Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Lilla Surdegspodden är där ...
Skicka ett meddelande till ossAvsnittet i Småbrukarpodden där Mattias pratar medLars på Allkorn om allt mellan mjöl, genetisk mångfald och var det gåratt odla spannmål.I det här avsnittet av Lilla Surdegspodden pratar vi om Lars besök, ordförande för Allkorn och kunnig på spannmålsodling. Även om inspelningarna med Lars inte kommer att ingå direkt i podden, diskuterade vi flera ämnen med honom, såsom olika vetesorter som kan odlas i norr och skillnaderna mellan industriellt och äldre kulturspannmål. Det var var intressant att lära sig om praktiska odlingsmetoder.Vi pratade även om småskalig veteodling, inklusive om man bör börja med 10 eller 100 kvadratmeter, och varför det inte är en bra idé att så råg i en enda lång rad. Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man odlar sitt eget spannmål, bland annat hur mycket vete som behövs för att få fram 1 kg vetemjöl.I avsnittet diskuterar vi även hur olika faktorer påverkar smaken på surdegsbröd. De konstaterar att även om de inte märker någon stor smakskillnad mellan olika vetesorter, spelar surdegsstarten, mjölets styrka och hanteringen av degen en avgörande roll för det slutliga resultatet. Maillard-effekten och dess påverkan på skorpan nämns också.Mattias och Tess introducerar fyra experiment som de "planerar" att genomföra:● De kommer att var för sig underhålla sin egen surdegsstart i tre månader för att se om de utvecklar olika smaker.● De ska jämföra hållbarheten på ett industriellt bröd och ett hemmabakat surdegsbröd.● De ska testa om det finns någon skillnad på surdegsstarter gjorda med russin eller äpple.● Tess ska baka med torkad surdeg och skapa en guide för hur man återupplivar den.Avsnittet går även in på ämnet salt i surdegsbakning. Vi diskuterar tidpunkten för att tillsätta salt och om det spelar någon roll. Slutsatsen är att salthalten i surdegsstarten är viktig och att starten inte bör blandas direkt med den totala mängden salt. Det är bättre att först kombinera alla torra ingredienser och därefter tillsätta surdegen och vattnet.Dessutom förklaras tekniken bassinage, som innebär att en del av vattnet hålls tillbaka vid blandning av degen. Det är särskilt användbart när man arbetar med lös deg med hög vätskehalt.Podden uppmuntrar lyssnarna att dela sina tankar och erfarenheter, särskilt om sina egna upplevelser med salt i bakning, och att lämna ett meddelande till dem i podden.Fakta:● Maillard-effekten: En kemisk reaktion under gräddning som ger brödet dess färg och en nötig smak.● Bassinage: En teknik där en del av vattnet tillsätts senare i processen för att hjälpa glutenutvecklingen, särskilt i mycket lös deg.● Hög vätskLilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Beställ ditt bröd idag! Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se Följ oss på sociala medier: Facebook: Länk till Lilla Surdegsbageriets Facebook grupp Instagram: Länk till Lilla Surdegsbageriets Instagram Tiktok: Länk till Lilla Surdegsbageriets Tiktok Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör! #lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
--------
23:01
Salt dödar inte jästen i din surdeg
Skicka ett meddelande till ossVi har fått en fråga: vi använder ölflak som bäremballage vid utlämning. Gratis för oss, återbruk för oss o h kunden kanelda eller återbruka det. Brovn bakning domehttps://www.brovn.com/en Vi har fått fanmailÅh men jättetack för info om tråddtagare i senaste avsnittet av er inspirerande podd! Intressant och lärorikt! Och googlar jag bilder på det säger jag bara urk! Så nä, ingen risk att man äter det, men tänk ändå vilka fantastiska mikroorganismer vi lever tillsammans med. Inspirerande att höra om era "torkade idéer" också. Ingen idétorka där inte ...Salt i surdegsbaketSalt har flera