Powered by RND
PoddsändningarTeknologiBli säker-podden
Lyssna på Bli säker-podden i appen
Lyssna på Bli säker-podden i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Bli säker-podden

Podcast Bli säker-podden
Nikka Systems och SSF Stöldskyddsföreningen
“Bli säker” är podden som gör dig lite säkrare för varje vecka som går. Karl Emil Nikka och Peter Esse diskuterar dagens IT-säkerhetsutmaningar varvat med de se...

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 283
  • #283 Digitala fingeravtryck lämnar fotspår
    Annonsnätverken har många metoder för att spåra användare på nätet. De ofta omdebatterade spårningskakorna är långt ifrån det enda sättet. IP-adresserna är ett annat sätt. Webbläsarnas så kallade ”fingeravtryck” är ett tredje sätt. Alla webbläsare avslöjar information om sig själva. Det kan handla om allt från tidzon och språk till skärmupplösning och operativsystem. Dessa egenskaper är långt ifrån unika, men en kombination av sådana egenskaper kan mycket väl vara det. Därigenom kan en webbläsare spåras mellan webbplatser trots att användaren blockerar spårningskakor och skyddar sin IP-adress med en VPN-tjänst. 2019 förklarade Google varför de förbjöd Google-annonsörer att spåra användare via fingeravtryck. Google skrev att fingeravtrycksspårning ”undergräver användarnas val och är fel”. Nu har Google ändrat åsikt. I Googles uppdaterade riktlinjer är det uttryckliga förbudet mot fingeravtrycksbaserad spårning bortplockat. I början av januari briserade samtidigt en annan stor spårningsnyhet. 404 Media och Wired avslöjade hur tusentals appar samlade in användarnas geografiska positioner. Apparna läckte sedan datan till bland annat norska Gravy Analytics som i sin tur råkade ut för ett dataintrång. Underligt nog var flera av de berörda apputvecklarna helt omedvetna om att datan hade hamnat hos Gravy Analytics. Förklaringen låg i sättet som de annonsfinansierade apparna valde ut vilka annonser som skulle visas för användarna. I veckans avsnitt pratar Peter och Nikka om spårning på nätet. Avsnittet är det första av två avsnitt på ämnet. Avsnittet avslutas med ett utdrag ur Lena Cohens artikel ”Online Behavioral Ads Fuel the Surveillance Industry – Here’s How” som EFF publicerade sjätte januari 2025 under CC BY-licens. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd283.
    --------  
    34:03
  • #282 Mobilnummer kan fortfarande spoofas
    Så kallad ”spoofing” är ett återkommande problem. Bedragare kan ringa från ett helt annat telefonnummer än det som visas på mobilskärmen. PTS kräver att svenska operatörer ska motverka spoofing. Sedan i fjol måste operatörerna förhindra att någon ringer från utlandet med ett svenskt fast nummer. Från och med mars måste operatörerna också stoppa spoofade utlandssamtal från svenska mobilnummer. Lösningen som PTS kräver kommer att stoppa många spoofade samtal, men det är ingen hundraprocentig lösning. I slutet av december testade vi att spoofa samtal inom och mellan de svenska operatörerna. Resultatet var nedslående. Trots att Telia hade tagit på sig ledartröjan och redan börjat blockera spoofade mobilnummer kunde vi spoofa samtal till och från Telia-mobiler. I bland annat USA har operatörerna infört en mer långtgående lösning som kallas Stir/Shaken. Den gör att kompatibla samtal signeras, så att den som blir uppringd ser en grön bock intill verifierade uppringarnummer. För närvarande finns inga planer på att införa motsvarande teknik i Sverige. För att råda bot på problemet har den svenska entreprenören Lisa Hasselgren startat företaget Säkra samtal där SSF Stöldskyddsföreningen är delägare. Säkra samtal erbjuder en app som låter uppringande företag styrka att det faktiskt är någon från företaget i fråga som ringer. Med Säkra samtals-appen kan den som blir uppringd också se vilken medarbetare på företaget som ringer, även om medarbetaren ringer från ett växelnummer eller ett dolt nummer. I veckans poddavsnitt gästas Nikka av Lisa från Säkra samtal. Nikka berättar mer om sitt spoofing-test och förklarar varför PTS åtgärdskrav är bra men otillräckliga. Lisa berättar om bakgrunden till Säkra samtal och om hur appen fungerar. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd282.
