Powered by RND
Lyssna på Bokpodden i appen
Lyssna på Bokpodden i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Bokpodden

Podcast Bokpodden
Erika Eliasson & Erik Wahlin
Fintechprofilen Erika Eliasson och ekonomijournalisten Erik Wahlin bjuder in gäster och diskuterar aktuella böcker om ekonomi, teknik, affärer och samhälle.
Mer

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 51
  • 53. Julspecial! Börspoddens John Skogman läser Jonas Bernhardssons nyutgåva av klassikern ”Investera som mästarna”
    Som boktiteln avslöjar är investeringar och börsen också temat i veckans bok: Jonas Bernhardssons ”Investera som mästarna”, en riktig favorit som i höst kommit ut i en omarbetad och uppdaterad version. ”Jag tycker att boken bara blir bättre och bättre”, säger John Skogman.Författaren berättar om ett drygt dussin investeringsmästare som verkat de senaste hundra åren, deras strategi, personlighet och liv.”I boken beskrivs bland hur dessa investerare är uppväxta och hur uppväxten haft för betydelse för deras investeringsstrategi”, säger Bokpoddens programledare Erika Eliasson. Flera av de tidiga mästarna, som Benjamin Graham, är färgade av den stora depression på 1930-talet, där de själva eller deras vänner och familj förlorade mycket eller allt.”Att förlora pengar är förmodligen den bästa läxa man kan få som investerare. Och det är bra att göra det tidigt än att göra det sent, för det är väldigt lätt att tro att man är duktig när man egentligen bara haft tur”, säger John Skogman.Dessutom saltar författaren med ett några riktiga avskräckande exempel, en gång upplyfta investerare som förlorat allt genom högmod, slarv eller extrem risktagning.De positiva exemplen, mästarna, har en sak gemensamt: de är långsiktiga och de är disciplinerade. I övrigt varier deras strategier kraftigt.”Det tycker jag är så kul med börsen, att det finns så extremt många olika sätt att tjäna pengar på, allt från att vara kortsiktig trader till att, som Buffett, aldrig sälja”, säger John Skogman.Det är inte första gången John Skogman är gäst i Bokpodden. Förra gången, i avsnitt 40, valde han att läsa Peter Bevelins bok från år 2016 med den fantastiska titeln “All I Want To Know Is Where I'm Going To Die So I'll Never Go There”, som är ett citat av Warren Buffetts parhäst Charlie Munger. Och även denna gång är Buffett och Munger tydligt närvarande. Den legendariska investerarduon löper som en röd tråd i boken.”Det väldigt tydligt att Jonas Bernhardsson gillar Buffett”, säger Bokpoddens andra programledare Erik Wahlin.Bokpodden görs tillsammans med Breakit och sponsras av Kameo, som är Skandinaviens största plattform för direktinvesteringar i fastighetslån.Avsändare: REDAKTIONENFakta/Publiceras: onsdag den 15 december 2021.Veckans gäst: John Skogman.Veckans bok: ”Investera som mästarna” av Jonas Bernhardsson (2021 års upplaga).Förlag: Lind & Co.Antal sidor: 275.Utgivningsdatum: 1 september 2021.Programledare: Erika Eliasson, styrelseledamot och rådgivare samt Erik Wahlin, journalist.Bokpodden produceras av programledarna tillsammans med Breakit och kommer ut var fjärde vecka på alla stora poddplattformar, inklusive Spotify och Apple.
    --------  
    36:35
  • 52. "En riktigt bra bok om aktier" - Caroline Farberger gästar och läser "Haja börsen" av Andra "Börshajen" Farhad och Frida Söderlund
    https://www.breakit.se/artikel/31101/tre-tummar-upp-for-borshajen-klartankt-om-aktiemarknaden Precis som programledarna Erika Eliasson och Erik Wahlin är Caroline Farberger imponerad både av den nya (och redan slutsålda) boken ”Haja Börsen” liksom av personen Andra Farhad."På kort tid och i ung ålder har Andra Farhad gjort stort avtryck och fått många följare genom att demokratisera sparande", säger Caroline Farberger, som till vardags är vd för uppstickaren Ica Försäkring. I boken beskriver Andra Farhad sin klassresa från Fittja till utsålda föreläsningar i Globen. Men framför allt är det en bok som riktar sig till unga människor som vill lära sig om hur börsen fungerar, med handfasta råd, finansiell terminologi och vägen till sund privatekonomi. Erik Wahlin tycker att ”Haja Börsen” borde vara obligatorisk läsning i skolan. "Jag började läsa med låga förväntningar, men blev oerhört positivt överraskad. Det här är en riktigt bra bok om sparande och klartänkt om aktiemarknaden. Framför allt är den väldigt