Vill du spara tid, förbättra din kommunikation och ta ditt företag till nästa nivå med hjälp av AI? Då får du inte missa vårt senaste poddavsnitt!
I detta avsnitt djupdyker vi i hur du som landsbygdsföretagare kan använda artificiell intelligens för att effektivisera din verksamhet. Vi går igenom:
Vad AI egentligen är – på ett enkelt och begripligt sätt
Hur du kan använda AI för marknadsföring, textproduktion och digitala lösningar
Konkreta exempel och verktyg som hjälper dig att komma igång direkt
Vikten av att ge rätt prompts för att få bästa möjliga resultat
AI är inte framtiden – det är nutiden! Och du behöver inte vara tekniskt kunnig för att dra nytta av det.
--------
21:06
Vattenförsörjning och lantbruk – en hållbar framtid i ett föränderligt klimat
I dagens avsnitt pratar Amanda Jemsund, växtodlingsrådgivare med Elin Mattsson, husdjursrådgivare på Länsstyrelsen i Västra Götaland, om vattenförsörjning för lantbruksdjur. Vi går igenom varför frågan är viktig, hur klimatförändringar påverkar vattenbehovet och vilka utmaningar och möjligheter framtiden bjuder på. Vi diskuterar även vattenåtgång för olika djurslag och hur Skaraborg, som står för halva länets djurproduktion, hanterar detta. Lyssna för att få en översikt över rapportens slutsatser och vikten av att säkra vattenförsörjningen för både djur och människor! Rapporterna finns att ladda ner via länsstyrelsens webbplats.
--------
16:43
Därför ska du gå en behörighetsutbildning
Välkommen till ett nytt avsnitt av Landsbygdspodden! I detta avsnitt gästar Kristian Jochnick och tillsammans med Amanda Jemsund diskuterar de allt som rör behörighetsutbildningar för sprutcertifikat. Vad är egentligen en behörighetsutbildning, och varför är den så viktig? Kristian delar sina insikter efter flera års erfarenhet av dessa utbildningar och berättar hur han motiverar deltagarna på en obligatorisk kurs. Vi pratar också om integrerat växtskydd och deltagarnas upplevelser – både det positiva och de utmaningar de möter. Lyssna nu för att få veta mer om hur du kan utbilda dig och vart du hittar all information du behöver!
--------
20:31
18. Krisberedskap för lantbrukaren börjar i mataffären
Till det här avsnittet har vi bjudit in växtodlingsrådgivare Kajsa Lycke och länsveterinär Ulf Lövdahl och vi pratar om en riktig tungvrickare, närmare bestämt kontinuitetsplanering. Vad gör du som lantbrukare om mjölkbilen inte kommer eller om strömmen går? Har du en plan B för eventuella kriser och hur ser den i så fall ut? Livemedelsberedskap är förstås ett stort ansvar för producenterna, men även konsumenter har ett viktigt strå att dra till stacken, nämligen när vi väljer varor i mataffären! Lästips: Jordbiten nr 2:2024, Länsstyrelsens tidning om lantbruk och landsbygdsutveckling, som du hittar på lansstyrelsen.se/vastra-gotaland.
--------
25:47
Så får vi mångfald i slättlandskapet
I det här avsnittet gästas vi av Christina Åkerman som pratar om biologisk mångfald i jordbrukets slättlandskap. Går det att öka den? Och vad är det för nytta med det? På våra produktiva jordbruksslätter ser vi stora fält med grödor, inte så mycket blommor för våra pollinerare. I projektet Greppa Näringen har man tagit fasta på det och lanserar nu rådgivning till jordbrukare för att öka medvetenheten om att det är viktigt att gynna pollinerare men också exempelvis vilt och fåglar.