Powered by RND
Lyssna på Järnvägspodden i appen
Lyssna på Järnvägspodden i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Järnvägspodden

Podcast Järnvägspodden
Trafikverket
Välkommen till Järnvägspodden – Trafikverkets podcast för dig i järnvägsbranschen. Nyheter och fördjupningar publiceras i ett nytt avsnitt var tredje vecka.

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 100
  • Summa summarum. En tillbakablick på 2024. Avsnitt 15 2024.
    I årets sista avsnitt har vi paketerat både julklappar och nyårskarameller när vi tillsammans med Anna Ericsson och Jon Sundh summerar och reflekterar om järnvägsåret 2024. Det har varit ett händelserikt år med både omtag och spadtag, med planer och visioner. Många frågor och förkortningar har varit uppe till debatt och diskussion, inte minst kopplat till utmaningen järnvägen har i att balansera den ökande efterfrågan på tider i spår för såväl trafik som arbeten. För att summera allt detta lyckades vi få till en pratstund med två personer vars respektive verksamhet har och har haft stor påverkan på den samlade leveransen där kvantitet ska gå hand i hand med kvalitet. Våra gäster är alltså inga mindre än Anna Ericsson, chef för verksamhetsområde Trafik, och Jon Sundh, avdelningschef järnvägssystem på Underhåll. I samtalet kommer vi in på allt från frukter av MPK till ny organisation hos Trafik, och från operativ förmåga till maskinstrategi på Underhåll. Hur ser samarbetet dem emellan ut när fler tåg och mer arbeten ska samsas på samma anläggning? Finns samsyn kring operativt läge och dito förmåga, och vad tar de med sig in i T25 från ett år där mycket, men alls inte allt, gått som på räls? Till detta adderar vi som vanligt några nyheter och reflektioner från vårt håll. Nu tar vi jul-lov och siktar på att vara tillbaka i slutet av januari. Stort tack till våra gäster, och till er som lyssnar. God Jul och Gott Nytt Järnvägsår!
    --------  
    47:06
  • Signaler från ett ekosystem. Om ERTMS. Avsnitt 14 2024.
    I årets fjortonde avsnitt tar vi avstamp från Nalen och ERTMS branschdag. De signalister som bjuder på utblickar och intryck är Emma Beijer och Christian Crafoord från Trafikverket samt Ahmad Fathjalali från Alstom. Så här på senhösten 2024 återkommer vi till ett ämne vi faktiskt pratat om många gånger förut. Men eftersom det i år skett tre inkopplingar på Malmbanan kunde vi inte låta bli att än en gång låta våra signaler beröra ERTMS. Med andra ord var det bara att dra på sig dans-skorna och från Nalens pelarsal guida er igenom några av de perspektiv som förhoppningsvis är svaret 42 på spåret. Först möter vi Emma Beijer som ansvarar för ERTMS införande. Hur går en inkoppling till och hur många blir involverade vid en driftsättning? Vad har gått bra och vilka barnsjukdomar återstår att hantera? Där har ni några av de saker vi kommer in på i samtalet med Emma. Går då införandet för fordonen i samma takt som arbetet med anläggningen, eller är det en dans där en part för och den andra följer? I samtalet med vår andra gäst Ahmad Fatjalali, customer director på Alstom, växlar vi in på frågor om ombordutrustning, omvärldsläge och behovet av verkstäder. Sist ut kommer en pratstund med Christian Crafoord där vi summerar dagen, pratar om utmaningar för ERTMS förberedande och det fortsatta samarbetet med branschen – både här hemma och i Europa. Vi stannar till vid så olika hållställen som pilotbanor, systemkunskap och lärdomar från införandet av ATC. Som vanligt bjuds också på lite reflektioner och nyheter. Om tre veckor är vi tillbaka för att då summera ett järnvägsår som inte riktigt gått som på räls.
    --------  
    50:01
  • Flärdfullt för färdplan. Från JBS strategi-seminarium. Avsnitt 13 2024.
    I årets trettonde avsnitt angör vi Operaterassen för ännu ett branschevenemang. Den här gången bjuder vi på röster och tankar från JBS strategiseminarium med tre röststarka fantomer i form av Linda Åhlberg, Roberto Maiorana och Caroline Åstrand. Den 19 oktober samlade JBS branschen för ett traditionsenligt strategiseminarium. Årets tema var den färdplan som ska visa vägen till vision 2050, och vimlet och sorlet lyckades vi fånga tre fantomer till vägvisare för ge oss och er en lägesbild om vart vi står och hur vi ska nå hela vägen till ett Sverige som växer med järnvägen. Inleder gör vi med Linda Åhlberg som berättar om det idoga arbete som lett till att vi, järnvägsbranschen, utsetts till årets bransch. Så, grattis till oss alla! Sen fortsätter vi med Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana eftersom Trafikverket kommer ha en viktig roll för att förverkliga såväl färdplan som vision. Avslutar gör Caroline Åstrand, vd för MTR, som summerar dagen, pratar principer och fångar de områden som kanske är allra viktigast framåt. Lägg till lite egna funderingar, en ai-genererad sammanfattning av färdplanen och några nyheter så har ni innehållet samlat och summerat. Om tre veckor är vi tillbaka, då garanterat med helt andra signaler från en parallell färdplan i full utrullning. Webbsidorna vi refererar till är trafikverket.se/jarnvagsunderhall
