Hur forskar man efter liv i yttre rymden? På vilket sätt påverkar AI den mänskliga kulturen? Och vad är det som gör spelvärldens berättelser så lockande? Hör fo...
Planeter kring andra stjärnor än solen kallas för “exoplaneter”. Hur långt har forskningen kommit i sökandet efter exoplaneter som liknar jorden? Hur realistisk är drömmen om att människan en dag ska kunna flytta till en annan planet? Och varför är science fiction den viktigaste populärkulturella genren?Ett samtal med astrofysikern Markus Janson och litteraturvetaren och kulturhistorikern Jerry Määttä från Stockholms universitet. Programledare är Karin Gyllenklev, journalist och verksam på Sverige Radio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
51:29
Den svårfångade Higgspartikeln
När upptäckten av Higgspartikeln fick Nobelpris 2013 sågs den som den sista pusselbiten för att förklara hur materia är uppbyggd. Varför är Higgspartikeln så speciell? Hur forskar man på Higgspartikeln idag? Och hur kan Higgspartikeln hjälpa oss förstå mer om till exempel mörk materia? Ett samtal med partikelfysikern Sara Strandberg från Stockholms universitet. Programledare är Karin Gyllenklev, journalist och verksam på Sverige Radio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
49:55
Hur funkar tonårshjärnan?
Känslostormar, risktagande och gemenskap med varandra. Övergången mellan barndom och vuxen är en avgörande fas för hjärnans utveckling. Vilka är tonårshjärnans styrkor och svagheter? Varför fungerar tonårshjärnan som den gör? Ett samtal med Armita Golkar, forskare i psykologi och klinisk neurovetenskap. Programledare är Karin Gyllenklev, journalist och verksam på Sverige Radio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
42:08
Jakten på utdöda mammutar
Vad finns det för förklaringar till att mammutarna dog ut? Hur går det till när man kartlägger arter med hjälp av en miljon år gammalt DNA? Och finns det någon mening med att försöka återskapa en mammut? Ett samtal om forskningen om historiskt DNA med biologen och evolutionsgenomikern Love Dalén. Programledare är Karin Gyllenklev, journalist och verksam på Sverige Radio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
41:06
Spelvärldens berättande och AI i speldesign
Vad är det som gör spelvärldens berättelser så lockande? Vad händer med berättelserna när många människor i realtid tillsammans skapar en historia? Och vad betyder AI för utvecklingen? Ett samtal med spelutvecklarna och spelforskarna Mirjam Palosaari Eladhari och Tobias Falk. Programledare är Karin Gyllenklev, journalist och verksam på Sverige Radio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur forskar man efter liv i yttre rymden? På vilket sätt påverkar AI den mänskliga kulturen? Och vad är det som gör spelvärldens berättelser så lockande? Hör forskarna dela med sig av sin kunskap om allt mellan himmel och jord. Öppna föreläsningar är sedan Stockholms högskola grundades 1878 ett sätt att föra ut forskning. Alltid gratis och öppna för alla. Fler poddar från Stockholms universitet: su.se/poddar Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.