Powered by RND
PoddsändningarTeknologiBli säker-podden
Lyssna på Bli säker-podden i appen
Lyssna på Bli säker-podden i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Bli säker-podden

Podcast Bli säker-podden
Nikka Systems och SSF Stöldskyddsföreningen
“Bli säker” är podden som gör dig lite säkrare för varje vecka som går. Karl Emil Nikka och Peter Esse diskuterar dagens IT-säkerhetsutmaningar varvat med de se...

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 287
  • #287 Säker AI på lilla trygga datorn
    I fjol utsåg Elektronikbranschen den så kallade AI-datorn till Årets pryl. Elektronikbranschen skrev att ”AI-datorn med sin nya teknik förenklar vardagen genom att göra avancerad funktionalitet tillgänglig och lättanvänd för alla”. Det faktiska tillämpningsområdet för AI-datorer har än så länge varit något begränsat, men det finns en situation då de AI-processorutrustade datorerna briljerar: möjligheten att dra nytta av AI utan att skicka data till molntjänster. I förra veckans poddavsnitt pratade Peter och Nikka om skillnaden mellan den molnbaserade och den lokala versionen av AI-modellen Deepseek. I veckans poddavsnitt följer de upp med en genomgång av den stora fördelen med att köra AI-modeller lokalt. Då minimeras risken för att den behandlade datan läcker. Nikka lyfter också två nya exempel på relaterade situationer då lokala AI-lösningar stärker säkerheten. Windows-versionen av Microsoft Edge har precis fått en ny funktion som med hjälp av lokal AI varnar för scareware, till exempel annonser som påstår att datorn har blivit infekterad. Google håller också på att rulla ut en ny Android-app vid namn Android System Safety Core. Den appen använder lokal AI för att blockera spam-meddelanden och hindra barn från att skicka nakenbilder på sig själva. De nya AI-funktionerna i Microsoft Edge och Android kräver inte processorer med dedikerade AI-kärnor. Det gör däremot mer resurskrävande AI-verktyg, såsom Protons skrivassistent. Nikka konstaterar därför att utnämnandet av AI-datorn som Årets pryl 2024 kan ha legat helt rätt i tiden. Molntjänster må vara kraftfullare än kontorsdatorer, men ingenting skyddar datan lika väl som när den behandlas lokalt på lilla, trygga datorn. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd287.
    --------  
    33:35
  • #286 Djupdykning i kinesiska Deepseek
    I slutet av januari fick de amerikanska AI-jättarna en ny utmanare. Från till synes ingenstans klev det kinesiska startup-företaget Deepseek in på arenan. Deepseeks AI-modeller visade sig inte bara vara konkurrenskraftiga rent funktionsmässigt. Deepseek chockade världen när de berättade hur lite det hade kostat att träna modellerna. Deepseek gjorde till och med den tillhörande molntjänsten gratis att använda, vilket fick Deepseek-appen att rusa upp till toppen av appbutikernas popularitetslistor. Sedan lanseringen har kontroverserna kring Deepseek duggat tätt. Analytiker har ifrågasatt den låga träningskostnaden. ChatGPT-utvecklaren OpenAI har anklagat Deepseek för att ha utnyttjat OpenAI:s modeller för att träna Deepseeks modeller. Kopplingarna till Kina har gjort att många företag ifrågasatt om de bör använda Deepseeks molntjänst. I veckans poddavsnitt pratar Peter och Nikka om Deepseeks AI-modeller och Deepseeks molntjänst. Nikka konstaterar att molntjänsten är hårt censurerad och ger svar som lika gärna hade kunnat komma direkt ur det Kinesiska kommunistpartiets handbok. Molntjänstens personuppgiftspolicy klargör också att användarnas data sparas av ett kinesiskt företag på kinesiska servrar. Därmed är det inte längre en fråga om huruvida svenska företag bör använda molntjänsten. Frågan är om de överhuvudtaget kan använda molntjänsten. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd286.
    --------  
    35:55
  • #285 Försvarsmakten varnar för bakdörrar
    Svenska politiker vill att säkra meddelandeappar såsom Signal ska förses med bakdörrar. Genom dessa bakdörrar ska brottsbekämpande myndigheter kunna ta del av konversationerna trots att de är totalsträckskrypterade. Detta innebär slutet för möjligheten att kommunicera säkert, åtminstone för de laglydiga. Bakdörrsdrömmarna diskuteras inte bara på EU-nivå utan även lokalt i Sverige. Utöver EU:s massövervakningsförslag Chat Control 2.0 och Europols Going Dark-initiativ har Sverige tagit fram ett eget utkast till svensk lagrådsremiss. Remissen heter ”Datalagring och tillgång till elektronisk information”, och remissinstansernas synpunkter har precis publicerats. I veckans podd går Peter och Nikka igenom vad remissinstanserna tycker om det svenska förslaget. Samtidigt som Säkerhetspolisen stöttar förslaget blir det sågat