Klimakteriefrågan är podden för dig som söker svar på frågor om klimakteriet – från de första tecknen hela vägen till livet efteråt. I korta och innehållsrika a...
Svaret är att det sällan behövs blodprover för att etablera om en kvinna är i klimakteriet och inte heller när man ska sätta in en hormonbehandlig. Men det finns undantag vilket vi ska tala om i det här avsnittet. Det kan också finnas anledning att utesluta sjukdomar och brister. Vi går igenom vilka prover man kan ta, vilka som är svåra att tolka och vad som är intressant ur ett läkarperspektiv. Vi talar också om hur preventivmedel kan påverka prover på könshormoner och varför man alltid bör ta ett blodprov om innan och efter att man sätter in testosteronbehandling.Åsa Melin från Klimakteriepodden ställer frågorna och Dr Naomi Flamholc svarar. Naomi är medicinskt ansvarig på Womni.se, en digital klimakterievårdstjänst.Vill du komma i kontakt finns vi på Instagram under @klimakteriefragan. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
23:19
12. Kan man påverka när klimakteriet börjar?
Kan man själv påverka tidpunkten för när man slutar menstruera? Delvis, blir svaret. Det finns olika faktorer på påverkar på olika sätt. Avsnittet tar bland annat upp genetik, preventivmedel, graviditet, livsstilsfaktorer och sjukdomar som påverkar tidpunkten för menopaus.Åsa Melin ställer frågorna och Dr Naomi Flamholc svarar.Välkommen att lyssna och följa oss gärna i din poddapp och @klimakteriefragan på Instagram. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
21:41
11. Vilka behandlingar finns utan hormoner?
Det finns olika anledningar till att man inte kan eller vill ta hormonell behandling för sina klimakteriebesvär. I det här avsnittet talar vi om de medicinska behandlingar som finns där det nyligen kommit ett nytt effektivt läkemedel. Det finns också anledning att tala om effekten av antidepressiva tabletter, akupunktur, träning och KBT. Dessutom finns det andra naturliga ämnen som ofta förekommer i kosttillskott som kan fungera.Dr Naomi Flamholc ger råden och Åsa Melin delar med sig av sina erfarenheter.Följ gärna och kom i kontakt via Instagram @klimakteriefraganAvsnittet finns i de flesta podd-appar, prenumerera gärna så missar du inte när ett nytt avsnitt publiceras. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
18:09
10. När börjar och slutar man hormonbehandling
Det här avsnittets huvudfrågor besvarar vem som kan ta hormonbehandling, hur man avgör när det är dags att börja och så småningom sluta.Vi talar också om riskgrupper, olika behandlingsformer och provtagning.Dr Naomi Flamholc ger råden och Åsa Melin delar med sig av sina erfarenheter.För mer och fördjupad kunskap rekommenderas Klimakteriepodden.Följ och kom i kontakt via Instagram @klimakteriefrågan Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
16:31
9. Vem behöver lokalt östrogen?
Slemhinnorna i underlivet drabbas ofta väldigt tydligt av östrogenbrist. Det kan bli torrt, skört, irriterat och kanske trångt. Återkommande urinvägsinfektioner, urinläckage och nedsatt känsel är också symptom som man inte ska behöva stå ut med. Lokalt östrogen tas i underlivet och kan göra stor skillnad. Det finns att få i många olika former och något passar de flesta. Det finns också lokal behandling som kan ge goda effekter på den sexuella lusten och förmågan att få orgasm. Dr Naomi Flamholc ger råden och Åsa Melin delar med sig av sina erfarenheter.För mer och fördjupad kunskap rekommenderas avsnitt 68, 73, 261 och 298 av Klimakteriepodden.Följ oss gärna på Instagram @klimakteriefrågan Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Klimakteriefrågan är podden för dig som söker svar på frågor om klimakteriet – från de första tecknen hela vägen till livet efteråt. I korta och innehållsrika avsnitt får du tillgång till kunskap om kvinnans naturliga övergångsfas, där vi tar upp allt från symtom och hormoner till medicinska behandlingar och vad du själv kan göra för att må så bra som möjligt.Programledare är Åsa Melin, opinionsbildare inom kvinnohälsa, föreläsare och skapare av Klimakteriepodden. Vid hennes sida finns Dr. Naomi Flamholc, chefsläkare och grundare av vårdtjänsten Womni.se, som är specialiserad på kvinnors hälsa med särskilt fokus på klimakteriet.Vårt engagemang i kvinnors hälsa, och särskilt i åren kring klimakteriet, har gett oss insikt om hur svårt det kan vara att få tydliga och lättillgängliga svar på viktiga frågor. Det ska vi ändra på med Klimakteriefrågan!I varje avsnitt fokuserar vi på en specifik fråga som besvaras med vetenskaplig grund och klinisk erfarenhet, där Naomi bidrar som läkare och Åsa kompletterar med personliga insikter och erfarenheter. Nya avsnitt på onsdagar. Premiär 16/10. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.