Strategierna inom energibranschen påverkar oss alla. Du lyssnar till Energistrategipodden. En podd är där vi försöker förstå de utmaningar energibolags-ledarna ...
#295 - ESP fokuserar på batterier med Emma Hellström, Flower
Energistrategipodden fokuserar på batterier med Emma Hellström, Flower Tech
--------
25:56
#294 - ESP fokuserar på vad som händer i Norge, med Nils-Henrik von der Fehr, Oslo universitet
Den norska regeringen skakades nyligen av en kris när Senterpartiet valde att lämna regeringssamarbetet i protest mot införandet av EU:s fjärde energimarknadspaket. Striden handlar om hur mycket kontroll Norge ska ge upp över sin energipolitik och vilka konsekvenser det får för elpriserna. Statsminister Jonas Gahr Støre svarade med ett nytt förslag: ett fast elpris på 40 öre per kWh – en åtgärd som fått både hyllningar och skarp kritik.
Vad innebär detta för Norges framtida energimarknad? Hur påverkas resten av Norden? Och kan Norge verkligen avskärma sig från europeiska elpriser? I detta avsnitt diskuterar vi med nationalekonomen Nils-Henrik von der Fehr om den politiska stormen, marknadens reaktioner och vad som kan hända härnäst.
--------
18:18
#293 - Ylva Wessén, Folksam
Försäkringar handlar om att våga ta risk – som att köpa ett hus eller skydda sig mot oväntade händelser. Men i en tid av allt mer extrema väderförhållanden, som bränderna i Los Angeles 2025 och skyfallet i Gävle 2021, blir frågor om vad som är försäkrat och vem som bär ansvaret allt mer avgörande. För försäkringsbolag, vars kärna är att prissätta risk, är det en stor utmaning att förstå hur klimatförändringar påverkar deras verksamhet.
I detta avsnitt möter vi Ylva Wessén, vd på Folksam, som försäkrar vartannat hushåll i Sverige. Hon delar sina insikter om klimatförändringarnas effekter på försäkringsbranschen och hur bolagen behöver anpassa sig för att möta framtidens risker.
--------
55:27
#292 - ESP fokuserar på framtidens energimarknad med Thomas Tangerås & Pär Holmberg
Pär Holmberg och Thomas Tangerås har lång erfarenhet av att forska på energimarknaden och har genom forskning på Institutet för Näringslivsforskning genom åren belyst flera aspekter av det svenska energisystemet. Nyligen debatterade de på DN Debatt om att det går att skapa ett effektivt energisystem utan statliga subventioner som en konstrast till åsikter om att staten nu behöver ge stora garantier till bland annat kärnkraftsutbyggnaden. Argumenten bygger på att marknaden är svårförutsägbar och att skattemedel tenderar att vara tröga att reagera på marknaden och omvärldens rörelser. Genom att förändra prisområden, tariffstrukturer, skatt och andra incitament bör det att genom bättre prissignaler mycket mer effektivt allokera kapitalet dit det gör nytta. I det här avsnittet försöker vi förstå dessa argument och vrida på dem.
Nättariff - prissättning av elnätet. En nationell implementering av effekttariffer håller på att implementeras. https://ei.se/om-oss/nyheter/2025/2025-01-30-nu-infor-manga-elnatsforetag-effektavgifter---det-har-behover-de-forhalla-sig-till
Intäktsreglering, det regelverk som styr hur elnäten får ta betalt med syfte att skapa skäliga priser för kunderna samtidigt som den långsiktiga leveranssäkerheten upprätthålls. https://ei.se/bransch/reglering-av-natverksamhet/reglering---elnatsverksamhet
Kapacitetsfaktor eller ibland i Sverige kallad tillgänglighetsfaktor beskriver den effekt som kan förväntas vara tillgänglig under sommarens och vinterns topplasttimme. Det finns ytterligare en definition av kapacitetsfaktor är produktionen av energi under en definierad tidsperiod. I olika sammanhang används de här begreppen olika vilket skapat viss förvirring i debatten.
--------
1:10:39
#291 - ESP fokuserar på samtalsledning i samhällsviktiga frågor med Martin Sande, Dialogues
Föreställ dig en komplex fråga där parterna har starka känslor om vad som är rätt och fel. Kommunikation sker främst skriftligt och direkt, och ofta handlar det om att ena sidan försöker förklara varför den andra har fel. Den här typen av frågeställningar är vanliga i energibranschen, och vi behöver bli bättre på att hantera dem. Martin Sande, som arbetar på den icke-vinstdrivande konsultfirman Dialogues, har lång erfarenhet av att leda dialog i svåra samhällsfrågor. Ett av hans råd för att hantera dessa situationer är: "Gör problemet större, inte mindre." Detta råd är relevant oavsett om det gäller vargjakt eller vindkraftsetableringar. Inför julen reflekterar vi över dessa utmaningar och söker sätt att göra 2025 ännu bättre.
Strategierna inom energibranschen påverkar oss alla. Du lyssnar till Energistrategipodden. En podd är där vi försöker förstå de utmaningar energibolags-ledarna står inför och hur de hanterar dem.