Powered by RND
PoddsändningarKonstLilla Surdegspodden
Lyssna på Lilla Surdegspodden i appen
Lyssna på Lilla Surdegspodden i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Lilla Surdegspodden

Podcast Lilla Surdegspodden
Mattias och Tess
Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Lilla Surdegspodden är där ...

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 29
  • Tre tips till nybörjaren som vill baka surdegsbröd
    Skicka ett meddelande till ossI det här avsnittet av Lilla Surdegspodden dyker vi, Tess och Mattias ner i surdegsbakningens värld, delar med oss av tips för nybörjare och diskuterar brödets nyanser. Vi börjar med att utforska skillnaden mellan platta bröd och andra typer av bröd, som frallor (bullar) och limpor (bröd), och ifrågasätter om brödets form spelar någon roll. Vi frågar våra lyssnare om deras åsikter om den bästa brödformen.Vidare ger vi några råd till nybörjare inom surdegsbakning. Vi betonar att det är viktigt att börja med ett recept som är specifikt för surdeg, snarare än att försöka anpassa ett konventionellt recept. Jag förklarar att det är bäst att använda ett recept med få ingredienser och en lägre hydreringsnivå för att undvika en platt, formlös deg. Vi rekommenderar att man börjar med ett enkelt recept som endast består av surdegsstart, salt, vatten och mjöl. Vi rekommenderar också att du använder ett starkt mjöl, som ett ekologiskt vetemjölspecial. Det är också viktigt att baka samma recept upprepade gånger tills du har ett tillfredsställande resultat, vilket gör det lättare att identifiera problem.Tess ger råd om vad man ska göra när saker går fel. Det är en bra idé att dela med sig av sina recept i online-communities eller surdegsgrupper på Facebook där du kan få feedback på din process, ingredienser och surdeg. Vi berör ämnet olika mjölsorter och hur vissa, som gamla kultursorter, kan vara svåra för nybörjare på grund av deras svagare gluten.Vi diskuterar också det faktum att specialutrustning inte är nödvändig när du precis har börjat, med undantag för en köksvåg. Även om du kan använda en skål eller ett durkslag istället för en jäskorg, är en degskrapa en bra idé. Slutligen diskuterar vi vårt experiment med brödsmulor, som har lagrats i en månad och nu är redo att analyseras. Vi ska undersöka dem för att se om de kan bli en ny produkt.Lyssna nu för att lära dig mer om surdegsbakning!Faktabox:• Frallor: Mindre bröd, ofta runda eller avlånga, även kallade bullar.• Limpor: Större, avlånga bröd som skivas, även kallade bröd.• Hydrering: Förhållandet mellan vatten och mjöl i en deg.• Vetemjölspecial: En typ av vetemjöl med högre proteinhalt, bra för bakning.• Jäskorg: En korg som används för att forma degen under den sista jäsningen.• Degskrapa: Ett verktyg som används för att skrapa deg från ytor och dela den.• Surdegsstart: En jäst blandning av mjöl och vatten som innehåller vildjäst och mjölksyrabakterier, som används som jäsningsmedel.Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Beställ ditt bröd idag! Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se Följ oss på sociala medier: Facebook: Länk till Lilla Surdegsbageriets Facebook grupp Instagram: Länk till Lilla Surdegsbageriets Instagram Tiktok: Länk till Lilla Surdegsbageriets Tiktok Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör! #lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
    --------  
    22:16
  • Oika sätt att mala mjöl
    Skicka ett meddelande till ossI det här avsnittet av Lilla Surdegspodden utforskar vi, Tess, tillsammans med Mattias, en rad spännande ämnen relaterade till brödbakning. Vi inleder med att diskutera hur sömnbrist påverkar oss och hur svårt det kan vara att fatta beslut när man inte är ordentligt utvilad. Därefter tar vi upp en intressant debatt: föredrar du frallor (bullar) eller limpor (bröd)? Tess bekänner sig som en "frallamänniska" som älskar variationen, medan Mattias är mer förtjust i limpor och deras härliga textur.Vi går djupare in på varför frallor torkar ut snabbare än limpor, och ger praktiska tips för hur du bäst förvarar surdegsfrallor. Vi pratar också om ett uppskjutet experiment där vi skulle jämföra hållbarheten hos industriellt bröd med vårt surdegsbröd. Tess berättar också om sina planer på att sälja bröd lokalt, och varför hon lutar åt att erbjuda just frallor.Sedan diskuterar vi mjölmalning. Vi