    --------  
    37:21
  • #281 800 000 tyska bilar (Volkswagen-läckan)
    På årets upplaga av Chaos Communication Congress avslöjades en stor dataläcka. Volkswagen Group hade samlat in bilars GPS-positioner och sparat dessa utan totalsträckskryptering. De etiska hackarna i Chaos Computer Club kom över datan i samband med att de upptäckte att Volkswagen hade råkat lägga sina inloggningsuppgifter till molntjänsten Amazon AWS publikt på webben. Totalt berörs över 800 000 elbilar av märkena Volkswagen, Skoda, Audi och Cupra (Seat). Enligt tyska Spiegel tillhör 68 000 av bilarna svenska bilägare. Volkswagen- och Cupra-bilarna är värst drabbade eftersom Volkswagen där, i strid med sin en policy, hade sparat GPS-positionerna med 10 cm noggrannhet. Det var därför inga problem för de etiska hackarna att se var bilarna hade parkerat historiskt, vilket i sin tur avslöjade allt från ett hemligt Volkswagen-labb till platserna där polis- och underrättelsetjänstfordon brukade parkera. I årets första poddavsnitt pratar Peter och Nikka om Volkswagen-läckan. Peter förklarar varför enbart specifika bilmodeller drabbades. Nikka förklarar varför de läcka GPS-positionerna ska ses som personuppgifter och varför Volkswagen inte borde ha samlat in dem från första början. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd281.
    --------  
    36:58
  • #280 Detta händer (kanske) 2025
    Ett nytt år står för dörren – ett nytt år då mycket kan hända. Traditionsenligt dedikerar Peter och Nikka huvudämnet i årsskiftespodden åt att spana in i framtiden. De presenterar i vanlig ordning fem IT-säkerhetsrelaterade nyheter som de tror att kan inträffa under det kommande året. Kommer det transatlantiska dataöverföringsavtalet att falla? Kommer Apple att avisera sin egen webbsökmotor? Kommer användningen av lösennycklar att fördubblas igen? Det är tre av årets spaningar, och i veckans podd förklarar Peter och Nikka varför de tror dessa händelser kan inträffa under 2025. Gott nytt år! Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd280.
    --------  
    33:43
  • #279 Rätt eller fel – så gick året 2024
    Året går mot sitt slut. Runt om i samhället lyser julbelysningen upp hem och hus på ett traditionsenligt vis. Lika traditionsenligt passar Peter och Nikka på att följa upp årets fem profetior. Har profetiorna för 2024 slagit in eller var årets spaningar helt uti det blå? I veckans podd konstaterar Peter och Nikka huruvida Firefox reste sig ur elden, om tredjepartskakan fasades ut, om personlig integritet blev en valfråga samt om världen plågades av breda och AI-genererade spear-phishing-attacker. Peter utser också ordet ”inloggningsskalv” till årets nyord trots att det, förhoppningsvis, aldrig finns skäl att nämna det igen. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd279.
    --------  
    32:41

Fler podcasts i Teknologi

Om Bli säker-podden

“Bli säker” är podden som gör dig lite säkrare för varje vecka som går. Karl Emil Nikka och Peter Esse diskuterar dagens IT-säkerhetsutmaningar varvat med de senaste säkerhetsnyheterna och lyssnarnas frågor. Podden produceras av Nikka Systems och SSF Stöldskyddsföreningen. Avsnitten publiceras under CC BY 4.0-licens.
Podcast-webbplats

Lyssna på Bli säker-podden, SvD Tech brief och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.2.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 1/18/2025 - 1:53:59 AM