funktioner: * Dra ut fukt * Stärka gluten * Sänka jäsningshastigheten * Det självklara: smak Vissa väljer att tillsätta salt sist eftersom de tror att det hjälper degen att bli fastare.Den mängd vi använder i surdeg är så obetydlig att det inte gör någon skillnad om saltet tillsätts i början tillsammans med allt annat eller tillsätts senare. Det handlar om personlig preferens.Ibland så häller hemmabagare i vatten, sedan surdeg, sedan salt och sedan rör om, vilket resulterar i att glutenet i surdegen separeras och de hamnar med klumpar av gluten som inte blandas in. Det är den enda gången jag skulle säga att man inte ska tillsätta salt utan mjöl. Men det är inget fel med att lägga salt, mjöl, surdeg och vatten tillsammans, röra om och blanda.Att inte tillsätta salt samtidigt som surdegen på grund av att det "dödar jästen" är också en myt, det finns ingen sanning i det.Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Beställ ditt bröd idag! Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se Följ oss på sociala medier: Facebook: Länk till Lilla Surdegsbageriets Facebook grupp Instagram: Länk till Lilla Surdegsbageriets Instagram Tiktok: Länk till Lilla Surdegsbageriets Tiktok Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör! #lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
--------
21:53
Lilla Surdegsbageriet sammanfattning 2024 och vad händer 2025
Skicka ett meddelande till ossVad hände 2024Mattias brödsmulor - Riva bröd var inte braBrödmallar (recepturmallar) länk till pdfFått återkommande kunder.Väldigt mycket positiv responsBaka fler bröd på kortare tidJässkåpKylvilaskåpSälja på marknad är svårt med provsmak på fryst brödDubbelt så många bröd sålde slut på samma tidVadser vi fram emot 2025Börja jobba aktivt för att synas och höras. Tess avslutar sin utbildning med 6 mån LIA. Produktutveckling. Låta ett bröd stå i två dagar i försäljningspåsen. Mackan samarbete med lokala aktörer. Vad tror du Tess ser fram emot mest att få prata om när vi gör ett liknande avsnitt 2026?Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Beställ ditt bröd idag! Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se Följ oss på sociala medier: Facebook: Länk till Lilla Surdegsbageriets Facebook grupp Instagram: Länk till Lilla Surdegsbageriets Instagram Tiktok: Länk till Lilla Surdegsbageriets Tiktok Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör! #lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
--------
24:18
Tråddragare Trender Pål Svensson och surdegsströbröd
Skicka ett meddelande till ossStort hej till vår yngste lyssna och mästerbagare som kommit igång med seriöst bakande (och hans mamma) Pål Svensson pratade sig varm om surdegsströbröd i alla applikationer i en radiointervju. Mattias funderar på att starta tillverkning. Pål, säg till så får du testa vårt surdegsströbröd. Eller du som känner någon som känner Pål, säg till så tar Mattias kontakt.Vad säger du? Ströbröd eller brödsmulor.Vi pratar om stenciler, färgat avhäll och andra trender.Vi fick en fråga om tråddragare från en lyssnare. Något ingen av oss hört talas om tidigare.Bacillus Subtilis - tråddragare aka höbakterienBacillus subtilis, ofta kallad "tråddragare", är en typ av bakterie som vanligtvis finns i jord och damm. Den är ganska vanlig i miljön och kan överleva i tuffa förhållanden.Varför är den ett problem i bagerier? * Sporbildning: Bakterierna kan bilda sporer som är extremt motståndskraftiga mot värme, torka och kemikalier. Dessa sporer kan överleva bakprocessen och orsaka problem i det färdiga brödet. * Trådbildning: När sporerna groddar i brödet kan de bilda långa, sega trådar som förstör brödets utseende och konsistens. Detta leder till att brödet blir oattraktivt och oätligt.Hur många blir sjuka?Det är svårt att säga exakt hur många som blir sjuka av Bacillus subtilis varje