Powered by RND
PoddsändningarVetenskapKoll på socialt arbete

Koll på socialt arbete

Stockholms universitet
Koll på socialt arbete
Senaste avsnittet

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 8
  • När blir en gråzon ett övergrepp?
    Nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar att en av fyra tjejer mellan 16 och 29 år har utsatts för vaginal, oral eller anal penetration mot sin vilja. I det här avsnittet möter vi Carolina Överlien, professor i genusrelaterat våld och hälsa, för ett samtal om sexuellt våld i ungas nära relationer. Varför är utsattheten fortfarande så utbredd – trots samtyckeslagstiftning, en ny läroplan och att nästan ett decennium gått sedan #metoo? Hur talar unga själva om svårigheter att sätta gränser i sexuella situationer, och vilket stöd får de när gränser överskrids? Vi pratar också om digitaliseringens påverkan, porr och risken för att vuxenvärlden bemöter ungas erfarenheter med budskapet ”vi förstår ingenting”.Programledare är forskarna Peter Andersson och Klara Hussénius från Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.Länkar för fördjupningI avsnittet pratar vi om en nyligen publicerad rapport från Folkhälsomyndigheten som visar att en av fyra unga tjejer utsatts för vaginal, oral eller anal penetration mot sin vilja. Carolina Överlien berättar att siffrorna ligger i linje med tidigare studier, och nämner en studie hon genomförde ihop med Sibel Korkmaz och Héléne Lagerlöf. Hon berättar också om ett stort norskt forskningsprojekt som utmynnat i rapporten "Nesten innafor": Seksuell vold og krenkelser i unges nære relasjoner. Vi nämner även Stina Jeffners avhandling ”Liksom våldtäkt, typ…”: Om ungdomars förståelse av våldtäkt. När vi diskuterar porrens påverkan på unga nämner Carolina pågående forskning av Meghan Donevan, som i en nypublicerad studie intervjuat kvinnor i porrindustrin. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    50:16
  • Lyssnar politikerna på forskning?
    I juli 2025 väntas den nya socialtjänstlagen träda i kraft. Centrala ledord för den nya lagstiftningen är att socialtjänsten ska arbeta förebyggande och kunskapsbaserat. Samtidigt utreds flera reformer som kritiserats för att sakna stöd i forskning, och som tar sikte på socialtjänstens arbete och målgrupper. I dagens avsnitt pratar vi med Sveriges första socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) om hur hon ser på relationen mellan kunskap och några av förslagen. Vi uppehåller oss särskilt vid samhällsvården för barn och unga, men lyfter också frågor som rör försörjningsstödet. Programledare är forskarna Peter Andersson och Klara Hussénius från Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.I avsnittet pratar vi bland annat om pågående HVB-utredning och SiS-utredning. Vi diskuterar också det nya lagförslaget som arbetas fram i Ds 2024:30 (lagen om insatser inom socialtjänsten till vårdnadshavare, barn och unga när samtycke saknas). I anknytning till att vi pratar om försörjningsstödet nämner vi de rekommendationer FN:s Barnkommitté framförde till Sverige 2023, Finanspolitiska rådets årsrapport från 2024, den så kallade aktivitetskravsutredningen, samt utredningen Drivkrafter och möjligheter i försörjningsstödet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    43:25
  • Kan socialarbetare stoppa unga från att hamna i gängkriminalitet?
    ”Vi måste kavla upp ärmarna”, säger Anders Bolund och understryker vikten av hantverksskicklighet och operativt ledarskap bland socialarbetare.Anders Bolund har 15 års erfarenhet av socialt arbete med barn och unga i riskzonen för gängkriminalitet. Med utgångspunkt i hans erfarenheter får vi en bild av hur arbetet går till, hur målgruppen har förändrats över tid och vilka utmaningar socialtjänsten står inför. Anders är socionom utbildad vid Stockholms universitet, och jobbar idag som utredare på enheten för utveckling av förebyggande arbete på Brottsförebyggande rådet. Programledare är forskarna Peter Andersson och Klara Hussénius från Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    39:04
  • Är stödet till NPF-föräldrar tillräckligt?
    Att ställa rimliga krav, anpassa lagom mycket och adressera problematisk skolfrånvaro – många har åsikter om hur föräldrar till barn med autism ska hantera sitt föräldraskap. Men vilket stöd får familjerna, och vad händer när barnen blir äldre? Vi pratar med Malin Ljungberg, socionom och doktorand i socialt arbete, om hur NPF-föräldrarna själva beskriver sin situation. Vi diskuterar bland annat hur omsorgs- och försörjningsekvationen ska gå ihop och varför professionellas bemötande är viktigt.Programledare är forskarna Peter Andersson och Klara Hussénius från Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    40:12
  • Är den svenska narkotikapolitiken dödlig?
    Missbruk eller substansbruk – hur ser samhället på personer som använder narkotika och vilken betydelse har det? Vi pratar med Josefin Månsson, universitetslektor och docent i socialt arbete, som bland annat har forskat om narkotikapolitik och drogdiskurser. Vi pratar om legalisering och avkriminalisering, skademinimering och olika former av behandlingsinsatser. Dessutom får vi initierad inblick i hur socialt arbete kan ta sig uttryck vid sprututbyten och hur den svenska narkotikapolitiken påverkar brukarna. Programledare är forskarna Peter Andersson och Klara Hussénius från Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    45:40

Fler podcasts i Vetenskap

Om Koll på socialt arbete

Kan man bli rik på socialbidrag? Förtjänar sexualbrottsdömda behandling? Är det dags att låsa in fler ungdomar? I podden Koll på socialt arbete diskuterar forskarna Klara Hussénius och Peter Andersson aktuella frågor med anknytning till socialt arbete tillsammans med inbjudna gäster. Genom att ta upp ämnen som engagerar samhällsintresserade lyssnare nyanserar podden den offentliga debatten och utmanar förenklade föreställningar som omgärdar socialt arbete. Varje avsnitt belyser ett specifikt tema och på su.se/socarb/podd länkar vi till några av de studier som behandlas i avsnitten. Koll på socialt arbete görs av Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet i samarbete med kommunikationsavdelningen.Fler poddar från Stockholms universitet: su.se/poddar Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Podcast-webbplats

Lyssna på Koll på socialt arbete, Dumma Människor och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner

Koll på socialt arbete: Poddsändningar i Familj

Sociala nätverk
v7.15.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 4/15/2025 - 9:11:39 AM