sund och vettig, motsatsen till alla som försöker haussa spekulativa aktier i sociala medier". Caroline Farberger håller med. "Det här handlar om att bygga upp kunskap för att du ska kunna ta makten över dina egna finansiella val", säger hon i podden. Erika Eliasson minns första gången hon träffade Andra Farhad. Erika var talare på en investerarkonferens i Stockholmstrakten för omkring fem år sedan. "Andra kom fram till mig efteråt och sa ”det är jag som är Börshajen, men det är det ingen som vet”. För på den tiden använde hon bara namnet Börshajen i sociala medier, och många utgick från att det var en kille", säger Erika Eliasson. Bokpodden görs tillsammans med Breakit och sponsras av Kameo, som är Skandinaviens största plattform för direktinvesteringar i fastighetslån.
    --------  
    38:17
  • 51. "Gud är död." Superinvesteraren Lena Apler läser ”Corona Express” av Per Schlingmann och Kjell A Nordström
    https://www.breakit.se/artikel/30759/gud-ar-dod-techprofilerna-om-varlden-efter-pandemin Entreprenören, Draknästet-investeraren och Collectorgrundaren Lena Apler är veckans gäst i Bokpodden. Lena Apler har valt boken ”Corona Express - en liten bok om världen efter pandemin” av Per Schlingmann och Kjell A Nordström, som hon läser tillsammans med programledarna Erika Eliasson och Erik Wahlin. Lena Apler tror att en betydligt mer flexibel arbetssituation blir en av de positiva långvariga effekterna av Corona-pandemin."Jag tror att de allra flesta kommer att ha någon form av hybridtillvaro, jobba både på distans och på kontor. Jag tror att alla har behov av tillhörigheter och att träffas", säger hon i Bokpodden. "Framför allt för kreativa möten vill jag inte ha alls digitalt. Kreativa möten mår bra av att man ses kroppsligen också", säger Lena Apler.”Corona Express” är minst sagt tunn, bara 47 sidor, och är en slags fortsättning eller epilog till succéboken ”Urban Express”, som kom ut 2014. Då beskrev författarna en värld som snabbt förändrades av globalisering, urbanisering och digitalisering, eller GUD som den slagkraftiga akronym löd. Nordström och Schlingmann konstaterar i fortsättningen ”Corona Express” att GUD är död, då både globalisering och urbanisering gått bakåt under pandemin. Däremot har digitaliseringen tagit ett enormt kliv framåt.Boken gavs ut redan i slutet på 2020, vilket märks. En del observationer framstår som helt självklara, som att videomöten är här för att stanna, andra har åldrats i förtid. "Jag tror att de hade vunnit på att vänta lite med att skriva boken, ett halvår eller så. Den var hyperaktuell när den kom, men inte nu", säger Lena Apler. Erik Wahlin håller med."Boken har snabbt blivit lite daterad, men vi har ju valt här att läsa en ett år gammal bok om Corona, och då får vi ju skylla oss själva", säger han i podden.Alla tre tycker att det är aningen förhastat att döma ut globaliseringen. Inom produktionen av varor bromsar globaliseringen in, men den mycket lyckade och multinationella produktionen av Coronavaccin är ett exempel på motsatsen. Och globaliseringen av tjänster en spås lysande framtiden. "Ta exempelvis utvecklare, där finns enormt stora möjligheter att rekrytera över hela världen", säger Erika Eliasson. Bokpodden görs tillsammans med Breakit och sponsras av Kameo, som är Skandinaviens största plattform för direktinvesteringar i fastighetslån.
    --------  
    38:02
  • 50. Allt är kaos! Bokpodden läser "Brus" av Daniel Kahneman tillsammans med Josefin Landgård
    https://www.breakit.se/artikel/30379/kry-grundaren-josefin-landgard-gastar-bokpodden-och-pratar-brus...Domare som dömer mildare straff när stadens fotbollslag vunnit helgens match, premieberäkningar på försäkringsbolag som är rena lotteriet och den slumpmässiga men helt avgörande turordningen som kandidater till chefsjobb bedöms. Det är några av exemplen på brus med stora konsekvenser i boken med samma namn."Människor tenderar att underskatta slumpen, fastän den har enormt stor påverkan", säger programledaren Erika Eliasson.Huvudförfattare är den världsberömde 87-årige israelisk-amerikanske psykologen Daniel Kahneman, som fick nobelpriset i ekonomi år 2002. Hans mest kända bok är ”Tänka, snabbt och långsamt”, som kom ut 2012."Om jag hade en business som byggde på bedömningar, då är det bara att sätta igång och göra en brusinventering", säger entreprenören och