år, eftersom infektioner ofta är milda och inte rapporteras. De flesta människor som får i sig små mängder av bakterierna blir inte sjuka.Hur märker man om den finns i brödet? * Trådar: Det mest uppenbara tecknet är långa, sega trådar i brödet. * Smakförändringar: Brödet kan få en bitter eller obehaglig smak. * Konstig lukt: Ibland kan brödet lukta unket eller annorlunda.Vanliga symptomOm du får i dig stora mängder av Bacillus subtilis kan du uppleva milda matsmältningsbesvär som: * Diarré * Kräkningar * MagkramperViktigt att notera: * Inte en livsmedelsburen sjukdom: Bacillus subtilis är inte en vanlig orsak till livsmedelsburna sjukdomar. * Förebyggande åtgärder: Bagerier har strikta hygienrutiner för att minimera risken för kontaminering. * Säkerhet: Om du misstänker att ditt bröd är kontaminerat bör du kasta det.SammanfattningBacillus subtilis är en vanlig bakterie som kan orsaka problem i bagerier genom att bilda sporer som överlever bakning och sedan växer och bildar trådar i brödet. Även om det inte är en allvarlig hälsorisk, kan det förstöra brödets utseende och smak.Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Beställ ditt bröd idag! Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se Följ oss på sociala medier: Facebook: Länk till Lilla Surdegsbageriets Facebook grupp Instagram: Länk till Lilla Surdegsbageriets Instagram Tiktok: Länk till Lilla Surdegsbageriets Tiktok Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör! #lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
--------
29:59
Kajsa Kavat och Tess gillar inte processat kli
Skicka ett meddelande till ossLillasurdegsbageriet på Kajsa KavatVad sålde, i vilken ordning, vattendelarePettestet och råd på nätethttps://www.facebook.com/leslie.kuther/videos/1254962395648641/?idorvanity=2841604162602509Det är inte lätt att beom rådpå nätetFörändra kli så vi kan baka på dethttps://www.slu.se/ew-nyheter/2024/12/vetekli/De flesta svenskar föredrar vitt, fluffigt bröd framför fullkornsbröd. Det bidrar till att nästan 70 procent av befolkningen inte äter tillräckligt med fibrer.Vetekli är en biprodukt från när vete mals till mjöl. Trots att det innehåller massor med näringsämnen så används vetekli idag mest som djurfoder. Att baka bröd med vetekli förbättrar näringsinnehållet men gör också brödet kompakt, något som många konsumenter ogillar.Hon har jobbat med en fiber (arabinoxylan) i vetekli och hur dess egenskaper kan förfinas.Fibrer tas från vetekliet med vatten och tryck, modifieras med enzymer och används sedan i bakning för att minska den negativa effekten av fibrer i bröd- Genom att minska storleken på fibern har jag kunnat baka bröd av vetekli som har både bättre textur och högre volym. Samtidigt är det ett bröd med högt fiberinnehåll. Med andra ord den typ av bröd som de flesta föredrar men mer näringsrikt.Varför skall vi förändra för att fortsätta konsumera? Hyperprocessad mat är inte bra för oss och förändringar på fibernivå borde vi välkunna låta bli. Eller?För att vara ärlig, bakar du bra bröd på fullkornsmjöl använder du kli:et. Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Beställ ditt bröd idag! Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se Följ oss på sociala medier: Facebook: Länk till Lilla Surdegsbageriets Facebook grupp Instagram: Länk till Lilla Surdegsbageriets Instagram Tiktok: Länk till Lilla Surdegsbageriets Tiktok Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör! #lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Lilla Surdegspodden är där vi (Tess och Mattias) pratar om surdegsbröd och allt därikring. Surdeg, starter, mjöl och bulk jäsning är ämnen som ligger oss varmt om hjärtat. Tess driver Lilla Surdegsbageriet och bakar och säljer äkta surdegsbröd. Mattias, han äter.Mer om oss hittar du på https://lillasurdegsbageriet.se och hrrps://lilltorp.nu.