Hur ser elbehovet ut om 30 år? Vilka villkor kommer svensk kraft- och fjärrvärme ha om 20 år? Och hur kommer den svenska energimixen att förändras de kommande decennierna? Energimyndighetens nya scenarier visar hur framtidens energisystem kan komma att se ut. I det här poddavsnittet möter du Martin Johansson, chef för Prognos och scenarier och Maria Westrin, chef för Energimarknader, båda på Energimyndigheten. Vi har också bjudit in Markus Wråke, vd för forskningsorganisationen Energiforsk, som ger sin bild av vart vi är på väg. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
1:11:40
5 spaningar energiåret 2025
Hur blir energiåret 2025? I det här avsnittet spanar Energimyndighetens omvärldsanalytiker Sandra Ideskär och Olle Olsson in i framtiden. Maktskifte i USA, global renässans för kärnkraften och grön omställning är några av de ämnen som avhandlas. Du som lyssnar får inblick i hur omställningen till ett hållbart energisystem går, framför allt ur ett globalt perspektiv. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
31:21
Hur ser framtidens energiforskning ut?
Forskningen för ett fossilfritt och konkurrenskraftigt Sverige är viktigare än någonsin. En nyckel för att klara den omställningen är att forskning och innovation samspelar med övriga energipolitiska insatser, vilket gör stöd till forskning till en viktig del av Energimyndighetens samlade uppdrag. Nyligen presenterade regeringen en kraftigt ökad satsning på forskning de kommande åren. Idag stöttar myndigheten en rad olika forsknings- och innovationsprojekt kopplade framtidens fossilfria energisystem. Ett av de största forskningsområdena är framtidens elsystem där bland annat kärnkraft, vattenkraft, vindkraft, solel, kraftvärme, elnät och batterilagring utgör viktiga delar. I det här avsnittet av Energiutblick pratar vi med Björn Mårlid, avgående vd för batteriföretaget Altris, Marika Edoff professor vid Uppsala Universitet samt ledare för solelsforskningscentrum (SOLVE) och Energimyndighetens Peter Engdahl avdelningschef för forskning och innovation. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
42:59
Kraftslagsanalys i ett framtida energisystem
I två avsnitt har vi nu fördjupat oss vindkraftens och kärnkraftens möjligheter och utmaningar och var vi står idag i Sverige. I det här avsnittet gör vi en djupare analys av hur kraftslagen förhåller sig till varandra, hur ekonomin ser ut, och hur vi måste se på energisystemet som en helhet. Vi träffar Fredrik Svartengren, enhetschef för elproduktion och samhälle, Energimyndigheten och Anna Andersson, analytiker från Energimyndigheten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
36:32
Framtidens kärnkraft- hur kan den se ut?
Frågan om ny svensk kärnkraft var länge död, både för att den är dyr och för att den har varit impopulär. Men kärnkraften har fått ny vind i seglen och det diskuteras att Sverige ska satsa på kärnkraft. Vi diskuterar bland annat nya tekniker som kommit till sedan vi byggde kärnkraft i Sverige senast. I det här avsnittet får vi höra Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm samt grundare av företaget Blykalla, om hur långt de har kommit med sina blykylda reaktorer av SMR-modell. Michael Knochenhauer, generaldirektör på Strålsäkerhetsmyndigheten om deras regeringsuppdrag. Desiree Comstedt, som är ansvarig för utvecklingen av ny kärnkraft hos Vattenfall. Vi får även en internationell utblick tillsammans med Olle Olsson, omvärldsanalytiker på Energimyndigheten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Omställningen till hållbar energi angår alla. Det här är podden om hur vi ställer om till ett hållbart, stabilt och effektivt energisystem. Inbjudna gäster tittar på hinder och möjligheter, var vi är nu – och vad vi behöver framåt. Det är alltså förmodligen världens viktigaste podd. Välkommen! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.