investeraren Josefin Landgård, som bland annat startat skönhetsproduktjänsten Glossybox, digitala vårdföretaget Kry, och nu hudvårdsbolaget Mantle, där cannabisextraktet CBD är den centrala ingrediensen.Skillnaden mellan brus och systematiskt fel, eller bias som det ofta kallas, förklaras i boken med en skjuttavla. Om skotten missat målet, men är grupperade runt samma punkt en bit från mitten, då är det bias, ett fel som går att justera. Brus, då är skotten spridda i ett slumpmässigt mönster. Kaos.Att göra identiska armrörelser är extremt svårt, och på samma vis är det svårt för oss människor att upprepa exakt samma tankebanor. Den bedömning vi gör idag, kommer inte vara identisk i morgon.I takt med att maskiner fattar allt fler beslut också i traditionella tjänsteyrken, borde bruset minska. Men den andra programledaren Erik Wahlin är inte helt säker på att framtiden enbart blir bättre med mindre brus."Ta finansmarknaden. Att färre investeringsbeslut fattas av backslickgubbar under en martinilunch är givetvis ett steg i rätt riktning, men med maskiner som fattar besluten får du istället flashkraschar".Bokpodden görs tillsammans med Breakit och sponsras av Kameo, som är Skandinaviens största plattform för direktinvesteringar i fastighetslån.Bokpodden görs tillsammans med Breakit och sponsras av Kameo, som är Skandinaviens största plattform för direktinvesteringar i fastighetslån.
    --------  
    40:14
  • 49. Erika, Erik och techprofilen Tuva Palm läser ”Facebook - Den nakna sanningen” i Bokpoddens nypremiär!
    https://www.breakit.se/artikel/30055/breakit-och-bokpodden-kor-ihop-techprofilen-tuva-palm-forst-ut Första gästen i nypremiären är Tuva Palm, välkänd profil i techvärlden, som hjälpt bolag som Klarna och Nordnet att växa och idag arbetar som CPO på startupen Utopia Music och dessutom som styrelseproffs och rådgivare.Boken som Erika, Tuva och Erik läser är ”Facebook: Den nakna sanningen” av New York Times-journalisterna Sheera Frenkel och Cecilia Kang. Den kom ut i USA i somras och publiceras i svensk översättning i morgon, torsdag den 9 september. I boken granskar författarna hur sociala medier-jätten gått från att vara Silicon Valleys älskling till en hyperlönsam paria, kantad av ständiga skandaler, vilket kulminerar med statskuppsförsöket i USA i början av året, då Facebook till sist beslutar att stänga av den avgående presidenten Donald Trump.Boken bygger på öppna källor, men också på många anonyma intervjuer inifrån bolaget, och granskar hur grundaren Mark Zuckerberg i det fria ordets namn ser mellan fingrarna när extremister och populister använder koncernens plattformar för propaganda och polarisering. “Det man känner när man läser boken är att Facebook inte längre är ledande, utan att man håller fast vid något som inte längre är aktuellt”, säger Tuva Palm i podden. Hon tror ett reellt problem för Facebook är att det allt sämre ryktet gör det svårare att rekrytera de bästa ingenjörerna och utvecklarna. “Om man inte har jobbat med ingenjörer tror man kanske att de bara vill ha ett problem att lösa. Sådana finns också, men de flesta ingenjörer är värderingsstyrda”, säger Tuva Palm. Nytt är också att Bokpodden nu görs tillsammans med Breakit och spelas in på Breakits redaktion i centrala Stockholm. “Bokpodden är en av mina absoluta favoritpoddar och då lyssnar jag ändå på löjligt många poddar. Jag är grymt taggad på att lyssna på första avsnittet av podden!”, säger Stefan Lundell som projektleder samarbetet från Breakits sida.I varje avsnitt avhandlas alltså en bok tillsammans med en gäst. Boken är nyutkommen eller en klassiker som har blivit aktuell på nytt. Ofta är det reportageböcker som granskar de stora bolagen, eller sådant som indirekt påverkar affärsvärlden, som amerikanska presidentvalet, klimatet eller kvinnors roll i samhället. “Det är extremt roligt att vara igång igen och att vi gör podden tillsammans med Breakit. Den typen av böcker vi läser får inte heller alltid den uppmärksamhet de förtjänar i Sverige, så det är kul att få vara med och presentera dem för en ny publik”, säger Erik Wahlin.
    --------  
    41:03

Fler podcasts i Konst

Om Bokpodden

Podcast-webbplats

Lyssna på Bokpodden, Yada Yada och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Radio
Sociala nätverk
v6.28.0 | © 2007-2024 radio.de GmbH
Generated: 11/18/2024 - 5:37:32 PM