#15 - Möt rektor Gustav Amberg, Södertörns högskola
Ämbetet träffar Gustav Amberg som blickar tillbaka på sina nio år som rektor vid Södertörns högskola i Flemingsberg. Södertörns högskola startade från noll 1996 med fokus på samtidsfrågor inom humaniora och samhällsvetenskap med sociala innovationer som ledord. Gärna med mångdisciplinär klang. En aktör som stödjer högskolan är Östersjöstiftelsen som finansierar forskning inom flera områden som rör östersjö- och Östeuropafrågor. Allt från minnesfilosofi till miljövetenskap. Unikt är också Centrum för praktiska kunskaper. Vilka mål har han haft som rektor och hur ser han på saken att Södertörns högskola inte är ett universitet?
--------
30:10
#14 - Vadå administrativ börda?
Under 2024 gav regeringen UKÄ i uppdrag att kartlägga hur utvärderingar inverkar på den administrativa bördan för svenska lärosäten. UKÄ:s rapport blev klar i december och det låter kanske knastertorrt men det är allt annat än torrt att läsa. I Ämbetet bjuder vi därför in projektledaren för rapporten, Lotten Glans från UKÄ:s utvärderingsavdelning, för att ge oss bilden av hur det står till med byråkratin på lärosätena. Sex lärosäten är belysta under verksamhetsåret 2023. Vilka problem orsakar myndigheters utvärderingar för högskolorna och hur kan UKÄ underlätta högskolornas belastning? Med öga för det övre byråkratiska samhällsperspektivet bjuder Ämbetet också in Anders Ivarsson Westerberg som är professor i offentlig förvaltning vid Södertörns högskola. Anders, om någon, kan svara på vad administrativ börda är, och om det enbart är ett fenomen för lärosätena eller om det kanske genomsyrar det svenska samhället, ja kanske är det till och med ett internationellt problem.
I avsnittet hör vi också de sex lärosätesrepresentanter som medverkar i rapporten:
Mattias Bingerud, Rådgivare till vicerektor för utbildning, Chalmers.
Åsa Ekberg, Avdelningschef, Utbildningsstrategiskt stöd, Lunds universitet.
Margareta Friman, Prorektor, Karlstad Universitet.
Karin Holmvall, Kvalitets- och samverkansansvarig, Röda Korsets Högskola.
Ulrica Skagert, Kvalitetssamordnare, Blekinge Tekniska Högskola.
Erwin Van Rijswoud, Kvalitetssamordnare, Örebro Universitet.
--------
39:37
#13 - Jämställdhetsintegrering
Ämbetet benar ut hur integreringsarbetet med de jämställdhetspolitiska målen går inom högskolevärlden.
Jämställdhetsintegrering är den huvudsakliga strategin för att få genomslag för de jämställdhetspolitiska målen i alla organisationer runt om i Sverige, och i tio år har landets myndigheter jobbat med uppdraget att integrera ett jämställdhetsperspektiv i sin verksamhet. Hur stöttar då Jämställdhetsmyndigheten myndigheter och högskolor i sitt arbete med jämställdhetsintegrering? Hur jobbar UKÄ med jämställdhetsintegrering? Hur ser till exempel könsfördelningen ut bland landets professorer och hur ser karriärvägarna ut inom akademin?
Från UKÄ möter vi jämställdhetssamordnare Petra Dahlström och utredare Lovisa Hellberg som tillsammans med Jämställdhetsmyndighetens utredare Ellen Thorell berättar om hur arbetet med jämställdhetsintegring går.
--------
29:53
#12 - AI-fusk
Användningen av artificiell intelligens, AI-teknik, förändrar inte bara lärosätenas utbildningsinnehåll utan det öppnar också upp för en ny typ av fusk.
Sedan 2001 publicerar UKÄ varje år en fuskrapport som kartlägger läsårets anmälda disciplinärenden vid svenska lärosäten och nytt för i år är att också studenters fusk med hjälp av AI-teknik finns med i rapporten. Vi möter juristen Pontus Kyrk från UKÄ:s juridiska avdelning som under våren 2024 publicerade rapporten Disciplinärenden 2023 vid universitet och högskolor. I rapporten framgår att 27 lärosäten om totalt 221 disciplinärenden kopplat till AI-fusk anmäldes. Till exempel att studenter använde sig av Chat-GPT vid examinationer. Om inte tydliga riktlinjer tas fram vid lärosätena för hur studenter får använda AI-teknik vid exempelvis sals- och hemtentor befaras fusket öka. Ja, vad ställer AI-verktyg som Chat-GPT till med för lärosätena?
Vi möter också docenten och universitetslektorn Kristian Petrov som berättar om hur lärare vid Karlstad universitet använde sig av en raffinerad metod för att avslöja AI-fusk vid examinationer vid där.
--------
20:56
#11 - Möt UKÄ:s GD Martin Norsell
Ämbetet ger dig ansiktet på UKÄ:s generaldirektör. Den 1 december 2023 tillträdde Martin Norsell som ny GD för UKÄ och efter en kort uppvärmning i rollen som GD tar nu Ämbetet tempen på honom.
Martin Norsell är professor inom militärteknik med inriktning att flyga utan att synas på radarn och kommer närmast från Högskolan Dalarna där han var rektor i drygt fem år. Innan dess var han prorektor vid Försvarshögskolan och var med i ledningen som byggde upp Sveriges nuvarande försvarshögskola. Möt UKÄ:s GD Martin Norsell och hör om hans syn på ledarskap och vilket ansvar som följer med i posten som GD för UKÄ.
Ämbetet är en kunskapspodd om högre utbildning, universitet och högskolor i Sverige.
Podden produceras av Universitetskanslersämbetet, UKÄ, en myndighet som granskar och kvalitetssäkrar utbildning och forskning på lärosäten i Sverige.
Vad är mikromeriter för något och hur kan de hjälpa mig att få ett nytt jobb? Hur går det för lärarutbildningarna? Och utbildas det för många forskare i Sverige?
Ämbetet ger svar på sådana frågor genom att ta upp nya resultat från våra rapporter och intervjua gäster, bland annat i vår samtalsserie "Möt en rektor".
Vi som gör podden strävar efter att utforska nya perspektiv på Sverige som kunskapssamhälle och ge dig inblick i vårt arbete med granskning för utveckling.