Nyper i höften och ljumsken i knäböj, men vad kan du göra åt det?
En obehaglig upplevelse kan infinna sig i botten av en djup knäböj - oavsett mål, nivå och erfarenhet av träning med särskilda träningsredskap såsom skivstång. Men varför händer det just dig? Vad kan det vara ett tydligt tecken på? Och framför allt - vad kan du göra åt det? Två kliniker med erfarenhet diskuterar ett mystiskt fenomen i övningen knäböj.
--------
25:35
Vad ska man göra när man har fått ont i ryggen?
Fokus i träningsvärlden är ofta vad du ska undvika för att inte få ont i ryggen eller förvärra det, men vad kan eller borde du faktiskt göra när olyckan har varit framme? Sjukgymnasten David Josefsson och Andreas Härdner Lennartsson diskuterar.
--------
32:29
Träning med ledont, stelhet och smärta i klimakteriet - vad visar forskning?
Övergångsåldern innebär fysiologiska förändringar i kvinnokroppen. Graden av dessa förändringar, intensitet och vilka individen upplever varierar, men en sak som många kvinnor i klimakteriet har gemensamt är en oro för vad man ska träna, hur mycket, vad som är optimalt och kanske motsatsen. I veckans avsnitt diskuteras dessa förändringar utifrån smärta, värk och ont i leder. Diskuterar gör legitimerad sjukgymnast David Josefsson och osteopaten och idrottsvetaren Andreas Lennartsson. Stötta gärna podden genom att tipsa en vän!
--------
38:48
Impopulära åsikter om modic-förändringar och att behandla ryggont med antibiotika
Ett hett samtalsämne i sociala medier är en hypotes om att envis ryggsmärta enkelt går att bota med antibiotika. Grannlandet Danmark erbjuder behandling av ryggont med antibiotika, men svensk sjukvård menar att underlaget inte är starkt nog. Vad visar forskning på modic-förändringar egentligen? Vad består teoribygget av och är det rimligt att tro att bakterier som normalt finns på huden existerar i ryggen?
--------
40:11
Forskning avslöjar - Det optimala upplägget för stretching
Spelar intensitet ingen roll vid rörlighetsträning? Vad är skillnaden och likheten mellan periodisering, dvs strukturerad variation av detaljer i pass över veckor och månader, mellan stretching och styrketräning? Rörlighetskännaren David Josefsson, sjukgymnast och osteopat, lägger ut orden om den senaste sammanställningen av studier på rörlighetsträning.
Vad är det som egentligen gör att vi får ont i kroppen och varför är det så krångligt att förstå hur man ska träna när man har det? Vi är tre kliniker (fysiolog, fysioterapeut och osteopat) som arbetar inom fältet för muskuloskeletal hälsa och rehabilitering. Häng med på en resa genom vetenskapen, diskussionerna och missförstånden. Målet med podden är att sprida kunskap och forskning. Dessutom slår vi hål på vanliga myter och missförstånd. Värdarna är Andreas Härdner Lennartsson, David Josefsson och Mathias Zachau från Ortopedmedicinska Institutet.