Podden hade sin upprinnelse på ett arkitektkontor då tillämpandet av ett dokument för funktionsmått, SIS Byggnadsutformning – Bostäder - Invändiga mått, hakade...
Helena Mattsson i samtal om bostadspolitik från 1920-talets bostadsbrist, via kritiken mot miljonprogrammet, till samtida avregleringar. Bostaden som ett sätt att bygga demokrati och samhälle, eller arkitektur och bostad som redskap för tillväxt. Hon berör radikal byråkrati, en ändrad arkitektroll samt vill rädda gestaltning från att bli värdehöjande ornamentik.
--------
47:12
18. Clara Lindblom - Stockholm - en rättvis stad?
Clara Lindblom (v) om rättvisa, politikens verktygslåda och i vilken mån stadsplanering kan kompensera för ekonomisk ojämlikhet. Hon menar att staten måste ta ansvar för bostadspolitiken. Hon beskriver områdesplanering och skissar en förändrad markpolitik. Hon framhåller nyttan med allmännyttan, hyresrätten som upplåtelseform och varsam upprustning som nyckeln till bibehållen hyresnivå.
--------
55:13
17. Lars Strannegård - Det går inte att räkna ut om en viss bro är vackrare än en annan
Lars Strannegård slår ett slag för helhetsbedömningen som människans fenomenala förmåga. Berättar om Handels utbildningsmission, menar att empatin är viktigast, berör matrismaximerade produkter samt felslutet i att mäta kvalitet. Han står upp för ordens kraft och återkommer till vikten av att kunna beskriva det multisensoriska.
--------
49:20
16. Jesper Lövkvist - Bit inte den hand som föder dig
Jesper Lövkvist föreställer sig en frispråkig framtid för en tyst bransch som mest vill vara till lags. Efterfrågar nytänkande på en strukturell nivå. Pratar om alternativa kostnader för att bygga dåligt, kostnader som skjuts på framtiden. Hur kontoren läggs ned och ersätts av frifräsande konsulter i nätverk som lär sig om finansiering och äger en större del av processen.
--------
58:43
15. Johanna Wiklander, Niklas Svensson, Jonathan Metzger - Tomma ord? - Livepod på ArkDes
Hur formas svensk stadsplanering? Inom den kommunala stadsplaneringssektorn produceras årligen en mängd strategier, riktlinjer, vägledningar och policydokument i syfte att säkerställa planering av långsiktigt hållbara städer. Men används och efterlevs verkligen alla stöddokument? Är det ens möjligt? Och viktigast av allt: Gör alla strategier och policys att slutresultatet, våra fysiska miljöer, blir bättre?
Under en liveinspelning på ArkDes bibliotek samtalar Johanna Wiklander, Niklas Svensson och Jonathan Metzger under rubriken Tomma ord? Tillsammans med Själens standard fördjupar de sig i frågor som rör dagens stadsplanering och riktar strålkastarljuset mot den kommunala planeringsapparaten.
Podden hade sin upprinnelse på ett arkitektkontor då tillämpandet av ett dokument för funktionsmått, SIS Byggnadsutformning – Bostäder - Invändiga mått, hakade i en sedan länge uppdämd frustration. Mängden lagar, normer och standarder som ska tillgodose kvaliteten på arkitekturen tycktes glömma och gömma allt som inte är funktionellt och också mätbart. Stundens affekt följdes av ett utrop: Ge oss i alla fall en själens SIS!
Yrkesmässigt klämda mellan regelverk och kostnadseffektivitet verkade det nu angeläget att gå till botten med frågor om arkitekturens plats i våra liv. Vad ska den ge oss? Vilka kvalitativa värden ska få ta plats i den byggda miljön? Ska själ och hjärta kunna tillfredsställas av storskaligt gestaltad materia och i så fall hur? Vi bestämde oss för att starta en podcast. Den skulle ge möjlighet till förkovran, att få fatt på vad vi vill och tycker och kanske likaså inspirera andra.