går igenom olika metoder som valsmalet, stenmalet och virvelmalet mjöl. Vi förklarar hur valsmalet mjöl, som är det vanligaste i butik, separerar bort viktiga näringsämnen som finns i kli och grodd. Vi pratar också om varför stenmalet mjöl är ett bättre alternativ för den som söker mer näring, och att virvelmalet mjöl är den mest skonsamma metoden. Vi diskuterar också hur färskmalet mjöl beter sig annorlunda i bakning. Slutligen avslöjar vi våra framtidsplaner: att odla egen spannmål och mala vårt eget mjöl. Vi avrundar med en kommentar om det ovanligt varma vädret i januari. Lyssna nu för att ta del av hela avsnittet och få massor av inspiration för ditt eget bakande!Faktaruta:• Frallor: Mindre bröd, ofta runda eller avlånga, även kallade bullar.• Limpor: Större, avlånga bröd som skivas, även kallade bröd.• Valsmalet mjöl: Industriell metod där kärnan separeras från kli och grodd före malning.• Stenmalet mjöl: En äldre metod där mjölet mals mellan två stenar, vilket bevarar mer näring.• Virvelmalet mjöl: En skonsam metod där spannmålet mals genom att virvla runt i en luftström.• Kli: Det yttre skalet av spannmålskärnan.• Grodd: Den inre delen av spannmålskärnan som innehåller mycket näring.• Inkråm: Den mjuka inre delen av brödet.• Skorpa: Det yttre, hårda lagret av brödet.Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Beställ ditt bröd idag! Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se Följ oss på sociala medier: Facebook: Länk till Lilla Surdegsbageriets Facebook grupp Instagram: Länk till Lilla Surdegsbageriets Instagram Tiktok: Länk till Lilla Surdegsbageriets Tiktok Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör! #lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
    --------  
    18:37
  • Vete, Salt, Bassinage och Experiment
    Skicka ett meddelande till ossAvsnittet i Småbrukarpodden där Mattias pratar medLars på Allkorn om allt mellan mjöl, genetisk mångfald och var det gåratt odla spannmål.I det här avsnittet av Lilla Surdegspodden pratar vi om Lars besök, ordförande för Allkorn och kunnig på spannmålsodling. Även om inspelningarna med Lars inte kommer att ingå direkt i podden, diskuterade vi flera ämnen med honom, såsom olika vetesorter som kan odlas i norr och skillnaderna mellan industriellt och äldre kulturspannmål. Det var var intressant att lära sig om praktiska odlingsmetoder.Vi pratade även om småskalig veteodling, inklusive om man bör börja med 10 eller 100 kvadratmeter, och varför det inte är en bra idé att så råg i en enda lång rad. Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man odlar sitt eget spannmål, bland annat hur mycket vete som behövs för att få fram 1 kg vetemjöl.I avsnittet diskuterar vi även hur olika faktorer påverkar smaken på surdegsbröd. De konstaterar att även om de inte märker någon stor smakskillnad mellan olika vetesorter, spelar surdegsstarten, mjölets styrka och hanteringen av degen en avgörande roll för det slutliga resultatet. Maillard-effekten och dess påverkan på skorpan nämns också.Mattias och Tess introducerar fyra experiment som de "planerar" att genomföra:● De kommer att var för sig underhålla sin egen surdegsstart i tre månader för att se om de utvecklar olika smaker.● De ska jämföra hållbarheten på ett industriellt bröd och ett hemmabakat surdegsbröd.● De ska testa om det finns någon skillnad på surdegsstarter gjorda med russin eller äpple.● Tess ska baka med torkad surdeg och skapa en guide för hur man återupplivar den.Avsnittet går även in på ämnet salt i surdegsbakning. Vi diskuterar tidpunkten för att tillsätta salt och om det spelar någon roll. Slutsatsen är att salthalten i surdegsstarten är viktig och att starten inte bör blandas direkt med den totala mängden salt. Det är bättre att först kombinera alla torra ingredienser och därefter tillsätta surdegen och vattnet.Dessutom förklaras tekniken bassinage, som innebär att en del av vattnet hålls tillbaka vid blandning av degen. Det är särskilt användbart när man arbetar med lös deg med hög vätskehalt.Podden uppmuntrar lyssnarna att dela sina tankar och erfarenheter, särskilt om sina egna upplevelser med salt i bakning, och att lämna ett meddelande till dem i podden.Fakta:● Maillard-effekten: En kemisk reaktion under gräddning som ger brödet dess färg och en nötig smak.● Bassinage: En teknik där en del av vattnet tillsätts senare i processen för att hjälpa glutenutvecklingen, särskilt i mycket lös deg.● Hög vätskLilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Beställ ditt bröd idag! Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se Följ oss på sociala medier: Facebook: Länk till Lilla Surdegsbageriets Facebook grupp Instagram: Länk till Lilla Surdegsbageriets Instagram Tiktok: Länk till Lilla Surdegsbageriets Tiktok Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör! #lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
