23 - Jessica reder ut informationssäkerhet med Marianne Rilde Björkman
Har ni koll på nya NIS2-direktivet som är på väg att integreras i svensk lag? Direktivet fokuserar på att höja cybersäkerheten i EU och många organisationer kommer att omfattas av nya, striktare regler på informationssäkerhet.
Marianne Rilde Björkman från Pocketsafe är expert på implementering av processer och rutiner som ska främja informationssäkerheten. Marianne säger: "Vänta inte! Börja med det grundläggande!" En certifiering enligt ISO 27000 innebär att man ser över sin riskhantering, att ledningen tar ansvar för kommunikation och uppföljning, att man har en incidenthantering och en handlingsplan för införande av viktiga åtgärder. Dessutom krävs en uppföljning av effekterna av arbetet. Många organisationer har en informationssäkerhetssamordnare, med ansvaret att kommunicera relevansen av att t ex inte släppa in okända i lokalerna, att inte jobba öppet på tåg och fik med känslig information, att inte ladda ner högriskappar eller tvivelaktig information på mobiler och datorer. Dessutom ser de till att öva med medarbetarna och motivera dem att hela tiden tänka säkerhet.
Så hur börjar man?
1. Vilka säkerhetsrutiner har vi generellt?
2. Vad har vi för information, hur känslig är den och hur skyddar vi den? Ta fram en handlingsplan utifrån det. Marianne berättar också vad K-R-T är. Vi kommer också in på hur viktigt det är att fastighetsägare ställer krav på sina leverantörer, och att leverantörerna behöver steppa upp och inse vilka konkurrensfördelar det här ger. OCH att man kanske tappar sin ställning på marknaden, om man inte kan bidra med informationssäkerhet. Den stora utmaningen är hur beställare ska ställa krav som faktiskt går att följa upp.
Nu kör vi!
--------
40:53
22 - Jessica reder ut hur vi kan bli hållbara - med Elise Grosse
Elise gästar studion igen och vi spinner vidare in i hållbarheten, en trygg värld och motståndskraft. Elise beskriver hur andra länder jobbar med hållbarhet och utveckling, där vi har mycket att lära. Vi behöver öppna upp för andra länders kunskap och kan vinna mycket på att samarbeta än mer med våra grannar. Vi pratar om den unga generationens uppfostran i det digitala rummet, där värderingar delas globalt, genom en samhörighet som de äldre generationerna kanske inte kan relatera till. Hur kan vi bli bättre på att acceptera läget och ta oss framåt därifrån? Häng med!
--------
20:23
21 - Jessica reder ut hållbara städer med Elise Grosse
Vad är en hållbar stad och varför ska vi pyssla med såna projekt? Bara ett exempel är att du kan spara 8000 kr/kvm enbart genom att klimatinventera och återbruka sin byggnad. I det här avsnittet reder jag ut hållbara städer med arkitekten och hållbarhetschefen Elise Grosse från Sweco Architects i Sverige, som till vardags ansvarar för hållbar utveckling inom bygg- och fastighetssektorn. Hållbarhet är väldigt mycket, och jag säger ofta att jag upplever det som överväldigande, något som jag också hör från kunder och elever. Men när något blir överväldigande, så är det en stark indikation på att det går att bryta ner problemet i mindre delar, och det gör vi i detta avsnitt.
Några exempel på vad vi går in på:
• Klimatanpassningar
• Energirenoveringar
• Gröna tak och väggar
• Samverka med andra fastighetsägare
• Energieffektivisera genom att optimera
Går det att skapa en klimatpositiv stadsdel? C3city – Carbon Cost Compass city är ett digitalt verktyg som hjälper dig att, i tidigt skede, göra en bra uppskattning av vad det kostar i kronor och ören och i koldioxid, med avseende på hur man tänker sig att bygga sina hus. En metodik som använts både i svenska städer, t ex Uppsala och Trelleborg, och i internationella projekt. Läs mer här: https://marketplace.sweco.se/produkt/byggnader-stadsdelar/c3-carbon-cost-compass-by-sweco/
Och vet du vad 3-30-300 är? Jag hade inte hört om den principen förut, men nu sitter den. Det är en princip som tagits fram för diskussionen kring hur mycket grönska en stad faktiskt behöver. Och forskningen använder alltmer 3-30-300-prinipen som vägledande för en hållbar grönstruktur. Elise förklarar.