    --------  
    42:38
  • Hög tid för högtidsdag. Från JNB-dagen. Avsnitt 12 2024.
    Om det är en vecka senare än brukligt, alltså första torsdagen i andra veckan i oktober snarare än första torsdagen i oktober, ska vi låta vara osagt. Men det är hög tid att fånga röster från den högtidsdag JNB-dagen är för vår bransch. Vi kör på en favorit i repris och sammanstrålar ännu en gång på JNB-dagen. Lokalen är samma som förra året, även moderatorn och många av de ämnen som presenteras. Fokus ligger så klart på nyheter och förtydliganden i järnvägsnätsbeskrivningen, men i år hade programmet också kryddats med bland annat frågor om tågföringsprognoser, el-tjänster och inte minst banarbeten. Självklart togs även chansen att påminna om det som väntar längre fram, för även om det är ett par år kvar innan TTR och en ny förordning får fullt genomslag påverkar det arbetet redan nu. De som hjälper oss att sammanfatta dagen och intrycken från den är Karin Nordner (Trafikverket), Nadja Gibbs Nyberg (Trafikverket), Sam Hirsch (SJ), Anton Persson (Tågfrakt) och Jonatan Lennartsson (Trafikverket). Samtalen kommer i kolonnkörning, i samma riktning och med jämn takt för att få ut så optimalt kapacitetsanvändande som möjligt. Vi kompletterar kolonnen med ett stycke punktlighetsnyhet, samt en spaning från Innotrans innan vi tar sats för att i nästa avsnitt på motsvarande sätt fånga röster från JBS strategiseminarium där inte minst en färdplan för vägen mot Vision 2050 står på programmet. Hoppas vi hörs igen!
    --------  
    43:06
  • Grönt är det nya röda. Avsnitt 11 2024.
    Det är inte på något sätt i elfte timmen vi fångar den förändring som skett på spåren där rött blivit grönt och Hongkong ersatts av Helsingfors, men det var väl ändå hög tid att vi i årets 11:e avsnitt fick sitta ned tillsammans med Filip Thunell. För er som lyssnar på Järnvägspodden är det givetvis ingen nyhet att de en gång röda uppstickar-tåg som sedan 2015 rullat mellan Stockholm och Göteborg numer är gröna, och att därmed MTRX gått i graven och VR Snabbtåg istället sett dagens ljus. Men hur stor förändring innebär det att huvudkontoret inte längre ligger i Hongkong utan i Helsingfors? Det är nu i höst sex år sedan vi mötte Johan Söör för att prata om hans erfarenheter från tillblivelsen av MTRX som också beskrevs i boken ”Nya spår på gammal räls”. När nu en ny ägare tar över hela bolaget går kanske inte en epok i graven, mycket kommer vara sig likt, men så klart blir det ändå en form av bokslut inför allt det nya. Och vem vore bättre lämpad att hjälpa oss med detta än Filip Thunell som var vd på MTRX, och nu är vd på VR Snabbtåg. I samtalet kommer vi in på åren som gått, men självklart blickar vi också framåt. Hur har identitetsförändringarna med ny ägare och styrelse landat hos både honom och övrig personal. Vad kan man ta med i form av den kultur och de erfarenheter som gjordes i MTR-kostymen, och vad finns att lära från den andra sidan av Östersjön? Kommer exempelvis finsk sisu bidra till en punktligare och pålitligare trafik i Sverige? Andra frågor vi snuddar vid rör om och hur man som ny aktör närmar sig alla de samverkansforum som finns i den svenska järnvägsbranschen, om känslor inför kommande arbeten på Västra stambanan och om personalen igen honom när han ombordar ett av ”sina” tåg. Avrundar gör vi med frågan vad han på sikt tror att MTRX eftermäle kommer bli. Förutom samtalet med Filip bjuder vi som vanligt på några korta nyheter. Om tre veckor är vi tillbaka, hoppas vi hörs då!
    --------  
    35:36

Fler podcasts i Stat och kommun

Om Järnvägspodden

Välkommen till Järnvägspodden – Trafikverkets podcast för dig i järnvägsbranschen. Nyheter och fördjupningar publiceras i ett nytt avsnitt var tredje vecka.
Podcast-webbplats

Lyssna på Järnvägspodden, Flygvapenpodden och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.3.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 1/20/2025 - 5:04:54 PM