Det här är podden för dig som lever med sorg efter en närstående som tagit sitt liv. Det är podden för dig som vill veta mer och finna lindring i att du inte är...
”När man har det som allra mörkast är det svårt att föreställa sig att det finns något ljus eller att smärtan ska avta och då blir suicid det enda alternativet för mångamänniskor. Jag tycker därför att det är viktigt att anhöriga aldrig skuldbelägger sig för om någon närstående har begått självmord”. Orden är Roger Lundgrens och kommer från hans senaste bok – självbiografin Eljest. Roger är mer känd som Royal Roger och han är en av världens mest framstående hovreportrar. I Efterlevandepodden delar han öppet med sig av sin egen resa genom ångest och självhat och hur han lyckades hitta till en plats där livet känns meningsfullt. Som han skriver i sin självbiografi: ”Du är inte ensam. Det finns hopp. Oavsett hur mörkt det kan verka, så finns det en väg ut." Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
55:49
Efterlevandepodden 13
Linda & Kristina pratar om allt som man behöver behöver ta tag i som efterlevande. För inte nog med att livet har tvärnitat och allt är kaos så finns det också vissa saker som samhället kräver att du gör. På trettiodagar.Och hur mäktar man egentligen med att ordna en begravning till sitt älskade barn…? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
1:04:12
Efterlevandepodden 12
Vi har mött ambulanssjuksköterskan Sanna Bäckman och pratat om hur engagemang kan bli en väg till läkande i sorgen. Sanna har utvecklat en viktig rutin för blåljuspersonal vid suicid som hon berättar mer om. Hon har själv genomgått svåra förluster. Först förlorade hon sin bror, och bara sju månader senare sin pappa i suicid. Hennes berättelse är ett starkt exempel på hur avgörande uppsökande stöd för efterlevande kan vara, då anhöriga löper högre risk att själva drabbas av psykisk ohälsa.Vi dyker också djupare in i frågan: Hur går man vidare efter en sådan här förlust? Hur hanterar man alla de starka känslorna, inklusive ilska? Och är det okej att vara arg på någon som tagit sitt liv?Vill du kontakta Sanna så når du henne på [email protected] för poddstudion Spoon Agency! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
1:14:30
Efterlevandepodden 11
I vårt kedjehusområde fick familjen alltid blommor från grannarna när någon dött, utom när min pappa dog i suicid, då kom det inte några blommor. Det var ett tydligt tecken på att det här är en annan sorts död” Orden kommer från Camilla Rosenkvist som vi träffat för att bland annat prata om hur det var att som barn växa upp med en förälder som har diagnosen bipolär sjukdom, om hennes pappas självmord och om hur det format hennes liv. Vi har pratat om ”duktig flicka”-syndromet, utbrändhet och om vikten av terapi, och om hur man överlever sin stora sorg när det sociala nätverket drar sig undan. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
1:07:46
Efterlevandepodden 10
Vi har träffat den tidigare proffsmålvakten Johan Wiland för att prata om psykisk ohälsa inom idrotten, om tystnadskulturen och skammen över att inte orka med. Johan berättar om vad som hände i FCK, om sin egen kamp mot depression och vad som hjälpte honom tillbaks till planen igen."Det som höll mig uppe var min familj och lagkamrater, utan dem hade jag nog inte klarat mig så länge innan allt brast" Han tycker att det är viktigt att uppmärksamma problemen som finns inom idrotten i dag och att fler ska våga berätta. ”Det måste få vara okej att ha svackor och prata om att man mår psykiskt dåligt ibland”, säger Johan som numer är den som kliver fram och säger till när han ser något som känns fel. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här är podden för dig som lever med sorg efter en närstående som tagit sitt liv. Det är podden för dig som vill veta mer och finna lindring i att du inte är ensam. För dig som sitter kvar med alla frågor då livet runtom dig tagit en ny oönskad vändning. Vi vill skapa hopp för dig. Det går att överleva, till och med att leva igen. Kristina B Rosenius och Linda Sandkvist möttes i sorgen över sina döttrar - Emma och Nikita. Båda dog i suicid. När Kristina och Linda träffades för första gången slogs de av hur många likheter det fanns mellan både dem och deras döttrar. De drevs av att lägga pusslet kring både deras döttrars självmord och frågan om vad det är som gör att människor tar sina liv och hur livet blir efter.I den här podden delar de med sig av sina egna erfarenheter och möter människor som liksom de drabbats av att en närstående dött i självmord. De pratar också med människor som själva överlevt självmordsförsök och med personer som i sin profession på något sätt arbetar med frågor kring psykisk ohälsa och suicid. Båda känner att det saknas kunskap både kring självmord, den komplexa sorg och akuta kris som man hamnar i som anhörig och hur det på lång sikt drabbar efterlevande.För att förhindra fler självmord behöver kunskapen kring psykisk ohälsa och om varför människor tar sina liv öka. De har märkt att efterfrågan på en podd som behandlar detta stora, svåra ämne utifrån ett efterlevandeperspektiv är väldigt hög. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.