687 Hur ledarskap och tydlighet skapar tillväxt, med Sam Aston, Netset
Ledarskap i ett scale-up-bolag är något helt annat än i ett startup – och Sam Aston, VD för Netset, vet hur det fungerar. I detta avsnitt pratar han om vad som krävs för att leda ett företag som vill växa långt bortom sin trygghetszon, och samtidigt behålla gemenskapen. Det handlar om att både lyssna och peka ut riktningen, om att våga säga nej, våga fatta beslut och framför allt – bygga ett starkt team med samma vision. Sam berättar om sin filosofi, sina lärdomar och varför förtroende, tydlighet och värderingar som levs i handling är helt avgörande. Det handlar om hur man leder – inte bara växer – ett framgångsrikt bolag. Två lärdomar: Bra ledarskap i tillväxt kräver mod att fatta beslut – och ödmjukhet nog att lyssna. Ett scale-up-bolag behöver både riktning och engagemang, och det bygger du genom att leva dina värderingar och visa tydlighet i handling. Ett starkt team slår allt. Dela visionen, bygg förtroende och omge dig med människor som vågar utmana dig – och som kompletterar dina svagheter.
--------
33:18
686 Framtiden för vår planet och oss själva - med Karolina Lisslö Gylfe
I det fjärde och avslutande samtalet med Karolina Lisslö Gylfe blickar vi framåt – mot framtiden för både planetens överlevnad och vår egna personliga och professionella resa. Karolina ser sig själv om fem år som en möjliggörare snarare än bara en samordnare, en nyckelperson i att koppla samman företag, teknik, hållbarhetslösningar och samhälle. Hon berättar också om sin flytt till Paris – ett medvetet steg mot en mer centraleuropeisk närvaro i sitt arbete med hållbarhetsfrågor. Vi pratar om framtiden för miljöorganisationen WePlanet, där förhoppningen är att organisationen har haft genomslag med fler kampanjer, särskilt kring luft- och vattenföroreningar, biologisk mångfald och nya tekniker som carbon farming och bioekonomi. Karolina uttrycker också hopp om att människor i större utsträckning ska ta till sig data och forskningsbaserad optimism, trots ett negativt signaler i sociala medier och världspolitiken. Tre lärdomar från avsnittet: 1️⃣ Hopp och handlingskraft behövs parallellt. Trots politisk turbulens och negativa medierapporter finns verklig förbättring i världen – det gäller att både agera och sprida hopp. 2️⃣ Framtidens hållbarhet kräver samverkan. Teknik, industri, forskning och samhälle måste kopplas samman – och det behövs brobyggare mellan länder och sektorer. 3️⃣ Entreprenörskap är ett verktyg för påverkan. Även små företag och individuella initiativ kan spela en stor roll i den globala gröna omställningen – att starta nytt är att ta ansvar.
--------
10:40
685 Så kan teknik rädda mänskligheten och miljön
Går det att kombinera teknisk utveckling, ekonomisk tillväxt och en hållbar planet? Det är ämnet för detta avsnitt med Karolina Lisslö Gylfe. Karolina ör generalsekreterare i miljöorganisationen WePlanet. Hon förklarar hur teknikutveckling, mänskligt välbefinnande och planetens hälsa inte bara kan utan måste kombineras. WePlanet är en pragmatisk miljörörelse som förespråkar forskningsbaserade lösningar – även när dessa är kontroversiella, som exempelvis kärnkraft och GMO. Istället för att säga nej till teknik, förespråkar de att använda rätt teknik vid rätt tillfälle för att nå maximal effekt. Carolina lyfter också vikten av att använda ny teknik som AI, drönare och satellitdata för att kartlägga miljöförändringar och effektivisera lösningar. Trots det svåra politiska klimatet i världen, där klimatpolitik ofta bromsas, uppmanar hon företag att satsa långsiktigt på hållbarhet – för det finns ingen tillväxt på en död planet. Tre slutsatser från avsnittet Teknik är en del av lösningen, inte problemet. För att möta klimatutmaningarna behöver vi använda och vidareutveckla både befintlig och ny teknik – från kärnkraft till precisionsodlat kött. Forskning före ideologi. WePlanet förändrar sina ståndpunkter när ny vetenskaplig evidens presenteras, till skillnad från många traditionella miljörörelser som håller fast vid gamla ideologier. Företag har en avgörande roll. Trots svajig politik bör företag fortsätta investera i hållbar utveckling – inte bara för etikens skull, utan också för framtida ekonomisk lönsamhet.
--------
15:38
684 Bin, björksav och business – Karolinas entreprenörsresa
Karolina Lisslö Gylfe är biologen, visionären och sociala entreprenören – som berättar om sina två företag: Be Urban och Greenovate. Med Be Urban skapade hon en banbrytande tjänst för att lyfta biologisk mångfald i städer och satte bin på kartan i CSR-sammanhang. Greenovate föddes ur fascination för björksav och ambitionen att utveckla naturlig hudvård – Karolina ger en ärlig inblick i hur det är att driva företag med passion, att släppa taget när det är dags och att våga starta om. Hon visar att entreprenörskap inte handlar om perfekta kurvor – utan om att skapa värde, vara kreativ och alltid vara i rörelse. Tre lärdomarna: Våga släppa taget – ibland är det modigaste att lämna det man själv skapat. Kreativitet och timing slår resurser – rätt idé i rätt tid öppnar dörrar. Alla resor är inte linjära – lärorika misslyckanden bygger nästa framgång.
--------
20:41
683 Från catwalk till klimatkamp - möt Karolina Lisslö Gylfe
Vi möter Karolina Lisslö Gylfe – en driven social entreprenör, teknikoptimist och nytänkande ledare som ständigt söker lösningar på världens stora utmaningar. Från modelljobb i Paris till grundare av Be Urban och generalsekreterare för WePlanet, berättar Karolina om sin brokiga väg genom livet – med allt från äldrevård till internationell miljörörelse. Det blir inspiration, skratt, allvar och ett tydligt budskap: det går att förändra världen – om man vågar testa. Tre lärdomar från avsnittet Vägen är sällan rak – men full av lärande Oväntade omvägar kan leda till kraftfulla insikter och livsavgörande beslut 2. Teknik och naturvård kan gå hand i hand. Som ledare för WePlanet förespråkar Karolina vetenskapsbaserade lösningar, där teknik används för att skapa hållbarhet för både människa och miljö. Att ta ansvar börjar med dig själv. Efter att ha drabbats av utmattning insåg Karolina vikten av att även vara en bra chef för sig själv – med reflektion, återhämtning och själ vomsorg som en del av hållbart ledarskap.
Entreprenörsdriv är podcasten för alla entreprenörer och småföretag. Vi vill skapa driv genom att dela med oss av egna och andras erfarenheter inom entreprenörsskap och företagande.