Lyssna så får du veta vad som är avgörande för städernas klimatpåverkan, som också tar ett rättviseperspektiv.
En fråga till dig, är du beredd att sälja din bil, om det kommer delningslösningar som är enkla att använda? Och vad skulle du vilja se i så fall? Linbanor? Bilpooler? Cykelpooler? Hur kan du ta det inre beslutet att faktiskt vara med och påverka för en hållbar framtid? Elise berättar sin resa.
Gillar du podden? Tipsa vänner och kollegor!
Nu lyfter vi bygg och fastighet!
--------
45:06
20 - Jessica reder ut Miljöbyggnad i drift med Amanda Axelsson
Klarar dina byggnader guldnivån??? Med Amanda Axelsson, från Swedish Green Building Council (SGBC), reder jag ut Miljöbyggnad i drift och här pratar vi hållbar förvaltning, där de gröna ramverken och certifieringssystemen kompletterar varandra, för att vi ska utvecklas hållbart, på ett medvetet och systematiskt sätt. Vad innebär det att certifiera sina befintliga byggnader och hur skiljer det sig från certifiering av nyproduktion? Att bara veta vilket utgångsläge byggnaden har, för att sen veta vilka åtgärder som är möjliga för att nå en bra nivå, är viktigt dels för prioritering, dels för att kunna avgöra vilja åtgärder som ger den bästa nyttan till lägst kostnad. Vill man vara hållbar, vill man ha byggnader med hög prestanda, med goda förutsättningar för hyresgäster och omgivning, då är certifiering en fin väg dit. Och hur lång tid tar certifieringsprocess och internt arbete? Ja, det beror lite på. Det kan gå på ungefär ett halvår om du har god tillgång på din fastighetsinformation, om det finns en giltig OVK, en radonmätning och du inte stöter på problem som kan röra till det, tex att OVKn inte var giltig, fast du trodde det och att vissa åtgärder måste vidtas. Sen behöver man omcertifiera sin byggnad vart femte år. Och vad en certifiering kostar, även det går Amanda in på i avsnittet, så lyssna! Vill du vara med och påverka nästa generation av certifieringssystemet? Då kan du engagera dig i SGBC.
--------
42:18
19 - Jessica reder ut Boverkets 'Energiguiden' med Kristoffer Edblad
Den här avsnittet riktar sig framförallt till t ex upphandlare eller mindre fastighetsägare, såsom bostadsrättsföreningar osv. Boverket har fått regeringsuppdraget att informera om energieffektivisering, vilket har resulterat i Energiguiden. Här kan man läsa om hur processerna ser ut för dels energieffektivisering i projekt, dels energieffektiv förvaltning. I dagens avsnitt pratar jag med Kristoffer Edblad som ansvarat för att ta fram Energiguiden och vi reder ut vad den innehåller och inte, hur den ska fungera, utbildning och alla råd kring annan information som finns att tillgå - om just energieffektivisering.
Här kan du hitta Energiguiden:
https://www.boverket.se/sv/energiguiden/
I denna podd reder jag ut frågor relevanta för dig som jobbar inom bygg eller fastighet och som vill förstå, lära dig och hålla dig uppdaterad. Jag berör alla områden inom bygg och fastighet, såsom organisation, teknik, hållbarhet, upphandling, processer och mycket mer. Du kan lyssna på intervjuer och samtal mellan mig och människor, där vi reder ut saker och ting, för att konkretisera och göra livet lättare för dig. Kom igen, nu går vi tillsammans från noll till koll!
Mitt fokus har under många år varit affärer, upphandling, hållbarhet, organisering och effektivisering, både för bygg och fastighet, och mitt mål som konsult har alltid varit att ta mina kunder mot en bättre vardag, i kombination med måluppfyllnad och goda strategiska förutsättningar. För att inte begränsa mig till de kunder jag jobbar med i stunden, så vill jag bättre sprida min och andras kunskap på fler sätt, och här är ett sånt forum.