Powered by RND
PoddsändningarUtbildningKlimakteriefrågan
Lyssna på Klimakteriefrågan i appen
Lyssna på Klimakteriefrågan i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Klimakteriefrågan

Podcast Klimakteriefrågan
Åsa Melin
Klimakteriefrågan är podden för dig som söker svar på frågor om klimakteriet – från de första tecknen hela vägen till livet efteråt. I korta och innehållsrika a...

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 19
  • 18. Vart tog sexlusten vägen?
    Redan åren inför och innan hormonomställningen upplever många minskad sexlust. Det kan finnas många förklaringar utöver de biologiska, t ex att man inte kunnat prioritera sig själv, sin lust och sexualitet. Ofta handlar det också om att man inte sover på nätterna, har värk, kanske har problem med smärta, urinläckage eller andra utmaningar som är relaterade till klimakteriesymptom. En aspekt värd att ha kunskap kring är också att man anatomiskt inte riktigt fungerar likadant när man kommit i klimakteriet. En del saknar sin lust, andra tycker det är ok att leva utan sex eller tänker att det är något man ska "ta tag i" fast man vet inte riktigt hur. Ett avsnitt värt att lyssna på för dig som funderar på varför sexlusten gått ner och hur den kan väckas till liv igen.Åsa Melin från Klimakteriepodden delar sina erfarenheter och Dr Naomi Flamholc från Womni.se hjälper oss reda ut varför det är så vanligt att man tappar sexlusten i åren kring klimakteriet och hur vi kan komma tillbaka till det vi önskar.Följ oss gärna på Instagram under @klimakteriefragan och prenumerera gärna på Klimakteriefrågan i din podd-app. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    18:12
  • 17. Vem kan ta testosteron?
    Testosteron är förknippat med män men även för kvinnor är testosteron ett viktigt könshormon som förknippas med bl a sexlust och muskler. Till skillnad mot östrogen och gulkroppshormon så sjunker inte testosteronet snabbt i klimakteriet. Detta till trots så är ett ev de vanligaste symptomen minskad sexlust. Vi går igenom vilka andra biverkningar ett lågt respektive högt testosteron kan medföra och hur man avgör vem som kan ha nytta av tillskott.Som vanligt ställer Åsa Melin, från Klimakteriepodden, frågorna och Dr Naomi Flamholc från klimakterievårdgivaren Womni.se svarar.Prenumerera gärna på Klimakteriefrågan och följ oss på Instagram där du även kan komma i kontakt med oss. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    17:24
  • 16. Preventivmedel och klimakteriet?
    Hur länge kan jag bli gravid? Hur vet jag om jag är i klimakteriet om jag har spiral eller något annat preventivmedel? Varför måste jag sluta med mina vanliga p-piller när jag närmar mig klimakteriet?Ett mångfacetterat avsnitt där du får veta mer om fertilitet, hur olika preventivmedel påverkar klimakteriesymptom, vilka man kan behålla långt in i klimakteriet och vad man bör byta ut. Du får också veta mer om känslighet för hormoner i preventivmedel och den typ av hormoner man tillför för klimakteriebehandling. Samt biverkningar för de som är hormonkänsliga och sätt att ta bort och minska pms. Vi tar också upp frågan kring vad man ska göra om man får blödningar efter menopaus eller när man sätter in hormonbehandling.Åsa Melin från Klimakteriepodden ställer frågorna och Dr Naomi Flamholc från vårdtjänsten Womni.se svarar.Följ oss gärna på Instagram @klimakteriefragan , där du också kan komma i kontakt. Prenumerera och betygsätt gärna i din podd-app. Nya avsnitt på onsdagar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    17:53
  • 15. Varför går jag upp i vikt?
    Många upplever att det plötsligt lägger sig oförklarliga kilon kring magen i början av klimakteriet. Det kan vara jobbigt för självkänslan men risken för att drabbas av metabola sjukdomar ökar, vilket är allvarligt för hälsan. Det finns flera komponenter som bidrar till viktuppgång. Inte sällan har det att göra med minskad ämnesomsättning som delvis kan förklaras med minskad muskelmassa. Det finns också ett samband mellan hormonförändringar och viktuppgång. Vi talar om varför det kan vara bra att ha ett par extra kilon, om östrogentillskott gör det lättare att hålla vikten och varför det är viktigt att prioritera bl a sömn, kost och träning om du ska hålla vikten.Åsa Melin från Klimakteriepodden ställer frågorna och allmänläkaren Naomi Flamholc från den digitala vårdtjänsten Womni.se svarar. Välkommen att lyssna!Vill du komma i kontakt; följ oss på Instagram @klimakteriefragan Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    20:22
  • 14. Vanliga psykiska symptom?
    För många kvinnor är det psykiska måendet i klimakteriet det som upplevs som det värsta. Det kan ge sig många uttryck kring humöret som nedstämdhet, hjärndimma, ångest och oro. Att inte känna igen sig själv och tappa självkänsla skapar lidande och det går ofta att härleda till svajande och sjunkande könshormoner. Vi kvinnor mår nämligen bäst när signalsubstanser och hormonnivåer är stabila.Åsa Melin från Klimakteriepodden ställer frågorna och allmänläkaren Naomi Flamholc från den digitala vårdtjänsten Womni.se svarar.Välkommen att lyssna! Vill du komma i kontakt? Hör av dig via Instagram @klimakteriefragan Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    19:59

Fler podcasts i Utbildning

Om Klimakteriefrågan

Klimakteriefrågan är podden för dig som söker svar på frågor om klimakteriet – från de första tecknen hela vägen till livet efteråt. I korta och innehållsrika avsnitt får du tillgång till kunskap om kvinnans naturliga övergångsfas, där vi tar upp allt från symtom och hormoner till medicinska behandlingar och vad du själv kan göra för att må så bra som möjligt.Programledare är Åsa Melin, opinionsbildare inom kvinnohälsa, föreläsare och skapare av Klimakteriepodden. Vid hennes sida finns Dr. Naomi Flamholc, chefsläkare och grundare av vårdtjänsten www.womni.se specialiserade på kvinnors hälsa med särskilt fokus på klimakteriet.Vårt engagemang i kvinnors hälsa, och särskilt i åren kring klimakteriet, har gett oss insikt om hur svårt det kan vara att få tydliga och lättillgängliga svar på viktiga frågor. Det ska vi ändra på med Klimakteriefrågan!I varje avsnitt fokuserar vi på en specifik fråga som besvaras med vetenskaplig grund och klinisk erfarenhet, där Naomi bidrar som läkare och Åsa kompletterar med personliga insikter och erfarenheter. Nya avsnitt på onsdagar. Premiär 16/10. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Podcast-webbplats

Lyssna på Klimakteriefrågan, The Mel Robbins Podcast och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.8.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 2/21/2025 - 3:00:45 PM