Välkommen till Babbel-podden - en podd om barn- och ungdomsböcker med två författare: Emma Andersson och Charlotte Cederlund. I våra avsnitt pratar vi om barn- ...
I den sjunde säsongens fjärde avsnitt tittar vi närmare på den aktuella forskning som just nu bedrivs på temat barn- och ungdomslitteratur i Sverige. Vi pratar med tre forskare som bedrivit tre olika och väldigt spännande undersökningar.
Vi pratar först med författaren och läraren Jenny Edvardsson, som är doktorand i pedagogiskt arbete på Högskolan Kristianstad och fokuserar sin forskning på skönlitteratur som didaktiskt redskap i högstadiets naturvetenskapsundervisning.
Vi pratar därefter med författaren Malin Eriksson Sjögärd, som även är universitetslektor i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet och har skrivit artikeln ”Den fria fantasins möjligheter och begränsningar. Hur normkritiskt tänkande påverkat några av mina skrivprocesser”.
vslutningsvis pratar vi med Boel Westin som är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och som, tillsammans med Åsa Warnqvist (docent i litteraturvetenskap och chef för Svenska barnboksinstitutet), varit redaktör för ”Den svenska barn- och ungdomslitteraturens historia”. Projektet har varit ett samarbete mellan Stockholms universitet och Svenska barnboksinstitutet och resulterade i ett verk på två band som gavs ut i oktober av Natur & Kultur.
--------
1:20:19
Bogforum!
I den sjunde säsongens tredje avsnitt gör Babbel-podden en utflykt till andra sidan Öresundsbron och besöker Bogforum – danskarnas bokmässa! Vi strosar runt på mässan, tar tempen på den danska bokbranschen och spanar på våra svenska kollegors översättningar. Och så blir det två intervjuer på danska! (Eller ja, där Babbel-podden pratar svenska och gästerna danska.) Men låt er inte avskräckas, vi sammanfattar varje intervju efteråt, för den som haft svårt att hänga med.
Vi pratar med festivalledaren Andreas Nordkild Poulsen, som berättar mer om Bogforum och bokfestivalens satsning på just Barnens Bogforum. Och så pratar vi med författaren Zakiya Ajmi, vars serie ”Stjärnsystrar” finns utgiven i svensk översättning på Berghs förlag. Zakiya berättar mer om sitt författarskap samt om villkoren för danska författare med allt vad det innebär kring utbildning, stipendier och utmaningar med AI.
--------
44:02
AI och barnboken
I den sjunde säsongens andra avsnitt kände vi att det var dags att göra ett uppföljande avsnitt om AI. I säsong 4 pratade vi om AI i avsnittet ”AI tar över… eller?” och det blev ett oväntat positivt avsnitt där våra farhågor om AI inte alls verkade besannas. Men vad har hänt sedan dess? Väldigt, väldigt mycket.
Vi pratar med författaren och föreläsaren Nicholas Fernholm, som gett ut bilderboken ”Trisse Traktor”, Sveriges första AI-genererade barnbok där såväl text som illustration är skapad av AI. Vi pratar även med bröderna Niklas Brandin och Tobias Söderman, som tillsammans med sin AI Aida skapat podcasten ”Magiska Godnattsagor”. Podden riktar sig till en ung publik och i varje avsnitt läser bröderna upp en AI-genererad saga baserad på lyssnarnas idéer.
Men vad tycker vi egentligen om att AI har gett sig in i bokbranschen? Hur kan detta komma att förändra villkoren för barnboksskaparna? Och vad tycker läsare om de AI-genererade berättelserna?
Och så blir det boktips! Vi tipsar om två böcker: Augustpris-nominerade ”Chop Chop: en tapper jordbos berättelse” av Linda Bondestam (Förlaget M) och ”Spökraketen” av Tobias Söderlund (Rabén & Sjögren).
--------
1:09:43
Romantasy
I den sjunde säsongens första avsnitt pratar vi om den trendiga genren romantasy tillsammans med författaren Linnéa Engman. Linnéa debuterade med en romantasy-roman år 2023 – ”Gudar av röta och undergång” – och den fristående uppföljaren kom ut tidigare i år. Romantasy-genren har exploderat över hela världen, inte minst bland unga kvinnor, och har fått en stor skjuts av sin popularitet på Book Tok. Men vad är det med romantasy som lockar så mycket? Hur stor betydelse har användningen av tropes? Och vad innebär alla chili-emoijs...?
Vi pratar även med Gabriella Argus, författare och förläggare på Seraf förlag, som satsat mycket på svensk romantasy.
--------
50:15
Böckerna och politiken
I den sjätte säsongens sjätte och sista avsnitt pratar vi om den svenska kulturpolitiken tillsammans med Moderaternas förstanamn i riksdagens kulturutskott: Kristina Axén Olin. Särskilt fokus ligger på barnlitteratur och barns minskande läsning. Hur arbetar den nuvarande regeringen med dessa frågor? Är Sverige ett läsande land? Vilka satsningar är på gång och kommer de att lyckas? Är läsning enbart viktigt ur demokratisk synpunkt eller kan det även ha andra värden?
Vi pratar även med Klara Önnerfält, skolbibliotekarie på gymnasieskolan Spyken i Lund och frilansande läsfrämjare. Klara har även podden ”Flödet” tillsammans med sin kollega Lotta Davidsson-Bask, och de båda tilldelades nyligen det prestigefulla priset Svenska Akademiens bibliotekariepris för 2024.
Välkommen till Babbel-podden - en podd om barn- och ungdomsböcker med två författare: Emma Andersson och Charlotte Cederlund. I våra avsnitt pratar vi om barn- och ungdomsböcker med andra författare, förlag och olika kulturaktörer i Sverige. Vi delar också med oss av våra boktips från höstens utgivning.