Alla som älskar hästar och är utövare av olika hästsporter förstår vikten av att göra det yttersta för att hästarna ska må bra och kunna leva i linje med sina n...
Hur ska man tänka kring vilka parametrar som är viktigast för hästens välfärd? Är det den akuta välfärdsproblematiken eller långsiktig välfärd som ska prioriteras? I det sista av poddens avsnitt träffar vi återigen Sofie Viksten Englund, etolog och forskare inom hästvälfärd, och Petra Andersson, doktor i praktisk filosofi som har forskat kring ridsport och hästvälfärd och diskuterar filosofiska aspekter och moraliska dilemman i hästhållningen.
--------
44:26
Koll på munnen
Vad har störst inverkan på munhälsan och hur kan vi kontrollera den? Veterinären Ove Wattle från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet gästar podden igen och ger tips på hur vi kan arbeta systematiskt för att uppnå en god munhälsa hos våra hästar. Vi får även höra Oves syn på frågan om bett eller bettlöst, och fördelar och nackdelar med olika bett ur ett munhälsoperspektiv.
--------
1:02:29
Stallet – för oss eller för hästen?
Är stallet och dess utformning egentligen till för oss eller för hästarna? Karin Morgan som är forskare vid SLU och chef för forskning och utveckling vid Ridskolan Strömsholm och Flyinge berättar om vad ett bra stall är för hästarna och de som arbetar där. Vad ska man tänka på när man planerar eller förbättrar sitt stall? Vi får även lite praktiska råd vad gäller kyla och värme och hästens termiska komfort.
--------
1:05:27
Inga hovar – ingen häst
Vad spelar underlaget för roll för hovhälsan? Finns det risker med ”fel” eller ensidigt underlag? Experten Ove Wattle som är veterinär och verksam vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, ger oss inblick i utmaningarna med hästars hovhälsa och hur vi kan arbeta för god hovhälsa på besättningsnivå. Dessutom får vi höra om varför vi skor, eller inte skor våra hästar och vilka fördelar och nackdelar det kan ha.
--------
1:00:45
Hagpusslet – konsten att erbjuda hästen sysselsättning
Hur kan man göra för att möta hästarnas behov av flock, födosök och rörelsebehov när man planerar och utformar sina hagar? Och vilken typ av mark kan användas som hagar till hästar? Margareta Bendroth, rådgivare på Hushållningssällskapet delar med sig av kunskap och erfarenhet kring hagen och hagens utformning. Vi får också höra Pia Peterson, verksamhetsledare på Hästen i Skåne, berätta om Brösarpsprojektet och möjligheterna att hålla hästar på naturbetesmarker.
Alla som älskar hästar och är utövare av olika hästsporter förstår vikten av att göra det yttersta för att hästarna ska må bra och kunna leva i linje med sina naturliga beteenden. Men det florerar mycket myter och gammal kunskap kring hur man bäst tar hand om sina hästar, och osäkerhet skapas då det ofta saknas självklara svar på vad som är de bästa sätten att göra saker. I poddserien ”För hästens bästa” deltar några av branschens främsta forskare och experter och delar med sig av kunskap och erfarenhet i ett lättillgängligt samtalsformat. Hur ska man tänka när man planerar sina hagar eller boxar i stallet? Vad ska väga tyngst när det finns både fördelar och nackdelar med olika val? Vilka ändringar kan man göra i hästens miljö för att den ska må bättre? Programleder gör Magdalena Åkerfeldt och Frida Petters, husdjursagronomer med anställning på RISE, båda med stort personligt intresse av hästar.
Podden är del av projektet ökad djurvälfärd för lantbrukets djur, som finansieras av Jordbruksverket genom landsbygdsprogrammet 2014-2020.