Hur blev köttbullar Sveriges nationalrätt? Hur gick det till när tacofredag blev en ny tradition och varför heter det sju sorters kakor? Det - och mycket mer - ...
Tillhör du de som gärna firar födelsedagen med en bit fluffig prinsesstårta? Du är inte ensam - varje år konsumeras mer än en halv miljon prinsesstårtor i Sverige. Men varför heter det prinsesstårta, vad är skillnaden mellan dagens recept och originalreceptet, och vad går de för trender i prinsesstårta? Såhär i november är det ju även både Gustav Adolfsdagen och Napoleonbakelsens dag - två bakelser vi tar en närmare titt på i avsnitt 9 om Prinsesstårta och svenska bakelser.
--------
27:40
Avsnitt 8 - Rotfrukternas förlovade land
Har morötter alltid varit orangea? Vad är ett potatislov? Och hur skedde förflyttningen av rotfrukter från överlevnadsmat till efterfrågad delikatess? När slutade vi äta rovor och gick över till potatis? Och hur använder man rädisa, kålrot och jordärtskocka i matlagningen? Det, och mycket mer ska vi ta reda på idag då vi går under jord till rotfrukternas förlovade land! Ett avsnitt som önskats av en av våra lyssnare.
--------
25:33
Avsnitt 7 - Pizza
Capricciosa, Hawaii eller kebabpizza. Det här avsnittet av den svenska matresan tar dig på en historia in i pizzans värld, från den världsarvsskyddade napolitanska pizzan till kebabpizzan och dess olika såser. Du får veta att frukt på pizzan har en näst intill antik koppling, hur pizza bianca uppstod och vad som gör den svenska pizzakulturen unik. Följ med!
--------
28:41
Avsnitt 6 - Kanelbulle och fika
Kanelbullens dag firar 25 år, och har blivit en omtyckt tradition så här i början av oktober. Men hur kom det sig egentligen att kanelbullen fick en egen dag, när bakades den första kanelbullen i Sverige, och hur blev det hela svenska folkets fikafavorit? Hur kom det sig att vi började använda kanel i bakning - och hur många kanelbullar äter vi egentligen på kanelbullens dag? Det är några av frågorna vi försöker besvara i avsnitt 6 av Den svenska matresan - som även handlar om svensk fikakultur.
--------
28:47
Avsnitt 5 - Pannkakor och plättar
Den här veckan handlar det om en maträtt som är lika älskad av stora som av små - pannkakor och plättar. En maträtt som tycks finnas i ett oändligt antal versioner och som är djupt rotad i den svenska matkulturen. Efter en historisk tillbakablick som tar oss till dagarna före Antikens Grekland pratar vi tillagningssätt, crêpes och pannkakstårta. Vi går in på ugnspannkaka, elvispannkaka och spaghettipannkaka... och mycket mer! Följ med oss in i pannkakans värld i denna veckas avsnitt av Den svenska matresan.
Hur blev köttbullar Sveriges nationalrätt? Hur gick det till när tacofredag blev en ny tradition och varför heter det sju sorters kakor? Det - och mycket mer - försöker vi ta reda på i Den svenska matresan där vi går på djupet i svensk matkultur - från smörgåsbord till sushi. Med Hanna Svensson, gastronom och måltidskreatör och Elin Blomquist, sommelier och vininköpare. Följ med på resan du också!