Vulkaner kan vara fascinerande men även orsaka död och förödelse. Därför är det viktigt att förstå hur de fungerar och känna till olika vulkaners beteenden. Möt forskaren Steffi Burchardt som reser till gamla magmakammare för att studera dem.
--------
37:20
#96 Arbete och livspussel förr i tiden
Vad jobbade egentligen män och kvinnor med förr tiden och hur såg arbetsfördelningen ut? I ett forskningsprojekt studeras gamla rättsprotokoll från 1550-talet och fram till 1880-talet för att få svar på det. Och bilden som framträder har överraskat forskarna, berättar Maria Ågren, professor i historia.
--------
33:01
#95 Hotet från myggorna
Globaliseringen och klimatförändringarna har gjort att nya myggarter har etablerar sig i Europa. Med dem har vi fått hit tropiska sjukdomar som de kan vara bärare av. Enligt forskarna är det bara en tidsfråga innan vi kan ha utbrott av till exempel nilfeber i Sverige. Möt Jenny Hesson som leder ett forskningsprojekt om myggburna virus.
--------
33:35
#94 Vad kan ena ett splittrat USA?
I dagens USA växer klyftan mellan republikaner och demokrater. Vad finns det som kan hålla befolkningen samman? Den amerikanska konstitutionen spelar en viktig roll, men väcker också debatt, berättar Adam Hjorthén, docent i histora och universitetslektor vid Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS).
--------
34:27
#93 Svalbards smältande isar
I ett drygt kvartssekel har Veijo Pohjola, professor i naturgeografi, studerat Svalbards isar. Han har själv märkt hur de smälter bort i en allt snabbare takt på grund av klimatförändringarna. Det har inte bara förändrat landskapet utan även förutsättningarna för att ge sig ut på forskningsexpeditioner.
Om Forskarpodden – en podd från Uppsala universitet
Forskarpodden lyssnar du på samtal om aktuell, spännande och viktig forskning. Vi möter forskare vid Uppsala universitet och pratar om vad de gör på jobbet. Vad forskar de om? Och hur kan forskningen bidra till att lösa samhällsproblem?