Hälsa för ohälsosamma lyfter fram perspektiv på folkhälsa som sällan kommer fram i debatten, men som många funderar på.
Kan man äta en påse chips om dagen utan...
Daniel Waldenström, författare och professor i nationalekonomi, berättar om hur Sverige har blivit både rikare och mer jämlikt, och vilka effekter inkomstskillnader har på vår hälsa.
--------
59:39
144. Lyckopillrens för- och nackdelar
Varför använder 11 % av svenskarna antidepressiva läkemedel? Och är det ett problem? I romanen Sertralin ger Jessica Haas Forsling ett personligt svar, bortom siffrorna och statistiken.
--------
52:06
143. Var inte rädd för desinformation
I veckans avsnitt besvarar vi en lyssnarfråga om fasta och Vincent berättar om det konstigaste han hörde när han infiltrerade antivaccinationsrörelsen.
Med avstamp i Hugo Merciers bok Not Born Yesterday diskuterar vi hur konspirationsteorier sprids och varför de är ett mindre problem än vad somliga tror.
--------
23:45
143. Bli en hälsosam festprisse med Bingo Rimér
Bingo Rimér, som inte längre är flickfotograf, berättar om allt från parterapi till kvaliteten på sina spermier. Ensamhet är farligare än stillasittande, fastslår han. Och för att uppnå lycka räcker det med att sänka förväntningarna.
--------
43:07
142. Så lyckas Norge med primärvården
Vi utvärderar Kerstin Brismars livsstilsråd om frukostätande och trappgång. Vi har även tittat på hur man kan få mer kontinuitet i primärvården. Vi går igenom varför Norge har lyckats bättre än Sverige, trots färre läkare per capita.
Hälsa för ohälsosamma lyfter fram perspektiv på folkhälsa som sällan kommer fram i debatten, men som många funderar på.
Kan man äta en påse chips om dagen utan att bli tjock? Är det bättre att vara en aktiv motionär och vara överviktig, än att sitta still och vara smal? Ska jag röka e-cigaretter eller snusa? Borde man sluta med kött och socker eller ingendera? Experter möts och ger svar på frågorna de inte brukar få. Och politiker försöker reda ut vad de egentligen vill uppnå och på vilket sätt.
Hälsa för ohälsosamma produceras av EPHI – Environment and Public Health Institute (https://www.ephi.se) .