de använder neutroner för att mäta olika material.Oavsett om du är en rymdentusiast, en astronaut i hjärtat, eller bara nyfiken på rymdteknologi, kommer detta avsnitt av Har vi åkt till Mars än? att ge dig en nyfikenhet för rymdforskning och en insikt i framtidens rymdresor. Missa inte chansen att följa med på denna fantastiska resa genom universum!```Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media i samarbete med Saab.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
--------
41:25
60. En rymdGDs karriär - Anna Rathsman special
Vi ger oss ut på en fascinerande resa genom den svenska rymdhistorien. Tillsammans med Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, utforskar vi hur Sverige har bidragit till rymdforskning och rymdteknologi. Rathsman, som har en bakgrund som ingenjör från KTH, delar med sig av sin inspirerande resa in i rymdbranschen och berättar om sina erfarenheter av att arbeta med svenska satelliter som Freja och Astrid. Dessa projekt har varit avgörande för Sveriges rymdverksamhet och visar hur långt vi har kommit inom rymdvetenskap.Vi får också en kort kommentar från den nyss utsedde generaldirektören Ella Carlsson om hennes förväntningar på jobbet och framtiden för svensk rymdverksamhet. Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo, av Rundfunk Media i samarbete med Saab.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
--------
48:23
59. Har vi åkt till Venus än?
På vägen mot Mars tar vi idag en liten avstickare och dyker ner i mysterierna kring Venus, vår närmaste granne i solsystemet. Moa Persson, postdoktor vid Institutet för rymdfysik, tar oss med på en fascinerande resa där vi utforskar Venus som en jordliknande planet, men som samtidigt är en av de mest ogästvänliga platserna i vår närhet. Med en yttemperatur som når upp till 460 grader Celsius och ett atmosfärstryck som är 93 gånger högre än på jorden, kallas Venus ofta för jordens elaka tvilling. Vi pratar om olika Venusmissioner och träffar också Carl-Mikael Zetterling, professor i elektronik och inbyggda system på KTH, där han bland annat har lett projektet Working on Venus.Vi besöker också Fotografiska Stockholm och pratar med konstnären Cecilia Ömalm och astronomen Göran Östlin som berättar om sitt projekt Ad Lucem som de ställer ut delar av på museet.Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo, av Rundfunk Media i sammarbete med Saab.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
Har vi åkt till Mars än? följer utvecklingen mot att sätta en människa på Mars. Med utgångspunkt i hur forskning om rymden berikar livet på jorden tar vi dig med på en resa ut i universum och tillbaka.
Programledare: Susanna Lewenhaupt och Marcus Pettersson.
Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media.
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.