Powered by RND
PoddsändningarVetenskapBegreppsbiblioteket
Lyssna på Begreppsbiblioteket i appen
Lyssna på Begreppsbiblioteket i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Begreppsbiblioteket

Podcast Begreppsbiblioteket
Statsvetenskapliga institutionen
I Begreppsbiblioteket vrider och vänder vi på statsvetenskapens centrala begrepp tillsammans med forskare vid Uppsala universitet. ...
Mer

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 12
  • Vad är en diktatur?
    Varför håller diktaturer ibland val? Och vad är det för skillnad mellan en auktoritär och en totalitär diktatur? Kajsa pratar med Li Bennich-Björkman, skytteansk professor i vältalighet och statskunskap, som reder ut begreppet diktatur och oroas över hur detta styrelseskick breder ut sig mer och mer. I avsnittet nämns Lis bok Bakom och bortom järnridån Li hänvisar till databasen Varieries of Democracy och statsvetaren Adam Przeworski.
    --------  
    15:01
  • Vad är polarisering?
    Vad är det bästa med polarisering och vad finns det för faror? Och vad är det för skillnad på åsiktspolarisering och affektiv polarisering? Johan pratar med Maria Nordbrandt Bergström om ett begrepp som det pratas allt mer om.
    --------  
    13:22
  • Vad är jämkande uddatalsmetoden?
    Olle Folke förklarar hur mandatfördelningen går till i Sverige och berättar att det är lite feltänkt men fungerar riktigt bra ändå. Johan får en hel del att hålla reda på. Bland annat: Mandat: plats i församling som riksdagen, fullmäktige eller Europaparlamentet. Vid val till riksdagen är det totalt 349 mandat, varav 310 fasta valkretsmandat och 39 utjämningsmandat, eller fler om det behövs. Valkrets: Valkrets är ett geografiskt avgränsat område som har ett bestämt antal mandat i församling som väljs. (När Johan börjar prata om valdistrikt är det valkrets han borde ha sagt!)
    --------  
    12:26
  • Vad är stigberoende?
    Varför kan inte den svenska bostadspolitiken låna fritt bland goda exempel från andra länder? Och varför kan politiska system vara svåra att förändra även när de är ineffektiva? Johan pratar med Bo Bengtsson, seniorprofessor i statsvetenskap, om hur stigberoende kan förklara utvecklingen och om vad som får aktörer att följa gamla stigar.
    --------  
    12:43
  • Vad är korporatism?
    Ska intressorganisationer ha en formell roll i statens beslutsfattande? Och kan staten se till att viktiga grupper förstår varandras perspektiv och kommer överens? Johan pratar med PerOla Öberg, professor i statsvetenskap, om en styrform som formade Sverige. Vad kan vi förstå om svensk politisk historia med hjälp av det här begreppet och hur ser det ut med korporatismen idag.
    --------  
    13:13

Fler podcasts i Vetenskap

Om Begreppsbiblioteket

Podcast-webbplats

Lyssna på Begreppsbiblioteket, Making Sense with Sam Harris och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Radio
Sociala nätverk
v6.28.0 | © 2007-2024 radio.de GmbH
Generated: 11/18/2024 - 5:34:05 PM