Powered by RND
PoddsändningarNäringslivStaten och kapitalet

Staten och kapitalet

Göteborgs universitet
Staten och kapitalet
Senaste avsnittet

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 12
  • 12. Vem tjänar på digitala pengar?
    Vår ekonomi har sett olika ut under historien: vi har gått från bytesekonomi till mynt och sedlar till dagens nästan helt digitala ekonomi. Men vad är egentligen pengar och hur vet vi deras värde? Hur ser relationen mellan pengar och politik ut? Hur har vårt ekonomiska system förändrats och hur kommer framtiden se ut? Det här avsnittet av Staten och kapitalet handlar om vad pengar är – vem som skapar dem, hur de påverkar mänskliga relationer och hur nytt det egentligen är med icke-fysiska betalningsmetoder. Vi pratar också om hur man kan rusta det kontantlösa samhället för kris och krig. Medverkande: Oskar Broberg, docent i ekonomisk historia, som forskar om finans- och näringslivshistoria och Joakim Sandberg, professor i praktisk filosofi och föreståndare för forskargruppen i finansiell etik. Samtalsledare: Elin Hellström, kommunikatör på Handelshögskolan. Här hittar du textad version av podden.
    --------  
    55:29
  • 11. Vem tjänar på fast fashion?
    Förr gick kläder i arv inom en familj. Man lagade och sydde om. Nu är det fast fashion och ultra fast fashion som gäller, med konstanta nyheter och låga priser, och vi köper kläder som aldrig förr, med en betydande negativ inverkan på vår planet. Varför är billiga kläder ett problem? Vilket ansvar bär företagen? Hur bör vi klä oss och varför är inte secondhand lösningen? Medverkande: Niklas Egels Zandén, professor i företagsekonomi, som forskar om hur företag integrerar hållbarhet i sin affärsstrategi och i sina globala leverantörskedjor, och Cecilia Solér, docent i företagsekonomi, som forskar om hållbar konsumtion med inriktning på hur konsumtionskultur och marknadsföring och påverkar våra konsumtionsmönster. Samtalsledare: Maria Norrström, kommunikationsansvarig på Handelshögskolan.Här hittar du textad version av podden.
    --------  
    55:58
  • 10. Vem tjänar på ekonomipriset?
    Årets mottagare av Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, Daron Acemoglu, Simon Johnson och James Robinson, har gett oss nya insikter om vad de stora skillnaderna i välstånd mellan länder beror på. De har kunnat visa på ett samband mellan samhällsinstitutioner och välstånd. Varför är forskningen inom detta område viktigt? Hur är förändring möjlig för de länder som fastnat i fattigdom, enligt pristagarna?Medverkande: Ola Olsson, professor i nationalekonomi och Klas Rönnbäck, professor i ekonomisk historia. Samtalsledare: Elin Hellström, presskommunikatör på Handelshögskolan.Här hittar du textad version av podden.
    --------  
    23:36
  • 9. Vem tjänar på hållbara evenemang?
    Den ökande efterfrågan på evenemang ställer nya krav på både arrangörer och deltagare för att säkerställa att dessa aktiviteter genomförs på ett sätt som är hållbart för både miljön och lokala samhällen. Hur kan vi arrangera och delta i evenemang utan att belasta vår planet, och vilka åtgärder behövs för att skapa en mer hållbar evenemangsindustri i en tid där överturism diskuteras?För att förstå hur vi kan arbeta för mer hållbara evenemang och möta utmaningarna, har vi i detta avsnitt med oss två experter här på Handelshögskolan:John Armbrecht, som forskar om konsumentbeteende och konsumentupplevelser inom evenemangs- och turismkontexterErik Lundberg, som forskar om konsumentbeteende, upplevelser samt hållbar utveckling kopplat till evenemang och turismSamtalsledare: Simon Fredling Jack, kommunikatör på Handelshögskolan.Här hittar du textad version av podden.
    --------  
    55:40
  • 8. Vem tjänar på konst och kultur?
    En tiondel av Sveriges alla företag finns inom de kulturella och kreativa branscherna. Det är 130 000 företag som exempelvis arbetar med arkitektur, design, film, konst, mode, musik, scenkonst, spel och media. Det här är företag som har kulturskapande eller kreativa processer som sin affärsidé och de kulturella och kreativa näringarna växer i hela Sverige. Men vilken betydelse har kulturella och kreativa näringar för Sveriges ekonomi och hur kan kreativa processer användas för att utveckla andra områden? Medverkande: Hanna Borgblad, forskare i företagsekonomi, Erik Gustafsson, forskare i innovation och entreprenörskap och Elena Raviola, innehavare av Torsten och Wanja Söderbergs professur i design management.Samtalsledare: Maria Norrström, kommunikationsansvarig på Handelshögskolan.Här hittar du textad version av podden.
    --------  
    31:02

Fler podcasts i Näringsliv

Om Staten och kapitalet

Pengar är inte allt – men allt är ekonomi. I podden Staten & kapitalet undersöker vi hur liv, samhälle och historia hänger ihop med vår privata och gemensamma ekonomi. Några av Sveriges kunnigaste forskare ger dig viktiga och ibland oväntade perspektiv på samhällsekonomin och världen. Staten & kapitalet är en podcast från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Podcast-webbplats

Lyssna på Staten och kapitalet, Dagen med Di och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner

Staten och kapitalet: Poddsändningar i Familj

  • Podcast Nyfiken
    Nyfiken
    Utbildning
  • Podcast Högskolan för scen och musik
    Högskolan för scen och musik
    Konst
Sociala nätverk
v7.16.2 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 4/29/2025 - 7:26:16 AM