Powered by RND

Klimakteriefrågan

Åsa Melin
Klimakteriefrågan
Senaste avsnittet

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 26
  • 25. Hur kan man förbereda sig för klimakteriet?
    Åsa talar till sitt yngre jag och önskar att hon vetat mer när hon klev in i klimakteriet. Några råd är att läsa på, förstå och vara intresserad av det som ligger framför dig. Men hur långt ska man gå och är det ens möjligt att förbereda sig på något man inte hur det kommer bli. Ligger det för mycket fokus på kvinnors hormoner och hur det påverkar oss just nu? Men att vara medveten och ha bra kunskap kommer absolut göra att du har mindre risk att hamna snett eller tro att du blivit galen när klimakteriet knackar på dörren.Åsa Melin från Klimakteriepodden.se delar sina erfarenheter och Dr Naomi Flamholc från vårdgivaren Womni.se hjälper oss att reda ut frågan.Följ oss gärna på Instagram @klimakteriefragan och välkommen att prenumerera på Klimakteriefrågan i din podd-app. Nya avsnitt på onsdagar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    19:53
  • 24. Varför drabbas vi olika av klimakteriebesvär?
    Det kan kännas orättvist hur vi drabbas så olika av klimakteriebesvär och till viss del är det så. En del seglar igenom som ingenting medan några får det riktigt jobbigt. Kan jag själv påverka hur symptomen kommer och sedan utvecklas? Vi talar om hur genetik, ärftlighet, vikt och livsstil påverkar och vad vi kan göra för att hantera symptom. Kvinnor idag lever med höga krav och många är väldigt inkännande, det är nära till mycket information av varierande sanning och kvalitet.En indikation på hur vi kommer uppleva vårt klimakterium är att titta på hur vi haft pms, Naomi förklarar hur och varför. Vi berör även hur en del mediciner som antidepressiva och sköldkörtelmedicin kan påverka.Åsa Melin från Klimakteriepodden.se delar sina erfarenheter och Dr Naomi Flamholc från vårdgivaren Womni.se hjälper oss reda ut frågan.Följ oss gärna på Instagram @klimakteriefragan och välkommen att prenumerera i din podd-app. Nya avsnitt på onsdagar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    23:03
  • 23. Hur vet jag att jag är i klimakteriet?
    Vilka tecken ska jag vara vaksam på? Bara för att du inte känner igen dig själv så betyder det kanske inte att du börjar komma in i klimakteriet. Vad är skillnaden mellan förklimakteriet och klimakteriet? I avsnitt 3 gick vi igenom klimakteriets olika faser men det kan vara svårt att tyda olika symptom och förändringar i måendet tenderar att smyga sig på. Man kan med fördel göra ett självskattningstest som ger indikationer på var du står. Symptom har också en tendens att komma och gå vilket kan göra det lite svårt att hänga med. Men det finns några bra tips som det går att lita på. Blodprover, hur ska man tänka kring det? Kan man inte bara enkelt få det bekräftat var man står. Spelar det ens någon roll om man vet om man är i klimakteriet eller ej?Åsa Melin från Klimakteriepodden.se delar sina erfarenheter och Dr Naomi Flamholc från vårdgivaren Womni.se hjälper oss reda ut frågan.Följ oss gärna på Instagram @klimakteriefragan och prenumerera gärna på oss i din podd-app. Nya avsnitt på onsdagar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    18:44
  • 22. Tar jag rätt dos?
    Vilka symptom ska försvinna och hur snabbt går det, om man börjar med hormonbehandling för sina klimakteriebesvär? Hur skiljer sig olika preparat åt och när bör man justera dos eller byta preparat? Det är också intressant att lära mer om hur vi skiljer oss åt fysiologiskt och att upptag och effekt varierar från kvinna till kvinna.I takt med att de egna hormonerna blir mer stabila på en låg nivå; behöver man öka eller minska medicineringen, och hur gör man rent praktiskt? Vi diskuterar också utmaningar sammankopplade med restnoteringar vilket är mycket frustrerande.Åsa Melin från Klimakteriepodden.se delar sina erfarenheter och Dr Naomi Flamholc från vårdgivaren Womni.se hjälper oss reda ut frågan.Följ oss gärna på Instagram under @klimakteriefragan och prenumerera gärna på Klimakteriefrågan i din podd-app. Nya avsnitt på onsdagar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    18:57
  • 21. När behövs gynundersökning?
    Nationella riktlinjer anger att gynekologisk undersökning generellt inte behövs för att konstatera att en kvinna befinner sig i klimakteriet och inte heller om man ska sätta in en hormonbehandling. Men det finns undantag! I avsnittet går vi igenom när man bör se till att få en fysisk gynekologisk undersökning vare sig man behandlas eller ej. Vi får också veta hur det går till hos Womni som är en digital vårdgivare.Åsa Melin från Klimakteriepodden.se delar sina erfarenheter och Dr Naomi Flamholc från vårdgivaren Womni.se hjälper oss reda ut frågan.Följ oss gärna och prenumerera gärna på Klimakteriefrågan i din podd-app. Nya avsnitt på onsdagar. Välkommen att lyssna! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    23:13

Fler podcasts i Hälsa och motion

Om Klimakteriefrågan

Klimakteriefrågan är podden för dig som söker svar på frågor om klimakteriet – från de första tecknen hela vägen till livet efteråt. I korta och innehållsrika avsnitt får du tillgång till kunskap om kvinnans naturliga övergångsfas, där vi tar upp allt från symtom och hormoner till medicinska behandlingar och vad du själv kan göra för att må så bra som möjligt.Programledare är Åsa Melin, opinionsbildare inom kvinnohälsa, föreläsare och skapare av Klimakteriepodden. Vid hennes sida finns Dr. Naomi Flamholc, chefsläkare och grundare av vårdtjänsten www.womni.se specialiserade på kvinnors hälsa med särskilt fokus på klimakteriet.Vårt engagemang i kvinnors hälsa, och särskilt i åren kring klimakteriet, har gett oss insikt om hur svårt det kan vara att få tydliga och lättillgängliga svar på viktiga frågor. Det ska vi ändra på med Klimakteriefrågan!I varje avsnitt fokuserar vi på en specifik fråga som besvaras med vetenskaplig grund och klinisk erfarenhet, där Naomi bidrar som läkare och Åsa kompletterar med personliga insikter och erfarenheter. Nya avsnitt på onsdagar. Premiär 16/10. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Podcast-webbplats

Lyssna på Klimakteriefrågan, SvD Hacka livet och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.15.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 4/15/2025 - 9:07:06 AM