längs fotknölarna av remissinstanser med teknisk säkerhetskompetens. Säkerhetsföretaget Truesec anmärker rent av på att den underliggande utredningen uppenbarligen saknade cybersäkerhetskompetens. Truesec får medhåll av Netnod som underkänner utredningens resonemang och konstaterar att förslaget förutsätter att tjänsterna bygger in sårbarheter. Journalistförbundet varnar därutöver för att förslaget tar bort journalisters möjlighet att kommunicera säkert med sina källor. Kritiken påminner om varningarna som IT-säkerhetsbranschen redan har framfört mot massövervakningsförslaget Chat Control 2.0. Den här gången väljer dock även den tyngsta spelaren att invända. Försvarsmakten tar bladet från munnen och varnar för att förslaget ”inte kommer att kunna uppfyllas utan att införa sårbarheter och bakdörrar som kan komma att nyttjas av tredje part”. Politikernas bakdörrsdrömmar har blivit en fråga om det svenska samhällets säkerhet. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd285.
    --------  
    38:36
  • #284 Borde Tiktok tillåtas på jobbmobilen?
    Under flera år har USA hotat att förbjuda Tiktok om appen inte säljs till ett amerikanskt bolag. Den gångna helgen blev förbudet verklighet. Tiktok plockades bort från appbutikerna och inloggade amerikanska användare möttes av ett felmeddelande. Förbudet blev dock kortvarigt. Ett dygn senare var appen tillbaka. USA:s nytillträdde president Donald Trump sköt upp förbudet i hopp om att hitta en lösning. De amerikanska turerna kring Tiktok har återaktualiserat frågan om huruvida Tiktok-appen borde få finnas på svenska jobbmobiler. I veckans podd återvänder därför Peter och Nikka till frågan. Poddens rekommendation har inte förändrats, men det har däremot underlaget som företagen kan basera sina beslut utifrån. En studie från Rutgers University antyder att Tiktok visar mer kinavänligt innehåll än konkurrerande appar från amerikanska Meta och Google (Tiktoks ägare Bytedance förnekar att videoklippens ämne påverkar prioriteringsalgoritmen). Noyb har också anmält Tiktok till den grekiska motsvarigheten till Integritetsskyddsmyndigheten och hävdar att appen bryter mot GDPR. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd284.
    --------  
    38:43
  • #283 Digitala fingeravtryck lämnar fotspår
    Annonsnätverken har många metoder för att spåra användare på nätet. De ofta omdebatterade spårningskakorna är långt ifrån det enda sättet. IP-adresserna är ett annat sätt. Webbläsarnas så kallade ”fingeravtryck” är ett tredje sätt. Alla webbläsare avslöjar information om sig själva. Det kan handla om allt från tidzon och språk till skärmupplösning och operativsystem. Dessa egenskaper är långt ifrån unika, men en kombination av sådana egenskaper kan mycket väl vara det. Därigenom kan en webbläsare spåras mellan webbplatser trots att användaren blockerar spårningskakor och skyddar sin IP-adress med en VPN-tjänst. 2019 förklarade Google varför de förbjöd Google-annonsörer att spåra användare via fingeravtryck. Google skrev att fingeravtrycksspårning ”undergräver användarnas val och är fel”. Nu har Google ändrat åsikt. I Googles uppdaterade riktlinjer är det uttryckliga förbudet mot fingeravtrycksbaserad spårning bortplockat. I början av januari briserade samtidigt en annan stor spårningsnyhet. 404 Media och Wired avslöjade hur tusentals appar samlade in användarnas geografiska positioner. Apparna läckte sedan datan till bland annat norska Gravy Analytics som i sin tur råkade ut för ett dataintrång. Underligt nog var flera av de berörda apputvecklarna helt omedvetna om att datan hade hamnat hos Gravy Analytics. Förklaringen låg i sättet som de annonsfinansierade apparna valde ut vilka annonser som skulle visas för användarna. I veckans avsnitt pratar Peter och Nikka om spårning på nätet. Avsnittet är det första av två avsnitt på ämnet. Avsnittet avslutas med ett utdrag ur Lena Cohens artikel ”Online Behavioral Ads Fuel the Surveillance Industry – Here’s How” som EFF publicerade sjätte januari 2025 under CC BY-licens. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd283.
    --------  
    34:03

Fler podcasts i Teknologi

Om Bli säker-podden

“Bli säker” är podden som gör dig lite säkrare för varje vecka som går. Karl Emil Nikka och Peter Esse diskuterar dagens IT-säkerhetsutmaningar varvat med de senaste säkerhetsnyheterna och lyssnarnas frågor. Podden produceras av Nikka Systems och SSF Stöldskyddsföreningen. Avsnitten publiceras under CC BY 4.0-licens.
Podcast-webbplats

Lyssna på Bli säker-podden, Hard Fork och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.8.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 2/20/2025 - 7:31:20 PM