    --------  
    23:01
  • Salt dödar inte jästen i din surdeg
    Skicka ett meddelande till ossVi har fått en fråga: vi använder ölflak som bäremballage vid utlämning. Gratis för oss, återbruk för oss o h kunden kanelda eller återbruka det. Brovn bakning domehttps://www.brovn.com/en Vi har fått fanmailÅh men jättetack för info om tråddtagare i senaste avsnittet av er inspirerande podd! Intressant och lärorikt! Och googlar jag bilder på det säger jag bara urk! Så nä, ingen risk att man äter det, men tänk ändå vilka fantastiska mikroorganismer vi lever tillsammans med. Inspirerande att höra om era "torkade idéer" också. Ingen idétorka där inte ...Salt i surdegsbaketSalt har flera funktioner: * Dra ut fukt * Stärka gluten * Sänka jäsningshastigheten * Det självklara: smak Vissa väljer att tillsätta salt sist eftersom de tror att det hjälper degen att bli fastare.Den mängd vi använder i surdeg är så obetydlig att det inte gör någon skillnad om saltet tillsätts i början tillsammans med allt annat eller tillsätts senare. Det handlar om personlig preferens.Ibland så häller hemmabagare i vatten, sedan surdeg, sedan salt och sedan rör om, vilket resulterar i att glutenet i surdegen separeras och de hamnar med klumpar av gluten som inte blandas in. Det är den enda gången jag skulle säga att man inte ska tillsätta salt utan mjöl. Men det är inget fel med att lägga salt, mjöl, surdeg och vatten tillsammans, röra om och blanda.Att inte tillsätta salt samtidigt som surdegen på grund av att det "dödar jästen" är också en myt, det finns ingen sanning i det.Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Beställ ditt bröd idag! Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se Följ oss på sociala medier: Facebook: Länk till Lilla Surdegsbageriets Facebook grupp Instagram: Länk till Lilla Surdegsbageriets Instagram Tiktok: Länk till Lilla Surdegsbageriets Tiktok Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör! #lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
    --------  
    21:53
  • Lilla Surdegsbageriet sammanfattning 2024 och vad händer 2025
    Skicka ett meddelande till ossVad hände 2024Mattias brödsmulor - Riva bröd var inte braBrödmallar (recepturmallar) länk till pdfFått återkommande kunder.Väldigt mycket positiv responsBaka fler bröd på kortare tidJässkåpKylvilaskåpSälja på marknad är svårt med provsmak på fryst brödDubbelt så många bröd sålde slut på samma tidVadser vi fram emot 2025Börja jobba aktivt för att synas och höras. Tess avslutar sin utbildning med 6 mån LIA. Produktutveckling. Låta ett bröd stå i två dagar i försäljningspåsen. Mackan samarbete med lokala aktörer. Vad tror du Tess ser fram emot mest att få prata om när vi gör ett liknande avsnitt 2026?Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Beställ ditt bröd idag! Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se Följ oss på sociala medier: Facebook: Länk till Lilla Surdegsbageriets Facebook grupp Instagram: Länk till Lilla Surdegsbageriets Instagram Tiktok: Länk till Lilla Surdegsbageriets Tiktok Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör! #lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
    --------  
    24:18

Fler podcasts i Konst

Om Lilla Surdegspodden

Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Lilla Surdegspodden är där vi (Tess och Mattias) pratar om surdegsbröd och allt därikring. Surdeg, starter, mjöl och bulk jäsning är ämnen som ligger oss varmt om hjärtat. Tess driver Lilla Surdegsbageriet och bakar och säljer äkta surdegsbröd. Mattias, han äter.Mer om oss hittar du på https://lillasurdegsbageriet.se och hrrps://lilltorp.nu.
Podcast-webbplats

Lyssna på Lilla Surdegspodden, Skilda världar och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.8.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 2/22/2025 - 7:48:25 AM