Hatbrott och rasism mot samer och andra nationella minoriteter är inte ett nytt fenomen. Men vad är det för typ av hatbrott, i vilka sammanhang sker de och vilka konsekvenser kan utsattheten få för den som drabbas? Och hur kan vi minska och förebygga den här typen av hatbrott?
Medverkande:
Lou Huuva, utredare, Brå
Moa Nordin, utvecklingsledare, Länsstyrelsen i Stockholm
Katarina Hällgren, frilansjournalist och chefredaktör för den samiska ungdomstidningen Nuorat
Samtalsledare: Monica Landergård, pressekreterare, Brå
Relaterad publikation: Hatbrott mot samer
--------
44:45
Ökningen av skjutvapenvåld i de kriminella miljöerna
Skjutvapenvåldet i den kriminella miljön har ökat sedan 00-talet. Vi ser också en förändring av de sammanhang där skjutningarna äger rum och vilka som blir måltavlor. I det här poddavsnittet pratar vi bland annat om vilka faktorer som har bidragit till ökningen av skjutvapenvåldet i de kriminella miljöerna; hur miljöerna är organiserade och hur ökningen av skjutvapenvåldet sett ut i olika delar av landet. Vi resonerar också kring vad som kan göras för att minska skjutningarna.
Medverkande: Henrik Angerbrandt, utredare samt Mariana Dufort, utredare, båda från Brå.
Samtalsledare: Monica Landergård, pressekreterare, Brå.
Publicerad: 3 oktober 2024
Relaterad publikation: Ökningen av skjutvapenvåld i Sverige
--------
26:58
Krafttag mot bedrägerier – men kommer det att räcka?
Bedrägerier är den brottstyp som har ökat mest i Sverige under de senaste åren och under 2023 anmäldes fler än 200 000 bedrägeribrott. Utsatta brottsoffer drabbas ofta av både stora ekonomiska förluster och känslor av skuld och skam. Under 2023 publicerade Brå en rapport om bedrägerier mot privatpersoner som bland annat visade att den brottsförebyggande verksamhet som bedrivs i dag inte är i närheten av tillräcklig för att komma till rätta med brottsproblemet bedrägerier mot privatpersoner. Sedan dess har flera nya initiativ och åtgärder föreslagits eller lanserats, från både banker och regeringen. Kommer åtgärderna att räcka för att minska bedrägerierna?
Medverkande:
Anna Horgby, utredare, Brå
Niklas Wykman, finansmarknadsminister, (M)
Anna Löfdahl, tf. förbundssekreterare, PRO
Peter Göransson, senior advisor, Bankföreningen
Samtalsledare: Karin Svanberg, enhetschef, Brå.
--------
35:46
Unga avhoppare från kriminella gäng – vilket stöd finns idag, vad fungerar och vad saknas?
Stöd till avhopp för personer under 18 år en högst aktuell och prioriterad fråga då allt yngre personer är involverade i grova våldsbrott i den kriminella miljön. Men än så länge finns det ganska få konkreta strukturer och metoder på plats för hur det här arbetet ska utföras. Allt fler barn häktas och det saknas rutiner när det gäller ”utsluss” för barn efter placering på institution för att undvika återfall i kriminalitet.
Tillsammans diskuterar deltagarna vilka möjligheter respektive utmaningar vi ser framöver. Vad kan vi exempelvis hämta från det nationella uppdraget att förstärka och utveckla arbetet med stöd till avhoppare för vuxna individer? Vilka lärdomar kan vi dra av Socialstyrelsens stödmaterial Arbeta med avhoppare och slutredovisning av uppdraget om att ”förstärka och utveckla arbetet med stöd till avhoppare i landet” (Polisen, Kriminalvården, SiS och Socialstyrelsen). Samtalet spelades in i Almedalen 2024.
--------
38:11
Grovt våld i skolan - hur vanligt är det och vad kan vi göra för att förebygga?
En allt större del av det våld som unga utsätts för sker i skolan. Under de senaste tio åren har Sverige även haft de första fallen av skolattacker och dödligt våld i skolan. Betyder det att skolan har blivit en farligare plats? Samtalet har sin utgångspunkt i Brås rapport Grovt våld i skolan, som publicerades i mars 2024. Samtalet spelades in i Almedalen 2024.
Medverkande:
Johanna Olseryd, utredare, Brå,
Jonas Trolle, chef, CVE och särskild utredare för Skolsäkerhetsutredningen
Lilian Helgason, ordförande, Sveriges elevråd
Linnea Lindquist, rektor och författare.
Samtalsledare: Carl Gynne, utredare, Brå.